Οι καπνιστές τσιγάρων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για 56 διαφορετικές ασθένειες!

Μια νέα μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε ότι οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο 56 διαφορετικών ασθενειών. Όπως θα περίμενε κανείς, αρκετοί τύποι καρκίνου υπάρχουν στην λίστα. Αλλά, υπήρχαν επίσης ασθένειες που επηρεάζουν πολλά άλλα συστήματα του σώματος, από τον εγκέφαλο μέχρι το ήπαρ και το πάγκρεας, ακόμη και τα μάτια.

Το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Στην Κίνα, το κάπνισμα συνδέεται με περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους κάθε χρόνο και ο αριθμός των καπνιστών αυξάνεται.

Η νέα μελέτη, μια συνεργασία μεταξύ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πολλών κινεζικών ιδρυμάτων, συνέκρινε ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, εκείνους που κάπνιζαν τακτικά κάποια στιγμή στη ζωή τους και εκείνους που είναι εν ενεργεία καπνιστές τσιγάρων.

Σκοπός ήταν να εξετάσουν τον κίνδυνο οι καπνιστές να αναπτύξουν (ή και να πεθάνουν από) ορισμένες ασθένειες κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Πρόκειται για μια εκτενή μελέτη, όπου εξετάστηκαν 85 αιτίες θανάτου και 480 διαφορετικές μεμονωμένες ασθένειες. Τα στοιχεία προήλθαν από την China Kadoorie Biobank. Περισσότεροι από 512.000 ενήλικες εγγράφηκαν στην μελέτη μεταξύ 2004 και 2008 και παρακολουθήθηκαν για 11 χρόνια κατά μέσο όρο. Πολλοί περισσότεροι άνδρες από γυναίκες είχαν καπνίσει τακτικά κάποια στιγμή της ζωής τους (ή ήταν εν ενεργεία καπνιστές), σε ποσοστά 74,3% και 3,2% αντίστοιχα.

“Περίπου τα δύο τρίτα των νεαρών Κινέζων ανδρών γίνονται καπνιστές τσιγάρων και οι περισσότεροι ξεκινούν πριν τα 20 χρόνια ζωής. Αν δεν σταματήσουν, περίπου οι μισοί από αυτούς τελικά θα πεθάνουν εξαιτίας του καπνίσματος, ήταν η αυστηρή προειδοποίηση από τον καθηγητή Liming Li, έναν από τους ανωτέρους συγγραφείς της έρευνας.

Σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, οι άνδρες που κάπνιζαν τακτικά κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν περίπου 10% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια ασθένεια.

Η ασθένεια με τον μεγαλύτερο αυξημένο κίνδυνο (216%) ήταν ο καρκίνος του λάρυγγα.

Οι άνδρες που κάπνιζαν τακτικά και ζούσαν σε αστικές περιοχές διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από όλους. Οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι αυτοί οι άνδρες συχνά αρχίζουν να καπνίζουν σε μικρότερη ηλικία και καπνίζουν συνολικά περισσότερο από εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Ωστόσο, υπήρχαν και κάποια καλά νέα: Όσοι σταμάτησαν το κάπνισμα πριν από σοβαρούς φόβους για την υγεία τους είδαν τον κίνδυνο ασθένειας να μειώνεται, μετά από περίπου 10 χρόνια, στο ίδιο επίπεδο με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Εκτός από τον καρκίνο του λάρυγγα, ανάμεσα στις 56 ασθένειες που βρέθηκαν να εμφανίζονται περισσότερο σε καπνιστές και των δύο φύλων, οι πιο συχνές ήταν:

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καπνίσματος στον ενήλικο κινεζικό πληθυσμό έχουν μελετηθεί τόσο εκτενώς.

Τι είπαν οι ερευνητές:

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Ka Hung Chan, είπε: “Τα αποτελέσματα είναι μια έντονη υπενθύμιση των σοβαρών συνεπειών του καπνίσματος και των πλεονεκτημάτων της διακοπής πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια. Αν και ορισμένες συσχετίσεις ήταν πιο αδύναμες από εκείνες που παρατηρήθηκαν σε πληθυσμούς υψηλού εισοδήματος, αυτές είναι πιθανό να εξηγηθούν από την ευρεία υιοθέτηση του καπνίσματος στην Κίνα”.

Η μελέτη εγείρει ανησυχίες σχετικά με τους μελλοντικούς κινδύνους για την υγεία εάν το κάπνισμα συνεχίσει να γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτό στην Κίνα. Ο ανώτερος συγγραφέας καθηγητής Zhengming Chen πρότεινε: “Για την Κίνα, μια σημαντική αύξηση στις τιμές των τσιγάρων και η αποτελεσματική προειδοποίηση πάνω στα πακέτα θα μπορούσε να σώσει δεκάδες εκατομμύρια ζωές”.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health.

Πηγές: https://www.ox.ac.ukhttps://www.iflscience.com, https://www.iatropedia.gr/ygeia/oi-kapnistes-tsigaron-diatrechoun-ypsilotero-kindyno-gia-56-diaforetikes-astheneies/161053/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες