Οι αυτόματοι απινιδωτές σωτήριοι στην περίπτωση καρδιακής προσβολής

Μελέτη από την Δανία διαπιστώνει  ισχυρό πλεονέκτημα επιβίωσης με την άμεση βοήθεια από απλούς ανθρώπους μέσω γρήγορα προσβάσιμων απινιδωτών – Κάθε λεπτό μετράει.

Σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής σε εξωτερικούς χώρους, η βοήθεια με έναν γρήγορα προσβάσιμο αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED) είναι ζωτικής σημασίας. Το ποσοστό επιβίωσης 30 ημερών είναι τότε πολύ υψηλότερο, ακόμη και αν ο γιατρός των επειγόντων φτάσει γρήγορα. Μια δανέζικη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας (ESC) κατέδειξε τώρα με σαφήνεια αυτό το αποτέλεσμα με δεδομένα από περισσότερους από 7.000 πάσχοντες.

Ο καρδιολόγος Matthias Hindborg από το Nordsjaellands Hospital (Hillerroed) στη Δανία και οι συν-συγγραφείς μελέτης ανέλυσαν πληροφορίες από το δανέζικο μητρώο καρδιακής ανακοπής για τα έτη 2016 έως 2020. Αυτό περιελάμβανε 7.471 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή εκτός νοσοκομείων της χώρας και στους οποίους είχε φτάσει τουλάχιστον ένα ασθενοφόρο έκτακτης ανάγκης εντός 25 λεπτών.

Για κάθε λεπτό από το οξύ συμβάν προσδιορίστηκε το ποσοστό επιβίωσης 30 ημερών: με χρήση απινιδωτή (αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές- AED) από άτομα που βρίσκονταν γύρω από το θύμα ή χωρίς άμεση χρήση απινιδωτή και βοήθεια από τον γιατρό των επειγόντων.

“Στο 14,7% (1.098 από τους 7.471 ασθενείς), η απινίδωση πραγματοποιήθηκε από απλούς ανθρώπους πριν από την άφιξη του ασθενοφόρου. Συνολικά, το 44,5% (489 από τους 1.098) αυτών των ασθενών επέζησε τις πρώτες 30 ημέρες μετά το συμβάν σε σύγκριση με το 18,8% (1.200 από τους 6.373) που δεν έλαβαν άμεση απινίδωση”, γράφουν οι επιστήμονες στην περίληψη της ανακοίνωσής τους για το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) στο Άμστερνταμ που πράγματοποιήθηκε στις 25-28 Αυγούστου.

Εκτός από το χρόνο μέχρι την παροχή πρώτων βοηθειών που ήταν μηδέν έως δύο λεπτά -σε αυτές τις περιπτώσεις, το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ θα πρέπει πρακτικά μόλις να είχε περάσει από τον τόπο του συμβάντος ή θα πρέπει να βρισκόταν ήδη στην άμεση περιοχή για κάποιον άλλο λόγο-, υπήρχε πάντα μια στατιστικά σημαντική διαφορά υπέρ της άμεσης απινίδωσης από τους απλούς πολίτες, τους περαστικούς, τους συνοδούς κ.λπ. Έτσι, με την ταχεία απινίδωση, η πιθανότητα επιβίωσης ήταν ήδη κατά 37% υψηλότερη, ακόμη και αν το ασθενοφόρο έκτακτης ανάγκης έφτανε εντός δύο έως τεσσάρων λεπτών μετά το συμβάν.

Με χρόνο διάσωσης τέσσερα έως έξι λεπτά, η πιθανότητα επιβίωσης αυξήθηκε κατά 55 τοις εκατό με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AED). Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπερδιπλασιάστηκε με την ταχεία απινίδωση από τους παρευρισκόμενους για έως και 25 λεπτά μέχρι την άφιξη ομάδας διάσωσης (π.χ. κατά παράγοντα 2,23 για έξι έως οκτώ λεπτά μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου ή κατά σχεδόν ακριβώς το διπλάσιο σε 25 λεπτά).

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/118702/oi-aytomatoi-apinidotes-sothrioi-sthn-periptosh-kardiakhs-prosvolhs-

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες