back to top

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη: Τι επιπλοκές έχει όταν δεν αντιμετωπίζεται σωστά

Στις 14 Νοεμβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη. Πως επηρεάζει τον οργανισμό το αυξημένο σάκχαρο.

Ο διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή και «ύπουλη» νόσος που φθείρει όλα τα συστήματα και τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος, εάν αφεθεί χωρίς κατάλληλη φροντίδα.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) δημοσίευσε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι 537 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με διαβήτη σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 16% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του IDF το 2019.

Ο πιο πρόσφατος Άτλαντας Διαβήτη της IDF αναφέρει ότι ο παγκόσμιος επιπολασμός της νόσου έχει φθάσει στο 10,5%. Δυστυχώς, σχεδόν οι μισοί πάσχοντες (το 44,7%) δεν έχουν διαγνωστεί.

Το IDF υπολογίζει ότι έως το 2045, οι διαβητικοί ασθενείς θα έχουν αυξηθεί σε 783 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα ήταν μια αύξηση κατά 46% σε σύγκριση με τους σημερινούς πάσχοντες. Επιπλέον, είναι μία αύξηση υπερδιπλάσια από την εκτιμώμενη για τον πληθυσμό κατά την ίδια χρονική περίοδο (αυτή υπολογίζεται σε 20%).

Εξίσου συχνός είναι ο διαβήτης και στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι πάσχει το 11,5% του πληθυσμού, ενώ τριπλάσιος αριθμός βρίσκονται στο φάσμα του προδιαβήτη. Ο προδιαβήτης δεν είναι νόσος, αλλά βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ φυσιολογικού πληθυσμού και πασχόντων, αναφέρει η παθολόγος-διαβητολόγος Αικατερίνη Τρικκαλινού, επιμελήτρια στο Metropolitan Hospital και επιστημονική συνεργάτις των  Διαγνωστικών Κέντρων HealthSpot.

Σύμφωνα εξ άλλου με το IDF, 541 εκατομμύρια ενήλικες (ή το 10,6% των ενηλίκων παγκοσμίως) έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη (IGT). Το γεγονός αυτό τους θέτει σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Πολλές και σοβαρές

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί σημαντική παγκόσμια πρόκληση για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, τονίζει η κυρία Τρικκαλινού. Και αυτό διότι έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές όταν δεν ανιχνεύεται και αντιμετωπίζεται ανεπαρκώς. Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών, όπως:

 • Καρδιακή προσβολή
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Τύφλωση
 • Ακρωτηριασμός των κάτω άκρων

Όλες αυτές οι επιπλοκές οφείλονται στην όψιμη (καθυστερημένη, μη έγκαιρη) λήψη αποτελεσματικών θεραπειών. Η συνέπεια είναι «μειωμένη ποιότητα ζωής και υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης», τονίζει η κυρία Τρικκαλινού.

Το IDF υπολογίζει ότι περίπου 6,7 εκατομμύρια ενήλικες πέθαναν το 2021 λόγω διαβήτη ή των επιπλοκών του. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περισσότερο από έναν στους δέκα θανάτους (στο 12,2%) από κάθε αιτία που καταγράφηκαν παγκοσμίως εκείνη την χρονιά.

Κυρίως ο τρόπος ζωής

Ο σακχαρώδης διαβήτης οφείλεται πρωτίστως στον τρόπο ζωής. Παγκοσμίως, περισσότερο από το 90% των ασθενών πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, ο οποίος οφείλεται σε πολύπλοκη αλληλεπίδραση κοινωνικοοικονομικών, δημογραφικών, περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων, κατά την κυρία Τρικκαλινού.

Βασικές συνιστώσες στη δημιουργία της μεταβολικής αυτής πανδημίας είναι:

 • Η αστικοποίηση
 • Η γήρανση του πληθυσμού
 • Η διαστολή του χρόνου εργασίας
 • Η δραματική μείωση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας
 • Η κακής ποιότητας, πλούσια σε λιπαρά διατροφή
 • Κατά συνέπεια η αύξηση του ποσοστού των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί συχνά να προληφθεί, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και η πρόσβαση στην κατάλληλη φροντίδα για όλους τους τύπους διαβήτη μπορεί να εξαλείψει ή να καθυστερήσει τις επιπλοκές σε άτομα που ζουν με την πάθηση», τονίζει η ιατρός.

Πολύ σημαντική για την υγεία των ασθενών, όμως, είναι και η πρόσβαση στις ενδεδειγμένες θεραπείες. Εν τούτοις, υπολογίζεται ότι 1 στα 2 άτομα με διαβήτη σε όλο τον κόσμο που χρειάζονται ινσουλίνη, είτε δεν έχουν πρόσβαση στο φάρμακο, είτε δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/diavitis-ti-epiplokes-echei-otan-den-antimetopizetai-sosta/174921/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ποια είναι η νόσος από την οποία πάσχει ο ένας στους δέκα παγκοσμίως

Το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας καταγράφει τις νεότερες εξελίξεις και τα σύγχρονα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις παθήσεις των νεφρών Με στόχο την ενίσχυση της...

Επεμβατική καρδιολογία: Διακαθετηριακές επεμβάσεις βαλβίδων – Μια ιατρική επανάσταση εν εξελίξει

Για τη διενέργεια πολύπλοκων μορφών διακαθετηριακών επεμβάσεων στις βαλβίδες της καρδιάς, μια εξελισσόμενη ιατρική επανάσταση, γράφουν δύο κορυφαίοι ειδικοί Η επεμβατική καρδιολογία επέφερε ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της...

Εντολή μη ανάνηψης : Νομικά και ηθικά ζητήματα

Η εφαρμογή των εντολών DNR περιλαμβάνει την εξισορρόπηση του δικαιώματος αυτονομίας του ασθενούς με το καθήκον του επαγγελματία υγείας να διατηρήσει τη ζωή. Η έννοια...

Ετικέτες