Μελέτη αποκάλυψε μηχανισμό που συνδέει την καρδιοπάθεια με την εμφάνιση καρκίνου

Επιστήμονες του Tel Aviv University ανακάλυψαν ότι κύτταρα που απελευθερώνονται από την άρρωστη καρδιά για να αυτοϊαθεί εισέρχονται στο κυκλοφορικό προάγοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο σώμα.

Από καιρό επιστήμονες εκτιμούσαν ότι παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και η παχυσαρκία συνδέουν καρδιοπαθείς και καρκινοπαθείς.

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι εξωκυτταρικές φυσαλίδες, sEVs, που απελευθερώνονται μετά από καρδιακή προσβολή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Επιστήμονες του Tel Aviv University ανακάλυψαν ότι κύτταρα που απελευθερώνονται από την άρρωστη καρδιά για να αυτοϊαθεί εισέρχονται στο κυκλοφορικό προάγοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο σώμα.

Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους οι ερευνητές κατέστειλαν τη δημιουργία sEVs σε μοντέλα ζώων με καρδιοπάθεια και ανακάλυψαν οτι ο κίνδυνος καρκίνου μειώνεται μαζί με την καταστολή των φυσαλίδων.

Όμως δεν είναι βιώσιμη επιλογή καθώς η καταστολή  της παραγωγής των φυσαλίδων προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Οι ερευνητές δοκίμασαν διαφορετική μέθοδο, αντιμετώπισης της καρδιάς του ασθενή ώστε να μειωθεί η βλάβη στον καρδιακό ιστό και να απελευθερώνει λιγότερα sEVs.

Οταν χορήγησαν το φάρμακο spironolactone στα ζώα σε πολύ αρχικό στάδιο της νόσου, διαπίστωσαν ότι η καρδιά απελευθέρωνε 30% λιγότερα sEVs και ότι οι καρκινικοί όγκοι αναπτύσσονταν πιο αργά.

Οι ερευνητές ελπίζουν η ανακάλυψη να ενεργοποιήσει τους γιατρούς για την ανάγκη παρακολούθησης καρδιοπαθών για ενδεχόμενη εμφάνιση καρκίνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Circulation.

Πηγές:
Circulation, https://www.iatronet.gr/article/124244/meleth-apokalypse-mhhanismo-poy-syndeei-thn-kardiakh-prosvolh-me-thn-emfanish-karkinoy

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συμβουλές προς τους Καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Λίγες ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα και ενόψει του εορταστικών τραπεζιών συνίσταται εγκράτεια ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους...

Πώς η κλιματική αλλαγή «κλέβει» την ανάσα

«Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι μέχρι το 2050 οι θάνατοι από την κλιματική αλλαγή θα ξεπεράσουν τους 250.000 ετησίως, ενώ κάθε χρόνο περίπου 60.000 απώλειες...

Ασφαλής η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά τα 65, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αρκετές γυναίκες αποφεύγουν τη λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, ειδικά μετά τα 65, λόγω των φόβων για αυξημένο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους και καρδιακές παθήσεις, που...

Ετικέτες