Ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση σε 27 Νοσοκομεία όλης της χώρας – Τι έδειξαν τα αποτελέσματα του ΟΔΙΠΥ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση σε 27 Νοσοκομεία όλης της χώρας – Τι έδειξαν τα αποτελέσματα του ΟΔΙΠΥ

Τι έδειξε η αξιολόγηση που έκανε ο ΟΔΙΠΥ σε νοσοκομεία έπειτα από εντολή που δόθηκε από το υπουργείο Υγείας

Αξιολόγηση σε 27 Νοσοκομεία όλης της χώρας πραγματοποίησε ο αρμόδιος φορέας ο ΟΔΙΠΥ έπειτα από σχετική εντολή που δόθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Τα αποτελέσματα είναι άκρως αποκαρδιωτικά, καθώς δείχνουν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του, αφού ουδείς αρμόδιος υπουργός έχει φροντίσει τα τελευταία χρόνια να επιλύσει καίρια ζητήματα για την υγειονομική φροντίδα των ασθενών.

Νοσοκομεία χωρίς ιατρικά πρωτόκολλα, χωρίς προσωπικό με κίνδυνο τη ζωή των νοσηλευόμενων, διοικητικά προβλήματα που θυμίζουν άλλες εποχές, είναι μόνο μερικά από τα συμπεράσματα που καταγράφουν οι αξιολογητές του ΟΔΙΠΥ.

Ειδικότερα, οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού «σάρωσαν» τα πρώτα 27 Νοσοκομεία προκειμένου να αξιολογήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τις υποδομές, την επάρκεια του προσωπικού αλλά και την επιστημονική αντιμετώπιση των ασθενών.

Το πόρισμα με όλα τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα έχει παραδοθεί στο υπουργείο Υγείας, ενώ ενήμερη είναι και η κεντρική κυβέρνηση αφού τα προβλήματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ αναμένεται να αναλυθούν και στην ΔΕΘ παρουσία όλων των Διοικητών σε ειδική ημερίδα.

Πως και που έγινε η αξιολόγηση

Σύμφωνα με τις ίδιες υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr, οι ειδικοί του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) χρησιμοποίησαν στην αξιολόγηση τους 40 δείκτες, οι περισσότεροι από τους οποίους προστέθηκαν τους τελευταίους μήνες στο σύστημα που ακολουθείται.

Συνολικά ελέγχθηκαν 27 Νοσοκομεία τα οποία είναι 12 της 1ης ΥΠΕ, 5 της 2ης ΥΠΕ και 2 νοσοκομεία από τις υπόλοιπες 5 Υγειονομικές Περιφέρειες. Έως το τέλος του 2023 αναμένεται να εξετασθούν και να αξιολογηθούν άλλα 9 νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ειδικά κλιμάκια του ΟΔΙΠΥ επί μέρες εξέτασαν όλες τις κλινικές, τις υπηρεσίες αλλά και τον τρόπο νοσηλείας των ασθενών ώστε να διαπιστώσουν εάν τηρούνται όλοι οι κανόνες αλλά και να καταγράψουν όλα τα προβλήματα.

Τα αποτελέσματα

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα – σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr – τα βασικά προβλήματα στα 27 αυτά νοσοκομεία είναι:

-Ασκείται ιατρική χωρίς να τηρείται κανένα απολύτως πρωτόκολλο. Κάθε γιατρός ακολουθεί τη δική του επιστημονική τακτική χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του διεθνή επιστημονικά δεδομένα, με αποτέλεσμα όμως να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών, όπως τονίζεται και στο πόρισμα.

Χαρακτηριστικό είναι όπως υπογραμμίζουν πληροφορίες του HealthReport.gr, ότι οι αξιολογητές του ΟΔΙΠΥ διαπίστωσαν ότι είχαν γίνει λανθασμένες θεραπείες και διαδικασίες σε ασθενείς με συνέπεια όμως να έχει εμπλακεί ακόμη και εισαγγελέας.

Η έλλειψη ιατρικών πρωτοκόλλων δεν είναι καινούρια υπόθεση αφού οι ελεγκτές ενημερώθηκαν πως ουδέποτε έγινε εισαγωγή συγκεκριμένων κανόνων στις κλινικές των νοσοκομείων για την παροχή φροντίδας στους ασθενείς.

Γι αυτό και με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ο ΟΔΙΠΥ έχει ξεκινήσει μία διαδικασία για την εισαγωγή ιατρικών πρωτοκόλλων στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ώστε όλες οι κλινικές να ακολουθούν τις ίδιες θεραπείες ανάλογα με την πάθηση του κάθε ασθενούς.

-Τα κλιμάκια του ΟΔΙΠΥ εξέτασαν λεπτομερώς και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και για πρώτη φορά κατέγραψαν μείωση σε πολλά νοσοκομεία, κάτι που φαίνεται να επιτεύχθηκε έπειτα από την επιβολή συγκεκριμένων μέτρων.

Το ποσοστό των λοιμώξεων ελέγχθηκε στα 10 από τα 27 Νοσοκομεία.

-Οι αξιολογητές όμως στο πόρισμά τους αναφέρονται εκτενώς και στην τραγική έλλειψη προσωπικού και ειδικά γιατρών και νοσηλευτών. Όπως περιγράφουν στο αναλυτικό τους κείμενο, η έλλειψη του προσωπικού δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

-Στα νοσηλευτικά ιδρύματα όμως καταγράφονται και σοβαρά διοικητικά προβλήματα τα οποία μπλοκάρουν τις νοσηλείες αφού ενισχύουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όπως είδαν οι εμπειρογνώμονες με βάση του δείκτες αξιολόγησης που χρησιμοποίησαν, οι διοικητικές ελλείψεις προκαλούν σοβαρά προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/08/27.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Τι είναι ο «τεχνολογικός λαιμός»

Η επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, πονοκεφάλους και δισκοκήλη. Το μέσο κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει περίπου...

Ο εμβολιασμός είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον...

Ετικέτες