Οι αυτόματοι απινιδωτές σωτήριοι στην περίπτωση καρδιακής προσβολής

Μελέτη από την Δανία διαπιστώνει  ισχυρό πλεονέκτημα επιβίωσης με την άμεση βοήθεια από απλούς ανθρώπους μέσω γρήγορα προσβάσιμων απινιδωτών – Κάθε λεπτό μετράει.

Σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής σε εξωτερικούς χώρους, η βοήθεια με έναν γρήγορα προσβάσιμο αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED) είναι ζωτικής σημασίας. Το ποσοστό επιβίωσης 30 ημερών είναι τότε πολύ υψηλότερο, ακόμη και αν ο γιατρός των επειγόντων φτάσει γρήγορα. Μια δανέζικη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας (ESC) κατέδειξε τώρα με σαφήνεια αυτό το αποτέλεσμα με δεδομένα από περισσότερους από 7.000 πάσχοντες.

Ο καρδιολόγος Matthias Hindborg από το Nordsjaellands Hospital (Hillerroed) στη Δανία και οι συν-συγγραφείς μελέτης ανέλυσαν πληροφορίες από το δανέζικο μητρώο καρδιακής ανακοπής για τα έτη 2016 έως 2020. Αυτό περιελάμβανε 7.471 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή εκτός νοσοκομείων της χώρας και στους οποίους είχε φτάσει τουλάχιστον ένα ασθενοφόρο έκτακτης ανάγκης εντός 25 λεπτών.

Για κάθε λεπτό από το οξύ συμβάν προσδιορίστηκε το ποσοστό επιβίωσης 30 ημερών: με χρήση απινιδωτή (αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές- AED) από άτομα που βρίσκονταν γύρω από το θύμα ή χωρίς άμεση χρήση απινιδωτή και βοήθεια από τον γιατρό των επειγόντων.

“Στο 14,7% (1.098 από τους 7.471 ασθενείς), η απινίδωση πραγματοποιήθηκε από απλούς ανθρώπους πριν από την άφιξη του ασθενοφόρου. Συνολικά, το 44,5% (489 από τους 1.098) αυτών των ασθενών επέζησε τις πρώτες 30 ημέρες μετά το συμβάν σε σύγκριση με το 18,8% (1.200 από τους 6.373) που δεν έλαβαν άμεση απινίδωση”, γράφουν οι επιστήμονες στην περίληψη της ανακοίνωσής τους για το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) στο Άμστερνταμ που πράγματοποιήθηκε στις 25-28 Αυγούστου.

Εκτός από το χρόνο μέχρι την παροχή πρώτων βοηθειών που ήταν μηδέν έως δύο λεπτά -σε αυτές τις περιπτώσεις, το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ θα πρέπει πρακτικά μόλις να είχε περάσει από τον τόπο του συμβάντος ή θα πρέπει να βρισκόταν ήδη στην άμεση περιοχή για κάποιον άλλο λόγο-, υπήρχε πάντα μια στατιστικά σημαντική διαφορά υπέρ της άμεσης απινίδωσης από τους απλούς πολίτες, τους περαστικούς, τους συνοδούς κ.λπ. Έτσι, με την ταχεία απινίδωση, η πιθανότητα επιβίωσης ήταν ήδη κατά 37% υψηλότερη, ακόμη και αν το ασθενοφόρο έκτακτης ανάγκης έφτανε εντός δύο έως τεσσάρων λεπτών μετά το συμβάν.

Με χρόνο διάσωσης τέσσερα έως έξι λεπτά, η πιθανότητα επιβίωσης αυξήθηκε κατά 55 τοις εκατό με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AED). Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπερδιπλασιάστηκε με την ταχεία απινίδωση από τους παρευρισκόμενους για έως και 25 λεπτά μέχρι την άφιξη ομάδας διάσωσης (π.χ. κατά παράγοντα 2,23 για έξι έως οκτώ λεπτά μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου ή κατά σχεδόν ακριβώς το διπλάσιο σε 25 λεπτά).

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/118702/oi-aytomatoi-apinidotes-sothrioi-sthn-periptosh-kardiakhs-prosvolhs-

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες