Μελέτη αποκάλυψε μηχανισμό που συνδέει την καρδιοπάθεια με την εμφάνιση καρκίνου

Επιστήμονες του Tel Aviv University ανακάλυψαν ότι κύτταρα που απελευθερώνονται από την άρρωστη καρδιά για να αυτοϊαθεί εισέρχονται στο κυκλοφορικό προάγοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο σώμα.

Από καιρό επιστήμονες εκτιμούσαν ότι παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και η παχυσαρκία συνδέουν καρδιοπαθείς και καρκινοπαθείς.

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι εξωκυτταρικές φυσαλίδες, sEVs, που απελευθερώνονται μετά από καρδιακή προσβολή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Επιστήμονες του Tel Aviv University ανακάλυψαν ότι κύτταρα που απελευθερώνονται από την άρρωστη καρδιά για να αυτοϊαθεί εισέρχονται στο κυκλοφορικό προάγοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο σώμα.

Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους οι ερευνητές κατέστειλαν τη δημιουργία sEVs σε μοντέλα ζώων με καρδιοπάθεια και ανακάλυψαν οτι ο κίνδυνος καρκίνου μειώνεται μαζί με την καταστολή των φυσαλίδων.

Όμως δεν είναι βιώσιμη επιλογή καθώς η καταστολή  της παραγωγής των φυσαλίδων προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Οι ερευνητές δοκίμασαν διαφορετική μέθοδο, αντιμετώπισης της καρδιάς του ασθενή ώστε να μειωθεί η βλάβη στον καρδιακό ιστό και να απελευθερώνει λιγότερα sEVs.

Οταν χορήγησαν το φάρμακο spironolactone στα ζώα σε πολύ αρχικό στάδιο της νόσου, διαπίστωσαν ότι η καρδιά απελευθέρωνε 30% λιγότερα sEVs και ότι οι καρκινικοί όγκοι αναπτύσσονταν πιο αργά.

Οι ερευνητές ελπίζουν η ανακάλυψη να ενεργοποιήσει τους γιατρούς για την ανάγκη παρακολούθησης καρδιοπαθών για ενδεχόμενη εμφάνιση καρκίνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Circulation.

Πηγές:
Circulation, https://www.iatronet.gr/article/124244/meleth-apokalypse-mhhanismo-poy-syndeei-thn-kardiakh-prosvolh-me-thn-emfanish-karkinoy

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών

Σύμφωνα με μεγάλη μακροχρόνια μελέτη, η τακτική πρόσληψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων μπορεί να αυξάνει -αντί να μειώνει- τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και πρώτου εγκεφαλικού...

Η Novo Nordisk Hellas επελέγη ως ένα από τα 25 Κέντρα Ανάπτυξης Κλινικών Μελετών παγκοσμίως

Η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk, Μαίρη Καραγεώργου, αναδεικνύει τη σημασία της φαρμακευτικής καινοτομίας και εκφράζει ανησυχία για την πιθανότητα δημιουργίας ασθενών δύο...

Νέα συσκευή για την καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσε να προλαμβάνει τις νοσηλείες

Στόχος να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τον  ασθενή για τυχόν συσσώρευση υγρών στο σώμα. Νέα συσκευή παρακολούθησης για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ενδεχομένως μπορεί να εντοπίζει...

Ετικέτες