Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

-Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την άσκηση ως σημαντικό μέτρο πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων

-Συνεργασία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με το Εθνικό Κέντρο “Η Άσκηση είναι Φάρμακο” για την ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα οφέλη της άσκησης στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων

Την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς επέλεξε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αριθμό των ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην Ελλάδα ο ετήσιος ρυθμός θνησιμότητας από καρδιαγγειακά συμβάντα είναι κατά μέσο όρο 485 θάνατοι ανά 100.000 άτομα, και σε αναγωγή σε όλο τον πληθυσμό της χώρας (10.432.481 στην τελευταία απογραφή του 2022) θα λέγαμε πως αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος του πληθυσμού του Δήμου Ναυπλιέων μαζί με αυτόν του δήμου Μονεμβασιάς!!!

Η World Heart Federation καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς προκειμένου να ενημερώσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για τη σημασία των παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος, που περιλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και την περιφερική αρτηριακή νόσο. Οι παθήσεις αυτές οδηγούν κάθε χρόνο 17,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην πρώιμη απώλεια της ζωής τους, ενώ ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Στην World Heart Federation συμμετέχει ένα δίκτυο με περισσότερα από 200 μέλη –οργανώσεις, επιστημονικές εταιρείες, καρδιολογικά ιδρύματα και ενώσεις ασθενών- από περισσότερες από 100 χώρες της Ασίας, της Αμερικής, της Αφρικής και της Ευρώπης. Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, που θα είναι η 29η Σεπτεμβρίου 2022, είναι «Να χρησιμοποιήσουμε την καρδιά μας για κάθε καρδιά»! Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για όλους μας να σταματήσουμε για λίγο αυτό που κάνουμε και να αναρωτηθούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την καρδιά μας για την ανθρωπότητα, για τη φύση, αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό. 

Στο πλαίσιο αυτό η Ομάδα Εργασίας Πρόληψης και Αποκατάστασης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ενώνει τις δυνάμεις της με την Ομάδα Εργασίας Καρδιαγγειακά Νοσήματα-Αναπνευστικές Παθήσεις του Εθνικού Κέντρου η “Άσκηση είναι Φάρμακο” για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων ενημερώνοντας το ευρύ κοινό. Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα προκειμένου να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς μας είναι η συστηματική άσκηση, ή ακόμα και η αύξηση της καθημερινής μας φυσικής δραστηριότητας. Στόχος είναι τα 30 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα ή 75 λεπτά υψηλής έντασης φυσική δραστηριότητα μοιρασμένα στη διάρκεια της εβδομάδας. Μην ξεχνάμε ότι φυσική δραστηριότητα δεν προσφέρουν μόνο τα διάφορα αθλήματα, αλλά μπορεί να είναι και το παιχνίδι με τα παιδιά μας σε εξωτερικούς χώρους, οι εργασίες του νοικοκυριού, το περπάτημα, ακόμη και ο χορός!

Σύμφωνα με τη World Heart Federation,υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες στους οποίους στοχεύουν οι δράσεις που αφορούν το μήνυμα «Να χρησιμοποιήσουμε την καρδιά μας για κάθε καρδιά». Ο πρώτος πυλώνας είναι το σύνολο της ανθρωπότητας, ο δεύτερος είναι η φύση και τρίτος πυλώνας του μηνύματος αφορά τον ίδιο μας τον εαυτό. Η πρόσβαση στη θεραπεία και η υποστήριξη για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και η πρόσβαση στην άσκηση διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% των καρδιαγγειακών θανάτων συμβαίνει σε χώρες και σε ομάδες ανθρώπων χαμηλού προς μέτριου εισοδήματος και αυτός είναι ο λόγος που το μήνυμα για περισσότερη άσκηση πρέπει να σταλεί με προτεραιότητα εκεί. Η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα είναι υπεύθυνη για το 25% όλων των καρδιαγγειακών θανάτων, οδηγώντας στο θάνατο περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Κάθε ένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει με το δικό του τρόπο στη δημιουργία ενός πλανήτη με περισσότερη υγεία και το πρώτο ατομικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να γίνει με άμεσες ενέργειες όπως είναι η αντικατάσταση της χρήσης του αυτοκινήτου με το περπάτημα ή το ποδήλατο. Ο τρίτος πυλώνας του μηνύματος «Να χρησιμοποιήσουμε την καρδιά μας για κάθε καρδιά» αφορά τον ίδιο μας τον εαυτό. Το ψυχολογικό στρες μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο να υποστούμε ένα οξύ στεφανιαίο επεισόδιο (έμφραγμα του μυοκαρδίου). Η άσκηση βοηθά αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων άγχους και στην καλύτερη διαχείριση των καταστάσεων που πυροδοτούν στρες που συναντούμε στην καθημερινότητά μας.

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας, και αυτό βέβαια ισχύει και στην περίπτωση των καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε και τη μεγάλη σημασία της Άσκησης ως μέσου Αποκατάστασης με πολλαπλά άμεσα ή έμμεσα οφέλη και με σκοπό τη θεραπεία και για αυτή την κατηγορία νοσημάτων. Οι δύο φορείς, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και το Εθνικό Κέντρο «η Άσκηση είναι Φάρμακο», υποστηρίζουν τη θεσμοθέτηση και εξάπλωση προγραμμάτων Άσκησης και Αποκατάστασης για ασθενείς με διαγνωσμένα καρδιαγγειακά νοσήματα και στη χώρα μας. 

Η Ομάδα Εργασίας Πρόληψης και Αποκατάστασης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και η Ομάδα Εργασίας Καρδιαγγειακά Νοσήματα-Αναπνευστικές Παθήσεις του Εθνικού Κέντρου «η Άσκηση είναι Φάρμακο» υποστηρίζουν με ενθουσιασμό και προωθούν τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς. 

«Ας ασκηθούμε, λοιπόν, και ας  χρησιμοποιήσουμε την καρδιά μας για κάθε καρδιά»!! 

Πηγή: https://www.hcs.gr/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες