Σε συνέχεια του προηγούμενου περιστατικού: https://cardiologynews.gr/2022/08/30/peristatiko-ife-3o-diataraches-endokoiliakis-agogis/
Ασθενής 55 ετών με ατομικό αναμνηστικό αρτηριακής υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας και θετικό οικογενειακό ιστορικό στ. νόσου, προσέρχεται στο ΤΕΠ λόγω θωρακικής δυσφορίας, αδυναμίας και λιποθυμικής τάσης κατά την έγερση. Το γενόμενο ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι το εξής:
Τι από τα παρακάτω είναι σωστό:
Α) Εναλλασσόμενος σκελικός αποκλεισμός
Β) Τριδεσμικός αποκλεισμός
Γ) Διδεσμικός αποκλεισμός και 1ου βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός
Δ) 1ου βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός, μπλοκ δεξιού σκέλους (RBBB) και αριστερός οπίσθιος ημισκελικός αποκλεισμός (LPH)
Ε) 1ου βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός και μπλοκ δεξιού σκέλους (RBBB)
Στ) Πλήρης κολποκοιλιακός αποκλεισμός
Σωστή απάντηση είναι η Γ
Διδεσμικός αποκλεισμός (μπλοκ δεξιού σκέλους (RBBB) και αριστερός πρόσθιος ημισκελικός αποκλεισμός) και 1ου βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός
Ο όρος «τριδεσμικός αποκλεισμός» συχνά χρησιμοποιείται κλινικά για να περιγράψει τον διδεσμικό αποκλεισμό που συνδυάζεται είτε με 1ου βαθμού κολποκοιλιακό αποκλεισμό είτε με 2ου βαθμού κολποκοιλιακό αποκλεισμό.
Ωστόσο, αυτός ο όρος είναι ανακριβής, καθώς η καθυστέρηση της αγωγής που οδηγεί σε παράταση του διαστήματος PR εμφανίζεται συνήθως στον κολποκοιλιακό κόμβο και όχι στην τρίτη δεσμίδα.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατό να αποσαφηνιστεί που οφείλεται η παράταση του διαστήματος PR με βάση μόνο το ΗΚΓ
Επιμέλεια: Επιμέλεια: Ελευθέριος Καλλέργης, Δ/ντής ΕΣΥ Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου