back to top

Οι επιστημονικές οδηγίες για τη σύγχρονη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας

Αν επιδιώκεται την καλύτερη θεραπεία για τους κιρσούς εμφανίστηκαν και στα δικά σας πόδια αλλά έχετε μπερδευτεί από τις συχνά αντικρουόμενες ιατρικές συστάσεις (είστε καλά αρκεί να βάλετε κάλτσες και τα πόδια ψηλά, κάντε αφρό, πρέπει να χειρουργηθείτε άμεσα με σαφηνεκτομή, λέιζερ, κόλλα, ατμό, κ.λ.) καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Η θεαματική εξέλιξη που έχει συντελεστεί την τελευταία δεκαετία και στη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων είχε ως αποτέλεσμα κάποιες μέθοδοι που παλαιότερα αποτελούσαν μονόδρομο, σήμερα να μην είναι πλέον επαρκείς από μόνες τους ή να έχουν ξεπεραστεί πλήρως.

Στις οδηγίες των αρμοδίων ιατρικών εταιρειών σε Ευρώπη και Αμερική καθίσταται απόλυτα σαφές ότι, μετά την πολύχρονη και επιτυχημένη εμπειρία από τη χρήση τους, οι θερμικές μέθοδοι ενδοφλεβικής σύγκλισης των κιρσών (λέιζερ, ραδιοσυχνότητες) προτείνονται ως βασικές επιλογές για τη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας έναντι των κλασικών χειρουργικών – τραυματικών θεραπειών.

Oι νέες επιστημονικές οδηγίες για τη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας

Κάθε ιατρική ειδικότητα λειτουργεί στα πλαίσια μιας οργανωμένης και αναγνωρισμένης ιατρικής «εταιρίας» που λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα σχετικών μελετών και τις γνώμες των ειδικών της, εκδίδει σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες προς τα μέλη της (ιατρούς).

Η αρμόδια Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αγγειακής Χειρουργικής (ESVS) στις οδηγίες της για την κλινική αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Νόσου προτάσσει τις ενδοφλεβικές τεχνικές θερμικής σύγκλισης για τη θεραπεία των κιρσών, τόσο έναντι της κλασικής χειρουργικής όσο και έναντι της σκληροθεραπείας με αφρό (Class 1). Το ίδιο συμβαίνει και για τη θεραπεία της μικρής σαφηνούς φλέβας προτάσσοντας τις ενδοφλεβικές τεχνικές θερμικής σύγκλισης (Class ΙΙa) Europ J Vasc Endovasc Surg, (2015) 49, 678 -737.

Αντιστοίχως, η Αμερικανική Φλεβολογική Εταιρία (American College of Phlebology) συνιστά ως βασική επιλογή (GRADE 1B) την ενδαγγειακή θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας με θερμική σύγκλειση (λέιζερ ή ραδιοσυχνότητες) της πάσχουσας φλέβας (μείζονος, ελάσσονος, επικουρικών, διατιτραινουσών). Η κλασσική χειρουργική θεραπεία (σαφηνεκτομή) λόγω αυξημένου πόνου, μακροχρόνιας ανάρρωσης και αυξημένης νοσηρότητας, συνίσταται μόνο στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κάποια ενδοφλεβική θεραπεία (GRADE 2B). Δευτερευόντως επίσης (GRADE 2B) προτείνεται και η μηχανοχημική σύγκλειση του κυρίως στελέχους της φλέβας.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις που επιλέγεται ως θεραπεία, η σαφηνεκτομή θα πρέπει να πραγματοποιείται με απολίνωση και εκτομή της φλέβας από την σαφηνομηριαία συμβολή ως το γόνατο (GRADE 2B) ενώ για την ελάσσονα σαφηνή η σαφηνεκτομή (stripping) συμπεριλαμβάνεται ακόμη στις βασικές επιλογές (GRADE 1B) μαζί με τις θερμικές τεχνικές.
www.phlebology.org/wp-content/uploads/2014/10/SuperficialVenousDiseaseGuidelines.pdf

Η ενημέρωση του ασθενούς με φλεβικό πρόβλημα

Η σύγχρονη αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων είναι πλέον εξειδικευμένη και το κάθε φλεβικό πρόβλημα είναι απόλυτα μοναδικό: ακόμη και στον ίδιο ασθενή δεν θα είναι το ίδιο στην περίπτωση που αυτός πάσχει και στα δύο πόδια.

Βασική προϋπόθεση της σωστής θεραπείας είναι ο ενημερωμένος ασθενής. Η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος ξεκινά με την απόλυτα εντοπισμένη διάγνωση του προβλήματος η οποία επιτυγχάνεται με την χρήση σύγχρονων μεθόδων απεικόνισης αγγείων (υπέρηχοι triplex).

Κατόπιν της λεπτομερούς εξέτασης ο ιατρός θα πρέπει να εξηγήσει στον ασθενή γιατί πάσχει, τί κινδύνους εγκυμονεί η ασθένειά του, τις δυνατότητες και τον προτεινόμενο τρόπο θεραπείας ώστε ο ασθενής να λάβει την απόφασή του σχετικά.

Η θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον με ενδοφλεβική ή κλασική χειρουργική τεχνική αλλά από εξειδικευμένο ιατρό και με απόλυτα εντοπισμένο τρόπο, σύμφωνα με τα ευρήματα της εξέτασης. Η ριζική αφαίρεση φλεβών δεν είναι από μόνη της επαρκής θεραπευτική λύση.

Αν και υπάρχουν πλέον πολλές εναλλακτικές τεχνικές για την ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών (λέιζερ, ραδιοσυχνότητες, αφρός, κόλλες, ατμός, μηχανοχημικός αποκλεισμός, συνδυασμός των παραπάνω, κ.α.) διαφέρουν σημαντικά σε ότι αφορά τις ενδείξεις τους, αλλά και την αποτελεσματικότητά τους.

Οι ενδοφλεβικές τεχνικές θερμικής σύγκλισης (λέιζερ, rf) συνίστανται από τις αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες ως θεραπείες πρώτης γραμμής καθώς η χρήση τους συνοδεύεται με τα καλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Οι νεότερες τεχνικές θα πρέπει να αποδείξουν την άμεση αλλά και μακροχρόνια αποτελεσματικότητά τους σε βάθος χρόνου.

Εμπιστευτείτε τους ειδικούς

Αν αντιμετωπίζεται πρόβλημα φλεβικής ανεπάρκειας μην το ρισκάρετε. Το πρώτο βήμα για λυθεί είναι να εμπιστευτείτε κάποιο ειδικό: η θεραπεία των φλεβικών παθήσεων είναι πλέον απλή, ανώδυνη και σίγουρη αλλά και απόλυτα εξειδικευμένη.

Η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον και με τοπική αναισθησία, όχι τυφλά, αλλά εστιασμένα με τη χρήση υπερήχων και ειδικών, ανώδυνων ενδοφλεβικών καθετήρων λέιζερ που εφαρμόζουν την ενέργεια στα τοιχώματα της φλέβας θεραπεύοντας το αίτιο της ανεπάρκειας.

Εάν λοιπόν αντιμετωπίζετε κάποιο φλεβικό πρόβλημα, μην μπερδεύεστε και μην απογοητεύεστε! Επισκεφτείτε κάποιον ειδικό: η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση βοηθά στην αποφυγή επιπλοκών και συντελεί στην αμεσότερη, αναίμακτη και οριστική θεραπεία του.

Απόστολος Σαλίβερος – Αγγειοχειρουργός

Απόστολος Σαλίβερος - Αγγειοχειρουργός

Πλατεία Βάσως Κατράκη 6
Γλυφάδα
Τηλ.:213.03.49.949
Γεωργαντά 18, Λειβαδιά
Τηλ.: 22610 27684
www.fleves.gr 

Πηγή: https://www.therapies.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD/item/172-%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B7-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CE%BB%CE%B5%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%AC-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΟΠΥΥ: Φάρμακα, φυσικοθεραπείες και ραντεβού με τους γιατρούς με νέα διαδικασία – Αναλυτικές οδηγίες

Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για να εκτελούν τις συνταγές που έχουν λάβει από τους γιατρούς τους. Ο Φεβρουάριος θα είναι μήνας...

Ποιες αλλαγές έρχονται το 2025 στην Υγεία

Η μείωση της μεγάλης αναμονής, τόσο για τη διενέργεια προγραμματισμένης επέμβασης σε δημόσια νοσοκομεία, όσο και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι από τις μεγαλύτερες...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 13.01.2025 –Ανταγωνιστές Αλατοκορτικορεοειδών

Στο αεροδρόμιο περιμένοντας να επιβιβασθεί. H νεκροψία τίποτα! Αντιδήμαρχος Δήμου Αγράφων Βρέθηκε στο δωμάτιο της νεκρή το ΣΚ Αυτού του είδους οι ειδήσεις πουλάνε στα ΜΚΔ αλλά...

Ετικέτες