Οι Ξηροί Καρποί Δέντρων Προστατεύουν την Καρδιακή Υγεία και Αυξάνουν τη Σεροτονίνη

Οι ξηροί καρποί δέντρων, όπως για παράδειγμα τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια και τα καρύδια, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Nutrients.

Όπως παρατήρησε η ομάδα της παραπάνω μελέτης, οι ξηροί καρποί δέντρων αυξάνουν τα επίπεδα των μεταβολιτών της L-τρυπτοφάνης, τα οποία έχουν συνδεθεί με μία σειρά οφέλη για την καρδιακή υγεία.

Η έρευνα ήταν μία τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη στην οποία συμμετείχαν συνολικά 131 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι εθελοντές. Οι τελευταίοι συμμετείχαν επίσης σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους διάρκειας 24 εβδομάδων.

Στη δίαιτα που έκαναν οι εθελοντές έπρεπε να καταναλώνουν επίσης καθημερινά 50gr ενός σνακ. Από τους 95 εθελοντές που ολοκλήρωσαν τελικά τη μελέτη, οι 39 έτρωγαν πρέτζελ και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, ενώ οι υπόλοιποι 56 έτρωγαν ξηρούς καρπούς δέντρων ίδιας θερμιδικής αξίας. Στο τέλος της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος και κοπράνων από κάθε εθελοντή με σκοπό να εξετάσουν τις επιδράσεις του κάθε σνακ.

Οι εθελοντές που έτρωγαν ξηρούς καρπούς είχαν παρουσιάσει σημαντική αύξηση στα επίπεδα της σεροτονίνης αίματος τόσο στις 12 εβδομάδες (60.9%) όσο και στις 24 (82.2%), σε σχέση με τα αρχικά τους επίπεδα.

Η τρυπτοφάνη αποτελεί τη μοναδική πρόδρομη μορφή της σεροτονίνης στον οργανισμό. Η ορμόνη αυτή υποστηρίζει μία σειρά διαφορετικές λειτουργίες του οργανισμού, μεταξύ των οποίων η διάθεση, ο ύπνος και η πέψη.

Σήμερα, τα παιδιά λαμβάνουν περισσότερο από το 25% των ημερησίων θερμίδων από σνακ. Τα γεύματα αυτά, ιδιαίτερα αν είναι ανθυγιεινά, μπορεί να αυξήσουν το σωματικό βάρος και να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας.

Ξηροί Καρποί Δέντρων και Μεταβολισμός της Τρυπτοφάνης

Οι ξηροί καρποί δέντρων περιέχουν υψηλές ποσότητες τρυπτοφάνης. Η ουσία αυτή είναι ένα αμινοξύ που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας.

Η τρυπτοφάνη μεταβολίζεται μέσω τριών διαφορετικών οδών και συγκεκριμένα της κυνουρενίνης ή της σεροτονίνης στα κύτταρα και της ινδόλης στα βακτήρια του εντέρου.

Οι διαταραχές του μεταβολισμού της τρυπτοφάνης έχουν συνδεθεί με διάφορα μεταβολικά νοσήματα, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία και η καρδιαγγειακή νόσος.

«Στην έρευνά μας παρατηρήσαμε νέες συνδέσεις ανάμεσα στους μεταβολίτες της τρυπτοφάνης και την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και το αίσθημα κορεσμού σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους εθελοντές, γεγονός που αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο του μεταβολισμού της τρυπτοφάνης στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Η τρυπτοφάνη μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή και σήμερα γνωρίζουμε ότι η τελευταία ενοχοποιείται για την αθηροσκλήρωση και την καρδιαγγειακή νόσο», πρόσθεσαν.

Τα Οφέλη από την Αύξηση της Σεροτονίνης

Μία παρατήρηση της έρευνας που προκάλεσε έκπληξη στην επιστημονική ομάδα ήταν ότι τα επίπεδα της σεροτονίνης αυξήθηκαν και στις δύο ομάδες εθελοντών.

Όπως υποστήριξε η ομάδα, το φαινόμενο αυτό συνδέεται πιθανώς με την απώλεια βάρους και όχι τόσο με την κατανάλωση ξηρών καρπών.

«Η αύξηση της σεροτονίνης βοηθά τους υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς που θέλουν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος, καθώς η ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση θερμίδων και την καταστολή της όρεξης», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/oi-xiroi-karpoi-dentron-prostatevoun-tin-kardiaki-ygeia-kai-afxanoun-ti-serotonini/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες