ΟΗΕ: Οι μισές εγκαταστάσεις υγειονομικής φροντίδας σε όλο τον κόσμο στερούνται τις βασικές υπηρεσίες υγιεινής

Οι μισές εγκαταστάσεις υγειονομικής φροντίδας σε όλο τον κόσμο στερούνται τις βασικές υπηρεσίες υγιεινής εκθέτοντας έτσι σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους που χρησιμοποιούν αυτές τις εγκαταστάσεις, σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν διαθέτουν νερό, σαπούνι, ούτε αντισηπτικό διάλυμα χεριών στους χώρους όπου λαμβάνουν την θεραπεία τους οι ασθενείς ή στις τουαλέτες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, την UNICEF.

Σύμφωνα με τις δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ, 688 εκατομμύρια άνθρωποι περιθάλπονται σε εγκαταστάσεις που στερούνται τα πάντα.

«Οι εγκαταστάσεις και οι πρακτικές υγιεινής στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης είναι αδιαπραγμάτευτες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μαρία Νέιρα, η υπεύθυνη θεμάτων δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος του ΠΟΥ.

“Η βελτίωσή τους είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη από την πανδημία, την πρόληψη και την ετοιμότητα. Οι συνθήκες υγιεινής στις εγκαταστάσεις υγειονομικής φροντίδας δεν μπορούν να διασφαλιστούν χωρίς την αύξηση των επενδύσεων σε βασικούς τομείς, που περιλαμβάνουν το πόσιμο νερό, τις καθαρές τουαλέτες και την ασφαλή διαχείριση των υγειονομικών αποβλήτων”, είπε η ίδια.

Αυτά τα νέα στοιχεία, βασισμένα σε δεδομένα από 40 χώρες, παρουσιάζουν μια «ανησυχητική εικόνα» για την κατάσταση της υγιεινής στις εγκαταστάσεις υγειονομικής φροντίδας.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι το 68% των υγειονομικών εγκαταστάσεων διέθεταν εξοπλισμό υγιεινής εκεί όπου παρεχόταν η φροντίδα και το 65% είχε εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό στις τουαλέτες. Ωστόσο, μόνο το 51% είχε και τα δύο και επομένως πληρούσε τα βασικά κριτήρια για τις απαιτούμενες συνθήκες στις εγκαταστάσεις υγειονομικής φροντίδας.

Επιπλέον, το 9% των εγκαταστάσεων υγειονομικής φροντίδας παγκοσμίως δεν έχει κανένα από τα δύο.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις στην υποσαχάρια Αφρική υστερούν και μόνο το 37% διαθέτει εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό στις τουαλέτες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 3% των εγκαταστάσεων υγειονομικής φροντίδας στις αστικές περιοχές και το 11% στις αγροτικές περιοχές δεν διέθεταν τρεχούμενο νερό.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού που λαμβάνει χώρα στη Στοκχόλμη, την πρωτεύουσα της Σουηδίας. Πρόκειται για μια ετήσια διάσκεψη, η οποία πραγματοποιείται από τις 23 Αυγούστου ως την 1η Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της οποίας αναζητούνται νέοι τρόποι για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα: από την επισιτιστική ανασφάλεια και την υγεία μέχρι τη γεωργία, την τεχνολογία, τη βιοποικιλότητα και το κλίμα.

Πηγή: https://www.amna.gr/health/article/670466/OIE-Oi-mises-egkatastaseis-ugeionomikis-frontidas-se-olo-ton-kosmo-sterountai-tis-basikes-upiresies-ugieinis

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μακρά COVID-19: Αυξημένος ο κίνδυνος για τις γυναίκες – Τι ρόλο παίζει το σωματικό βάρος

Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν πολύμηνης διάρκειας συμπτώματα Covid-19 (η λεγόμενη μακρά Covid-19 ή σύνδρομο μετά-Covid), δείχνει μια νέα...

Το επιπλέον αλάτι στο φαγητό συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Πετάξτε την αλατιέρα σας εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, προτείνει μια νέα μελέτη. Ακόμα κι αν ακολουθείτε ήδη μια χαμηλή σε αλάτι...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 1.12.2022

Είναι στιγμές που  η εξέδρα στο Qatar έχει πιο ενδιαφέρον απο το γήπεδο. Συνάδελφοι(σες) Αυτοί οι πολιτικοί ή έχουν ατελείωτο(endless) χιούμορ ή υποτιμάν τη νοημοσύνη μας. Τ....

Ετικέτες