Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2020

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης στις 17 Μαΐου θεσπίστηκε το 2015. Δυστυχώς όμως φέτος λόγω της πανδημίας Covid-19, ο επίσημος εορτασμός της μετατέθηκε για τις 17 Οκτωβρίου 2020.

O σκοπός της θέσπισης της «Παγκόσμιας ημέρας κατά της Υπέρτασης» είναι για να σηματοδοτηθεί η σπουδαιότητα της αλλά και να γνωρίζουν όλοι στον γενικό πληθυσμό εάν πάσχουν από Υπέρταση, ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης για αποφυγή της εμφάνισης της, να έχουν έγκαιρη διάγνωση και παράλληλα να την ελέγχουν αποτελεσματικά ώστε να προλαμβάνονται οι επιπλοκές της.

Κύριο μήνυμα και αυτή την χρονιά που διανύουμε είναι:

ΜΕΤΡΗΣΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΟΥ–ΡΥΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ–ΖΗΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Το μήνυμα αυτό στοιχειοθετείται με βάση το γεγονός ότι η Υπέρταση είναι και παραμένει ο κύριος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες και όχι μόνο χώρες αλλά και την πρώτη αιτία καρδιαγγειακού νοσήματος. Ειδικότερα θεωρείται ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια.

1,4 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και παράλληλα περισσότεροι από 28.000 θάνατοι κάθε μέρα οφείλονται στην αρρύθμιστη υπέρταση. Ένας αριθμός, περίπου 4 φορές περισσότερος από τους θανάτους που καταγράφονται ημερησίως από την πανδημία του Covid-19.

Η διάγνωση θέλει επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων και συχνά και εκτός Ιατρείου.

Η σωστή διατροφή, με αποφυγή περίσσειας άλατος στο φαγητό, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, τακτική σωματική άσκηση (π.χ γρήγορο βάδισμα για μισή ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας) η διατήρηση κανονικού βάρους και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να πετύχουν μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.

Όσον αφορά την φαρμακευτική θεραπεία συχνά απαιτείται συνδυασμός 2 ή και περισσοτέρων φαρμάκων ιδίως στην κατηγορία ασθενών με νοσηρότητες όπως πχ Σακχαρώδη Διαβήτη, Δυσλιπιδαιμία, Στεφανιαία νόσο. Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή, είναι καθημερινή (συνήθως μόνο πρωινή, ή σπάνια 2-3 φορές την ημέρα) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της Αρτηριακής πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι.

Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η 17η Μαΐου είναι μία καλή ευκαιρία να μετρήσετε όλοι την πίεσή σας σε συνθήκες ηρεμίας, με τη σωστή σε μέγεθος περιχερίδα, χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό σας πιεσόμετρο και αν είναι πάνω από 130/80 mmHg να προγραμματίσετε επίσκεψη στον θεράποντα γιατρό σας.

 


Κωνσταντίνος Τσιούφης  Τ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΕ , Καθηγητής, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο 

Χαράλαμπος Γράσσος , ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΕ , Διευθυντής Καρδιολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΚΑΤ»

Πηγή:    https://www.hcs.gr/default.aspx?pageid=1150                                                                        
                                                                                                
                                                     
                                                                                     
Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Ο παράγοντας που τριπλασιάζει τον κίνδυνο

Οι ενήλικες με μη φυσιολογικό καρδιακό μεταβολισμό έχουν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες (ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός). Η...

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

Οι 10+1 πληγές του ΕΣΥ. Τι δεν πάει καλά και γιατί παραιτούνται οι ιατροί

Τα τελευταία χρόνια το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) χάνει ένα σημαντικό μέρος από το ιατρικό του δυναμικό λόγω παραιτήσεων. Το economico.gr διεξήγαγε έρευνα πάνω στο θέμα αυτό, για...

Ετικέτες