back to top

Οι αρχαίοι λαοί μαστίζονταν από την καρδιοπάθεια

Τα ευρήματα εξετάσεων σε εκατοντάδες μούμιες από επτά διαφορετικούς αρχαίους πολιτισμούς.

Η καρδιοπάθεια θεωρείται υποπροϊόν του σύγχρονου, καθιστικού και ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Μια νέα, μεγάλη έρευνα όμως υποδηλώνει ότι αποτελεί μία ασθένεια που μαστίζει εδώ και χιλιετίες την ανθρωπότητα.

Όπως αποκαλύπτουν αξονικές τομογραφίες που έγιναν στις μούμιες 237 ενηλίκων από αρχαίους λαούς σε όλο τον κόσμο, σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα είχαν στενώσεις (αθηροσκλήρωση) στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς τους.

Η αθηροσκλήρωση αναπτύσσεται όταν συσσωρεύονται λιπώδη ιζήματα στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Είναι η υποκείμενη αιτία της καρδιοπάθειας και η πιο συχνή αιτία εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

«Βρήκαμε ίχνη αθηροσκλήρωσης σε άνδρες και γυναίκες απ’ όλες τις χρονικές περιόδους που μελετήσαμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Randall Thompson, καρδιολόγος στο Σύστημα Υγείας Saint Luke’s του Κάνσας. «Το εύρημα αυτό υποστηρίζει την άποψη ότι η καρδιοπάθεια δεν είναι μία σύγχρονη πάθηση που προκαλείται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής».

Η νέα έρευνα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal. Οι ερευνητές έκαναν αξονικές τομογραφίες σε μούμιες από επτά διαφορετικούς αρχαίους πολιτισμούς.

Οι 161 προέρχονταν από την αρχαία Αίγυπτο. Οι 54 ήταν μούμιες περουβιανών ψαράδων και αγροτών. Τρεις μούμιες προέρχονταν από αγρότες και κτηνοτρόφους από την ορεινή περιοχή των Άνδεων στη Βολιβία. Υπήρχαν επίσης μούμιες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών του 19ου αιώνα από τις Αλεούτιες νήσους και από τους Ινούιτ της Γροιλανδίας του 16ου αιώνα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν ακόμα μούμιες από κτηνοτρόφους του Μεσαίωνα που ζούσαν στην έρημο Γκόμπι. Άλλες ήταν από τους Ανασάζι της Αμερικής του 13-14ου αιώνα.

Συνολικά οι μούμιες χρονολογούνται έως και το 2500 π.Χ. Η μέση ηλικία των ανθρώπων κατά τον θάνατό τους ήταν τα 40 έτη (κυμαινόταν μεταξύ 18 και 65 ετών).

Τα ευρήματα

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, καρδιοπάθεια εντοπίστηκε στο 37,6% εξ αυτών (σε 89 από τις 237). Μάλιστα ήταν μούμιες ανθρώπων από όλες τις κοινωνικές ομάδες, κατά τον Dr. Thompson.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ευρήματα ήταν συμβατά με καρδιοπάθεια αρχικού σταδίου. Έμοιαζε επίσης πολύ με τα ευρήματα που παρατηρούνται στις αξονικές στεφανιαιογραφίες των σύγχρονων ανθρώπων.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η έρευνά τους είναι η μεγαλύτερη του είδους που έχει γίνει έως τώρα. Τα ποσοστά της νόσου ήταν εφάμιλλα στους αρχαίους Αιγύπτιους, που ήταν κυρίως άτομα των ανώτερων κοινωνικών τάξεων, και στους άλλους λαούς, που ανήκαν κυρίως στις μεσαίες και τις εργατικές τάξεις.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «υπάρχει εγγενής προδιάθεση των ανθρώπων στην αθηροσκλήρωση», τόνισε ο Dr. Thompson. «Την τάση αυτή ως φαίνεται ενισχύουν σύγχρονες συνήθειες, όπως το κάπνισμα, με συνέπεια να αυξάνεται η έκταση και η επίπτωση της αθηροσκλήρωσης. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να θέτουμε υπό έλεγχο όσους παράγοντες κινδύνου μπορούμε να επηρεάσουμε».

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/oi-archaioi-laoi-mastizontan-apo-tin-kardiopatheia-deichnei-nea-erevna/186169/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πώς επηρεάζουν τα επίπεδα της non-HDL-χολ την πρόγνωση ασθενών μετά από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου?

Τα επίπεδα της non-HDL-χολ αποτελούν μια εκτίμηση των αθηρογόνων λιποπρωτεϊνών και δευτερογενή θεραπευτικό στόχο σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου (ΕΜ). Στην παρούσα...

‘Eμφραγμα: Η κατάλυση επιλογή πρώτης γραμμής στην κοιλιακή ταχυκαρδία

Τι δείχνει έρευνα που παρουσιάστηκε το Σάββατο στο συνέδριο της American Heart Association. Nέα έρευνα έδειξε ότι μια επέμβαση που αποτελεί το Plan B σε...

Πώς η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η γυμναστική έχει εκπληκτικά οφέλη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, άμεσα αλλά και έμμεσα. Δείτε πώς. Το να γυμναζόμαστε τακτικά μπορεί να μας...

Ετικέτες