Οδηγίες προστασίας από τη ζέστη για ρευματοπαθείς

Εκτός από τις γενικές οδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, οι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις μπορούν να λάβουν επιπλέον μέτρα και να αισθανθούν καλύτερα

Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για ορισμένους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, όμως μπορεί να προκαλέσει και απίστευτη δυσφορία σε άλλους, ανάλογα με τη νόσο από την οποία πάσχουν, την προσωπική τους ανοχή στις υψηλές θερμοκρασίες ή τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν, καθώς κάποια φάρμακα μπορεί να ενισχύσουν τη φωτοευαισθησία ή τη θερμότητα που παράγει ο οργανισμός μας.

Οδηγίες για τους ρευματοπαθείς στην καλύτερη διαχείριση της ζέστης και του καύσωνα, δίνει ο επισκέπτης υγείας, ειδικευόμενος στη δημόσια και κοινοτική υγεία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) Γιώργος Τάτας.

Σύμφωνα με τον κ. Τάτα, ο ζεστός και υγρός καλοκαιρινός καιρός μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, κάτι το οποίο αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο για τα άτομα με ρευματικά νοσήματα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην χώρα μας.

Αποφυγή έξαρσης

Σημειώνοντας πως ίσως είναι δύσκολο να δημιουργήσετε ένα κλίμα «φιλικό για την αρθρίτιδα», προτείνει να λάβετε ορισμένα μέτρα για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του καλοκαιριού:

  • Παρακολουθήστε την πρόβλεψη του καιρού για να είστε προετοιμασμένοι και κάνετε ήπιες ασκήσεις, όπως διατάσεις ή γιόγκα, ακόμα κι αν οι αρθρώσεις σας πονάνε λίγο.
  • Η διατήρηση της δροσερής θερμοκρασίας, η παραμονή στη σκιά και η χρήση φυσικών υφασμάτων μπορεί να βοηθήσει.
  • Το ήπιο κολύμπι μπορεί επίσης να ανακουφίσει μερικά από τα συμπτώματα, αλλά πολλά εξαρτώνται από το άτομο. Εάν τα χέρια, τα πόδια και οι αστράγαλοι σας πρήζονται λίγο σε ζεστό και υγρό καιρό, αυτό συνήθως δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχείτε.

Δραστηριότητα και ενυδάτωση

Το να παραμένετε δραστήριοι (ή ακόμα και να κινείτε απλώς τα πόδια σας όταν κάθεστε) θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη ροή του αίματός σας.

Στόχος να καταναλώνετε λιγότερο αλάτι – το αλάτι κάνει το σώμα σας να συγκρατεί επιπλέον νερό, ενώ το να πίνετε περισσότερο νερό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αλατιού. Για να απαλύνετε το πρήξιμο, σηκώστε τα πόδια σας ή βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τους αστραγάλους σας ενώ είστε στο κρεβάτι.

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε παγοκύστες ή να κάνετε δροσερά ντους. Προσαρμόστε τη θερμοκρασία του νερού για να ταιριάζει στις προσωπικές σας προτιμήσεις. Αν χρησιμοποιείτε πάγο, θυμηθείτε να το τυλίξετε πρώτα σε μια πετσέτα για να μην κάψει το δέρμα σας. Τα ψυκτικά τζελ και τα σπρέι μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Εάν ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο, αυτό μπορεί να σας κάνει να αφυδατωθείτε, επομένως συνεχίστε να συμπληρώνετε τα επίπεδα υγρών σας με κανονικά ποτά.

Τέλος, εάν έχετε ουρική αρθρίτιδα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφύγετε την αφυδάτωση, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για υγιή οστά, δόντια και μύες, καθώς και για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Λαμβάνετε το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D σας από το άμεσο ηλιακό φως όταν το δέρμα σας εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες (UV).

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, το χρονικό διάστημα που χρειάζεστε στον ήλιο για να δημιουργήσετε αρκετή βιταμίνη D εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, την ώρα της ημέρας ή του έτους και από το πού βρίσκεστε στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πόσο χρόνο χρειάζεται στον ήλιο, αλλά όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα μπορεί να χρειάζονται μόλις 10 λεπτά ηλιακού φωτός κάθε μέρα, ενώ εκείνοι με πιο σκούρο δέρμα μπορεί να χρειαστούν περίπου 25 λεπτά.

Για λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι σημαντικό να λάβετε συμβουλές από τον γιατρό σας, ο οποίος θα ελέγξει τα επίπεδα βιταμίνης D και θα σας συμβουλεύσει αναλόγως.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η ψωρίασή τους βελτιώνεται όταν είναι έξω στον ήλιο, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το ηλιακό φως βοηθά την ψωριασική αρθρίτιδα.

Το φυσικό φως του ήλιου μπορεί να βοηθήσει στα εμφανή συμπτώματα της ψωρίασης του δέρματος, αλλά δεν φαίνεται να βοηθά στα συμπτώματα των αρθρώσεων.

Προστασία του δέρματος

Αν και είναι σημαντικό να λαμβάνετε βιταμίνη D, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ορισμένα φάρμακα για την αρθρίτιδα μπορούν επίσης να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως.

Περάστε χρόνο στη σκιά, ειδικά μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. κατά την διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού.

Καλύψτε τα με ελαφριά ρούχα, ένα καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου που τυλίγονται.

Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με τουλάχιστον SPF15 και τέσσερα ή πέντε αστέρια UVA, το οποίο εφαρμόστε τακτικά και γενναιόδωρα σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματός σας.

Τα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα και λύκο, καθώς και οποιοσδήποτε λαμβάνει ορισμένα φάρμακα, όπως η μεθοτρεξάτη, μπορεί να έχει δέρμα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στον ήλιο, που μερικές φορές ονομάζεται φωτοευαισθησία, οπότε χρειάζεται προσοχή έτσι ώστε να μην εκτεθούν για πολύ ώρα στον ήλιο.

Πηγή: https://www.in.gr/2023/07/28/health/odigies-prostasias-apo-ti-zesti-gia-reymatopatheis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΥΓΕΙΑ: Η τεχνολογική επανάσταση της τομογραφίας PET/CT στη διάγνωση και διαχείριση των κακοηθειών

Ο συνδυασμός της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων και της Υπολογιστικής Τομογραφίας που εφαρμόζεται στο ΥΓΕΙΑ φέρνει επανάσταση στη διάγνωση και τη διαχείριση των κακοηθειών -...

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πρωτεΐνες του αίματος που μπορούν να προειδοποιήσουν για καρκίνο χρόνια πριν από τη διάγνωση

Πρωτεΐνες στο αίμα που θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για καρκίνο περισσότερα από επτά χρόνια πριν από τη διάγνωσή του ανακάλυψαν ερευνητές σε...

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης – Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατ. πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και...

Ετικέτες