Οι γυναίκες ιατροί περιθάλπουν καλύτερα τις γυναίκες ασθενείς

Ελαφρώς χαμηλότερο είναι το ποσοστό θνησιμότητας με γυναίκες συγκρτικά με τους άνδρες γιατρούς. Μικρές οι διαφορές αλλά κλινικά σημαντικές.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και περιθάλπονται από γυναίκα γιατρό αντί για άνδρα γιατρό έχουν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας για ορισμένες ασθένειες.

Αυτό είναι το συμπέρασμα ιαπωνικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Annals of Internal Medicine”.

Αν και μία γερμανίδα ειδικός θεωρεί ότι τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στη μελέτη είναι πενιχρά, εντούτοις οι εικασίες για τους λόγους των διαφορών είναι κατά βάση πιθανές.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερους από 700.000 ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω που νοσηλεύτηκαν το χρονικό διάστημα  μεταξύ 2016 – 2019. Από αυτούς, το 31,1% των γυναικών και το 30,6% των ανδρών αντιμετωπίστηκαν από γυναίκες γιατρούς.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, τα ποσοστά θνησιμότητας εντός 30 ημερών από τη θεραπεία ήταν ελαφρώς χαμηλότερα για τις γυναίκες που αντιμετωπίστηκαν από γυναίκες γιατρούς – ειδικά για ασθένειες του νευρικού συστήματος, όπως η άνοια.

Επιπλέον, οι γυναίκες με παθήσεις των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ξανά, εάν είχαν αντιμετωπιστεί από γυναίκες γιατρούς.

Συνολικά, το ποσοστό θνησιμότητας για τις γυναίκες ασθενείς ήταν 8,15% όταν αντιμετωπίστηκαν από γυναίκα γιατρό σε σύγκριση με 8,38% όταν αντιμετωπίστηκαν από άνδρες – μια διαφορά που είναι μικρή αλλά κλινικά σημαντική, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα εικάζει ότι οι γιατροί μπορεί να υποτιμούν τη σοβαρότητα της νόσου στις γυναίκες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στη θεραπεία.

Επιπλέον, οι γυναίκες γιατροί μπορεί να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά και να επικεντρώνονται περισσότερο στους ασθενείς τους. Και τέλος, οι γυναίκες μπορεί να μιλούν πιο ανοιχτά με τις γυναίκες γιατρούς για θέματα που τους προκαλούν ντροπή.

Σύμφωνα με την Ute Seeland, η οποία κατέχει την πρώτη έδρα της Γερμανίας για την ιατρική και την πρόληψη με ευαισθησία ως προς το φύλο με πανεπιστημιακά εξωτερικά ιατρεία στο Πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου, υπάρχουν σίγουρα στοιχεία για αυτές τις τρεις υποθέσεις στη βιβλιογραφία.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν μπόρεσε να απαντήσει γιατί οι γυναίκες ωφελήθηκαν συγκεκριμένα από τη θεραπεία από γυναίκες γιατρούς.

Συνολικά, τα αποτελέσματα που περιγράφονται στη μελέτη ήταν μόνο πενιχρά.

Επιπλέον, η μελέτη δεν μπόρεσε να αποσαφηνίσει αν οι γυναίκες όντως επωφελήθηκαν από τη θεραπεία από γυναίκες γιατρούς ή αν έπαιξαν ρόλο άλλοι σχετικοί παράγοντες.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/124428/oi-gynaikes-iatroi-perithalpoyn-kalytera-tis-gynaikes-astheneis-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών

Σύμφωνα με μεγάλη μακροχρόνια μελέτη, η τακτική πρόσληψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων μπορεί να αυξάνει -αντί να μειώνει- τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και πρώτου εγκεφαλικού...

Η Novo Nordisk Hellas επελέγη ως ένα από τα 25 Κέντρα Ανάπτυξης Κλινικών Μελετών παγκοσμίως

Η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk, Μαίρη Καραγεώργου, αναδεικνύει τη σημασία της φαρμακευτικής καινοτομίας και εκφράζει ανησυχία για την πιθανότητα δημιουργίας ασθενών δύο...

Νέα συσκευή για την καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσε να προλαμβάνει τις νοσηλείες

Στόχος να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τον  ασθενή για τυχόν συσσώρευση υγρών στο σώμα. Νέα συσκευή παρακολούθησης για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ενδεχομένως μπορεί να εντοπίζει...

Ετικέτες