Παχυσαρκία: Πολύ πιο Επικίνδυνη για την Υγεία απ’ Όσο Πιστεύαμε Μέχρι Σήμερα

Τη σύνδεση ανάμεσα στο σωματικό βάρος και τον κίνδυνο θανάτου εξέτασε μία νέα μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Population Studies. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της μελέτης τόσο η υπερβαρία όσο και η παχυσαρκία συνδέονται με πολύ υψηλότερο κίνδυνο θανάτου απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Αντιθέτως, η επιστημονική ομάδα της μελέτης δεν παρατήρησε αυξημένο κίνδυνο στους ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος λίγο κάτω από τα φυσιολογικά όρια.

Κατά συνέπεια, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας, ακόμα και η υπερβαρία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου και δεν χρειάζεται κάποιος να είναι υπερβολικά παχύσαρκος για να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Στην παρούσα ανάλυση συμμετείχαν περίπου 18.000 ασθενείς, οι επιστήμονες υπογράμμισαν για ακόμα μία φορά ότι ο δείκτης μάζας σώματος μπορεί να μην μας δώσει μία καλή εικόνα για όλους τους ασθενείς επομένως πάντοτε θα πρέπει να εξετάζεται σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι σχεδόν 1 στους 6 θανάτους στο Δυτικό κόσμος συνδέεται με υπερβαρία ή παχυσαρκία.

Αμφισβητώντας το Παράδοξο της Παχυσαρκίας

Αν και διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η καρδιακή νόσος, η υπέρταση και ο διαβήτης (τρεις παθήσεις που εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα στους παχύσαρκους) αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου, ελάχιστες έρευνες έχουν εξερευνήσει τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα με παχυσαρκία.

Μάλιστα, σε ορισμένες αναλύσεις είχε παρατηρηθεί ένα φαινόμενο γνωστό ως «παράδοξο της παχυσαρκία», σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι με ΔΜΣ 25-30 (υπέρβαροι) έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που έχουν ΔΜΣ 18.5-25 (φυσιολογικό βάρος) ή 30-35 (παχύσαρκοι), ενώ τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν αυτοί που έχουν ΔΜΣ κάτω από 18.5 (ελλιποβαρείς) ή πάνω από 35 (εξαιρετικά παχύσαρκοι).

«Γενικότερα υπάρχει η αντίληψη ότι οι ελαφρώς αυξημένες τιμές του ΔΜΣ συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου και κάποιος πρέπει να είναι υπερβολικά παχύσαρκος για να έχει αυξημένο κίνδυνο. Η θεωρία αυτή πιθανώς ήταν λανθασμένη», υποστηρίζουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Όπως εξήγησε η ομάδα, κάποιος μπορεί να έχει υψηλό ΔΜΣ επειδή έχει καλή φυσική κατάσταση και μυϊκή μάζα, επομένως αυτός δεν μπορεί να είναι στην ίδια κατηγορία με κάποιον άλλο ασθενή που έχει υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους. Ως αποτέλεσμα, ο ΔΜΣ δεν είναι τόσο καλός δείκτης όσο πιστεύαμε.

Λαμβάνοντας υπόψη τον παραπάνω περιορισμό, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 17.784 εθελοντές από τη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) για το διάστημα από το 1988 μέχρι το 2015.

Όπως διαπίστωσαν, σχεδόν το 20% των εθελοντών που είχαν «φυσιολογικό βάρος» ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι την προηγούμενη δεκαετία. Η ομάδα αυτή είχε σημαντικά χειρότερους δείκτες της γενικότερης υγείας σε σχέση με αυτούς που είχαν σταθερά βάρος εντός των φυσιολογικών ορίων.

Όπως εξήγησε η ομάδα, οι ασθενείς που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μπορεί να παρουσιάσουν διάφορα χρόνια νοσήματα που μειώνουν το σωματικό τους βάρος. Αν ο ΔΜΣ καταγραφεί σε αυτό το διάστημα, τότε οι έρευνες πιθανώς θα καταλήξουν σε λανθασμένα αποτελέσματα.

Στην έρευνα παρατηρήθηκε και το αντίθετο φαινόμενο. Δηλαδή, το 37% αυτών που είχαν χαρακτηριστεί ως «υπέρβαροι» και το 60% των «παχύσαρκων» είχαν φυσιολογικό βάρος την προηγούμενη δεκαετία. Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν ότι αυτοί που πήραν βάρος προσφάτως και είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ παλαιότερα, είχαν πολύ καλύτερους δείκτες της γενικότερης υγείας.

«Έχει σημασία η διάρκεια που ήταν κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος», υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης.

Περιλαμβάνοντας τους ασθενείς που είχαν χαμηλό ΔΜΣ σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους αλλά πήραν κιλά αργότερα στην ομάδα με τον υψηλό ΔΜΣ, είναι αναπόφευκτο ότι θα καταλήξουμε σε λανθασμένα αποτελέσματα, τόνισε η ομάδα.

Αντίθετα με προηγούμενες μελέτες, η παρούσα ανάλυση δεν παρατήρησε αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους ελλιποβαρείς εθελοντές.

Καταλήγοντας, η ομάδα τόνισε για ακόμα μία φορά ότι το ποσοστό των θανάτων που συνδέεται με την παχυσαρκία στο γενικό πληθυσμό δεν είναι 2-3%, όπως είχαν δείξει προηγούμενες μελέτες, αλλά το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο και μπορεί να φτάνει το 16-24%.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/pachysarkia-poly-pio-epikindyni-gia-tin-ygeia-ap-oso-pistevame-mechri-simera/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες