Μπορεί η COVID-19 να Προκαλέσει Διαβήτη; Τα Τελευταία Δεδομένα

Οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 έχουν 66% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 1 και 2 συγκριτικά με αυτούς που δεν έχουν ιστορικό της λοίμωξης, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports. Η έρευνα αυτή πρακτικά προσθέτει το διαβήτη στα χρόνια νοσήματα που εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα στους ασθενείς που μολύνθηκαν στο παρελθόν από τον ιό SARS-CoV-2 και παρουσίασαν μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα.

Αν και διάφορες προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη στους ασθενείς, τα αίτια του παραπάνω φαινομένου δεν είχαν αποσαφηνιστεί πλήρως. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, ο ιός SARS-CoV-2 προσδένεται σε ένα υποδοχέα ενζύμων που βρίσκεται στην επιφάνεια αρκετών οργάνων και ιστών, μεταξύ των οποίων το πάγκρεας, το λεπτό έντερο και οι νεφροί. Άλλες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι ο ιός μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της ινσουλίνης, καθώς σε ορισμένους ασθενείς καταστρέφει τα β κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ορμόνη.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η COVID-19 προκαλεί διαβήτη και σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε περισσότερες μελέτες προκειμένου να αποφανθούμε αν υπάρχουν βιολογικά αίτια που εξηγούν την παραπάνω σύνδεση. Ωστόσο, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι άλλοι ιοί, όπως ο ιός της παρωτίτιδας, ο ροταϊός και ο κυτταρομεγαλοϊός μπορεί να προκαλέσουν διαβήτη, επομένως δεν θεωρούμε απίθανο να συμβαίνει το ίδιο και με τον SARS-CoV-2, υποστήριξε η ομάδα της μελέτης.

Οι δύο επιστήμονες της παρούσας μελέτης έκαναν μία από τις μεγαλύτερες μετα-αναλύσεις στην οποία εξέτασαν όλες τις έρευνες για τη σύνδεση ανάμεσα στην COVID-19 και το διαβήτη. Αρχικά ξεκίνησαν από σχεδόν 850 από τις οποίες τελικά κατέληξαν σε 8. Στις έρευνες αυτές συμμετείχαν περισσότεροι από 8 εκατομμύρια ασθενείς με ιστορικό COVID-19 και 43 εκατομμύρια εθελοντές που δεν είχαν διαγνωστεί στο παρελθόν με τη νόσο και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Αν και κάθε μελέτη παρατήρησε διαφορετικό ποσοστό κινδύνου, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στατιστικά μοντέλα για να προσδιορίσουν ποιο είναι πραγματικά το ποσοστό επιπλέον κινδύνου για τους ασθενείς με ιστορικό COVID-19. Όπως παρατήρησαν, οι ασθενείς αυτοί είχαν 66% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν νοσήσει ποτέ από τον ιό. Το ποσοστό αυτό δεν διαφοροποιήθηκε ανάλογα με την ηλικία, το φύλο ή την ποιότητα των ερευνών που εξετάστηκαν.

«Μέχρι σήμερα περισσότερα από 660 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έχουν διαγνωστεί με COVID-19. Οι ασθενείς αυτοί είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και επομένως θα πρέπει να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης», τόνισαν οι συγγραφείς.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης ενισχύουν τις παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών που είχαν συνδέσει την COVID-19 λοίμωξη με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Βέβαια, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ενδεχομένως υπήρχαν ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 στην ομάδα ελέγχου οι οποίοι ήταν ασυμπτωματικοί και τελικά δεν διαγνώστηκαν ποτέ με τη λοίμωξη. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τελικά η σύνδεση ανάμεσα στον ιό και τον κίνδυνο διαβήτη είναι πιθανώς υψηλότερη από το ποσοστό που παρατήρησε η μελέτη. Οι επιστήμονες δεν κατάφεραν επίσης να διαπιστώσουν αν ο εμβολιασμός μπορεί να επηρεάσει τον παραπάνω κίνδυνο καθώς δεν είχαν στοιχεία σχετικά με τους εμβολιασμούς των εθελοντών.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα και νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν περισσότερο τους μηχανισμούς της σύνδεση ανάμεσα στις δύο νόσους έτσι ώστε να μπορούμε να αναπτύξουμε κατάλληλες στρατηγικές πρόληψης.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/borei-i-covid-19-na-prokalesei-diaviti-ta-teleftaia-dedomena/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες