Παιδιατρική Εταιρεία για θανάτους παιδιών από στρεπτόκοκκο Α: “Να μην ανησυχούν οι γονείς στην Ελλάδα”

Θέση, στα ανησυχητικά δημοσιεύματα που προέρχονται από το εξωτερικό για τη φονική επίπτωση του στρεπτόκοκκου τύπου Α σε παιδιά, παίρνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της Καθηγητή Παιδιατρικής, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, οι γονείς στην Ελλάδα θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι.

Έξαρση της οστρακιάς από στρεπτόκοκκο και επιπλοκές από το μικρόβιο αυτό (αμυγδαλίτιδα, μολυσματικό κηρίο, νεφρίτιδα, ρευματικό πυρετό κ.α.) είχαμε στην Ελλάδα τις δεκαετίες του ’70 και ’80.

Από τότε και μέχρι σήμερα η επιστήμη έχει προχωρήσει, ενώ οι έλληνες παιδίατροι γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν, ώστε να αναγνωρίσουν έγκαιρα τα συμπτώματα και να δώσουν στο παιδί την κατάλληλη αγωγή, η οποία θα οδηγήσει σε υποχώρηση της νόσου.

Αυτό υποστηρίζει ο Καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο iatropedia.gr, με αφορμή τους πρόσφατους τραγικούς θανάτους 15 παιδιών από στρεπτόκοκκο στη Βρετανία:

Έξαρση της οστρακιάς από στρεπτόκοκκο και επιπλοκές από το μικρόβιο αυτό (αμυγδαλίτιδα, μολυσματικό κηρίο, νεφρίτιδα, ρευματικό πυρετό κ.α.) είχαμε στην Ελλάδα τις δεκαετίες του ’70 και ’80.

Από τότε και μέχρι σήμερα η επιστήμη έχει προχωρήσει, ενώ οι έλληνες παιδίατροι γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν, ώστε να αναγνωρίσουν έγκαιρα τα συμπτώματα και να δώσουν στο παιδί την κατάλληλη αγωγή, η οποία θα οδηγήσει σε υποχώρηση της νόσου.

Αυτό υποστηρίζει ο Καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τους πρόσφατους τραγικούς θανάτους 15 παιδιών από στρεπτόκοκκο στη Βρετανία:

Τι δεν πήγε καλά στη Βρετανία

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της πεντάχρονης Στέλλας Λίλι Μακ Κόρκιντεϊλ, που κατάληξε στον θάνατο από στρεπτόκοκκο τύπου Α, τον οποίο οι γιατροί δεν διέγνωσαν έγκαιρα.

Ο πατέρας της μικρής, τη μετέφερε μέσα σε τρεις μέρες τρεις φορές στο νοσοκομείο, καθώς υπέφερε από πολύ σοβαρά συμπτώματα και οι γιατροί, όπως περιγράφει ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα The Mirror, του έλεγαν πως το μόνο που χρειάζεται είναι ενυδάτωση με … ενεργειακό ποτό.

Τελικά το άτυχο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στην οποία κατέληξε όταν άρχισε να νοιώθει πως … πεθαίνει, όπως είπε η ίδια.

«Έπρεπε να την είχαν υποβάλει σε τεστ για στρεπτόκοκκο Α, ενώ μέχρι να της κάνουν εισαγωγή η Στέλλα είχε εγκαταλείψει τη μάχη. Νομίζω ότι θα είχε άλλες δύο μέρες να το πολεμήσει», δήλωσε στην εφημερίδα ο τραγικός πατέρας.

Οι παιδίατροι στη Βρετανία είναι αριθμητικά ανεπαρκείς, αλλά και με ελλιπή κατάρτιση στην παιδιατρική, σχολιάζει ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

“Στην Ελλάδα έχουμε 4 χιλιάδες παιδιάτρους για 88 χιλιάδες γεννήσεις τον χρόνο, δηλαδή αντιστοιχεί ένας παιδίατρος ανά 500 γεννήσεις παιδιών, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει 1 παιδίατρος στα 2.000 παιδιά. Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο με τους περισσότερους παιδιάτρους, εν σχέση με τις γεννήσεις. Και ο έλληνας παιδίατρος ξέρει καλά τη δουλειά του και αποστειρώνει. Και από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 αρχές του ’90 δεν βλέπουμε ούτε οστρακιά -σπάνιο να δούμε οστρακιά- αλλά και σπάνια βλέπουμε νεφρίτιδα ή ρευματικό πυρετό, δεν βλέπουμε καθόλου τίποτα από αυτά. Ούτε επιπλοκές από τον στρεπτόκοκκο. Γιατί κάνουμε τη διάγνωση και το θεραπεύουμε έγκαιρα”.

Α. Κωνσταντόπουλος: “Κανένα πρόβλημα στην Ελλάδα”

Στη Βρετανία, συνεχίζει ο Καθηγητής, οι γιατροί γενικής ιατρικής κάνουν ειδίκευση στην παιδιατρική μόλις για 6 μήνες:

“Οι γιατροί GP στη Βρετανία, κάνουν 6 μήνες παιδιατρική και από κει και πέρα ασκούν παιδιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι εναντίον των αντιβιοτικών πάντα, γιατί δεν ξέρουν πότε να τα χορηγήσουν. Εδώ βέβαια στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80 – ’90 είχαμε φτάσει στο άλλο άκρο, όταν δεν υπήρχε συνταγογράφηση στα αντιβιοτικά. Οι γονείς μόλις έβλεπαν πύον στο λαιμό του παιδιού έτρεχαν στο μόνοι τους στο φαρμακείο και έπαιρναν αντιβιοτικό για να μη κάνει το παιδί ρευματισμούς ή νεφρίτιδα. Το ήξεραν οι γονείς, όχι ο γιατρός. Στη Βρετανία τώρα ο υπουργός Υγείας ζητά να χορηγηθεί προληπτική αγωγή σε όλα τα παιδιά του σχολείου. Έφτασαν στο άλλο άκρο τελείως”, λέει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Καταλήγει δε, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στη χώρα μας: “Δεν ξέρω τι θα κάνουν στη Βρετανία, αλλά στη χώρα μας δεν υπάρχει θέμα τέτοιο. Οι παιδίατροι ξέρουν τη δουλειά τους, κάνουν έγκαιρα τη διάγνωση δίνουν έγκαιρα τη θεραπεία και δεν υπάρχει φόβος κανένας να τρομοκρατούνται οι γονείς”.

Τι να προσέχουν οι γονείς

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, όταν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τον πρόεδρο της Παιδιατρικής, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου.

Μαθαίνοντας στο παιδί σας, πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/paidiatriki-etaireia-gia-thanatous-paidion-apo-streptokokko-a-na-min-anisychoun-oi-goneis-stin-ellada-deite-giati/161205/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πρώτο βραβείο σε έλληνες φοιτητές: Δημιούργησαν με Τεχνητή Νοημοσύνη σύστημα ιατρικών διαγνώσεων

Ερευνητική ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατακτά συνεχείς διακρίσεις σε διεθνή διαγωνισμό Τεχνητής Νοημοσύνης Ομάδα φοιτητών και ερευνητών του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών...

Χρυσοχοΐδης: Εκπαίδευση πολιτών στην παροχή ΚΑΡΠΑ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές

Έμφαση στην εκπαίδευση περισσότερων εθελοντών στην παροχή ΚΑΡΠΑ έδωσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απότο υπουργείο Υγείας και το ελληνικό...

Το σχέδιο για τη δημόσια υγεία: Το ΕΣΥ πόρτα- πόρτα

Eξωστρεφές μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας με κινητές μονάδες ιατρικών υπηρεσιών Στο χωριό Καλογριανά της Καρδίτσας, την περασμένη Κυριακή, μετέβη κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας με μία Κινητή Μονάδα του...

Ετικέτες