Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τους ταξιδιώτες εντός και εκτός Ελλάδος

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε οδηγίες προς τους ταξιδιώτες λόγω της πανδημίας covid-19. Στόχος του οργανισμού είναι να προειδοποιήσει για τους κινδύνους ανάλογα με τη χώρα προορισμού.

Η προσοχή εφιστάται στα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (να νοσηλευτούν, να χρειαστούν εντατική φροντίδα και παρακολούθηση, να διασωληνωθούν και να οδηγηθούν σε θάνατο). Μάλιστα, χρειάζεται να είναι σε επαγρύπνηση τόσο εάν ταξιδέψουν στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό καθώς μπορεί να προκύψει νόσηση και ανάγκη νοσηλείας. Τα μέλη των ευπαθών ομάδων θα πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα ατομικής προστασίας(πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού). Καλό θα είναι να έχουν εμβολιαστεί αλλά ακόμη και εάν έχει θωρακιστεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα θα πρέπει ακολουθούν τις συστάσεις και τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού αναφορικά με τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της λοίμωξης Covid-19.

Ο ΕΟΔΥ συμβουλεύει πριν το ταξίδι να:

Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ακόμη στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εξωτερικών ή των Πρεσβειών και Προξενείων των χωρών προορισμού.

Σημειώνεται ότι θα πρέπει να αναβάλετε το ταξίδι σας, εάν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως  είναι δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κ.ά.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

  • εφαρμόστε υγιεινή χεριών, συστήνεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα.
  • εφαρμόστε αναπνευστική υγιεινή, συστήνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα. Απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου σε κλειστό ποδοκίνητο κάδο. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
  • τηρήστε φυσική απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • εφαρμόστε τους κανόνες για τη χρήση μάσκας στη χώρα προορισμού.
  • αποφύγετε την επαφή με άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.

Μετά την επιστροφή

  • παρακολουθήστε την υγείας σας για 10 ημέρες.
  • παραμείνετε στο σπίτι εαν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κ.ά. έως και 10 ημέρες μετά την επιστροφή σας. Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

Για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην χώρα μας  δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν τι έντυπο εντοπισμού επιβατών (PLF) και δεν απαιτείται πλέον να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από covid-19 ή αποδεικτικό αρνητικού αποτελέσματος εξέτασης από λοίμωξη SARS-CoV-2 (PCR ή Rapid Antigen test). Εφόσον το επιθυμούν μπορούν να συμπληρώσουν ένααπλουστευμένο PLF  για να εκδώσουν πιστοποιητικό ΕΕ για αρνητικό ή θετικό αποτέλεσμα εξέτασης COVID-19.  Αυτό το PLF έχει τον μοναδικό τους κωδικό γρήγορης απόκρισης (QR) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ο κωδικός QR θα παρέχεται σε σύνδεσμο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο). Μπορούν να το βρουν στην εφαρμογή Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Πηγή: https://virus.com.gr/odigies-apo-ton-eody-gia-toys-taxidiotes-entos-kai-ektos-ellados/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ασπιρίνη: Κάνει τελικά καλό στην καρδιά;

Η ασπιρίνη έχει αδιαμφισβήτητα κάποια αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά. Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, την μείωση του πυρετού και την μείωση...

Διάρκεια αντιαιμοπεταλιακής αγωγής μετά από σύνθετη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση σε ασθενείς υψηλού αιμορραγικού κινδύνου: υπο-ανάλυση της μελέτης MASTER DAPT. 

Στη μελέτη MASTER DAPT, 3.383 ασθενείς υποβλήθηκαν σε απλή διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (percutaneous coronary intervention, PCI) και 1.196 ασθενείς υποβλήθηκαν σε σύνθετη PCI...

Δωρεάν εξετάσεις με SMS για καρδιαγγειακά και 2 τύπους καρκίνου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 24 Νοεμβρίου το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε 321 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου...

Ετικέτες