Οι στατίνες ωφελούν περισσότερο τους ηλικιωμένους έναντι των νεότερων

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 83.958 ενηλίκων στη Δανία που άρχισαν να λαμβάνουν συμβαστατίνη  ή ατορβαστατίνη μεταξύ 2008 και 2018.

Ηλικιωμένοι ενδεχομένως ανταποκρίνονται σε χαμηλής έως μέτριας έντασης θεραπεία με στατίνες περισσότερο έναντι νεότερης ηλικίας ασθενών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 83.958 ενηλίκων στη Δανία που άρχισαν να λαμβάνουν συμβαστατίνη  ή ατορβαστατίνη μεταξύ 2008 και 2018.

Ποσοστό 12% ήταν 75 ετών και άνω και το 16% ήταν μικρότεροι από 50 ετών.

Με 20 mg συμβαστατίνη, η ομάδα των ηλικιωμένων είχε μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση της χοληστερόλη LDL έναντι της ομάδας των νεότερων (39% έναντι  33,8%).

Με 20 mg ατορβαστατίνη, η μείωση της LDL ήταν  44,2% και 40,2%.

Προσαρμοσμένες αναλύσεις έδειξαν ότι χαμηλής έως μέτριας έντασης αγωγή οδήγησε σε επιπλέον μείωση της χοληστερόλης  LDL κατά  2.62 % σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Η σχέση ήταν παρόμοια για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη αλλά μικρότερη για την αγωγή υψηλής έντασης. Με 80 mg ατορβαστατίνη, υπήρχε διαφορά 0,58 μονάδων μεταξύ των ομάδων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χαμηλής έως μέτριας έντασης θεραπεία με στατίνες συνδέεται με μεγαλύτερη μείωση της LDL σε ηλικιωμένους έναντι νεότερων ανθρώπων και ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο ελκυστική ως αρχική αγωγή σε ηλικιωμένους με αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Πηγές:
Annals of Internal Medicine, https://www.iatronet.gr/article/118220/oi-statines-ofeloyn-perissotero-toys-hlikiomenoys-enanti-ton-neoteron-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Δαπάνες πρόληψης: Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις η Ελλάδα

Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις βρίσκεται η Ελλάδα σε δαπάνες πρόληψης. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έκθεση της Eurostat η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα και αφορά στοιχεία του 2021. Σύμφωνα...

750.000 θάνατοι που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο

Αν δεν δοθεί προτεραιότητα στη δράση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής θα υπάρξει μια σταθερή αύξηση του παγκόσμιου αριθμού των θανάτων, που σήμερα...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 24.5.2024 – Μείωση αρτηριακής πίεσης στα ΑΕΕ

Xρόνια πολλά στις Ελένες και Κωστήδες Λαός και Κολωνάκι: Aπο τη μια εικόνα από τα ΤΕΠ του Γεννηματας! Ούτε στις μέρες του Ρυθμιστικού(φοιτητής τότε) και από...

Ετικέτες