Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τους ταξιδιώτες εντός και εκτός Ελλάδος

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε οδηγίες προς τους ταξιδιώτες λόγω της πανδημίας covid-19. Στόχος του οργανισμού είναι να προειδοποιήσει για τους κινδύνους ανάλογα με τη χώρα προορισμού.

Η προσοχή εφιστάται στα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (να νοσηλευτούν, να χρειαστούν εντατική φροντίδα και παρακολούθηση, να διασωληνωθούν και να οδηγηθούν σε θάνατο). Μάλιστα, χρειάζεται να είναι σε επαγρύπνηση τόσο εάν ταξιδέψουν στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό καθώς μπορεί να προκύψει νόσηση και ανάγκη νοσηλείας. Τα μέλη των ευπαθών ομάδων θα πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα ατομικής προστασίας(πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού). Καλό θα είναι να έχουν εμβολιαστεί αλλά ακόμη και εάν έχει θωρακιστεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα θα πρέπει ακολουθούν τις συστάσεις και τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού αναφορικά με τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της λοίμωξης Covid-19.

Ο ΕΟΔΥ συμβουλεύει πριν το ταξίδι να:

Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ακόμη στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εξωτερικών ή των Πρεσβειών και Προξενείων των χωρών προορισμού.

Σημειώνεται ότι θα πρέπει να αναβάλετε το ταξίδι σας, εάν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως  είναι δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κ.ά.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

  • εφαρμόστε υγιεινή χεριών, συστήνεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα.
  • εφαρμόστε αναπνευστική υγιεινή, συστήνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα. Απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου σε κλειστό ποδοκίνητο κάδο. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
  • τηρήστε φυσική απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • εφαρμόστε τους κανόνες για τη χρήση μάσκας στη χώρα προορισμού.
  • αποφύγετε την επαφή με άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.

Μετά την επιστροφή

  • παρακολουθήστε την υγείας σας για 10 ημέρες.
  • παραμείνετε στο σπίτι εαν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κ.ά. έως και 10 ημέρες μετά την επιστροφή σας. Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

Για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην χώρα μας  δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν τι έντυπο εντοπισμού επιβατών (PLF) και δεν απαιτείται πλέον να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από covid-19 ή αποδεικτικό αρνητικού αποτελέσματος εξέτασης από λοίμωξη SARS-CoV-2 (PCR ή Rapid Antigen test). Εφόσον το επιθυμούν μπορούν να συμπληρώσουν ένααπλουστευμένο PLF  για να εκδώσουν πιστοποιητικό ΕΕ για αρνητικό ή θετικό αποτέλεσμα εξέτασης COVID-19.  Αυτό το PLF έχει τον μοναδικό τους κωδικό γρήγορης απόκρισης (QR) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ο κωδικός QR θα παρέχεται σε σύνδεσμο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο). Μπορούν να το βρουν στην εφαρμογή Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Πηγή: https://virus.com.gr/odigies-apo-ton-eody-gia-toys-taxidiotes-entos-kai-ektos-ellados/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Aυξάνονται οι παχύσαρκοι παγκοσμίως

Το ποσοστό των υπέρβαρων εφήβων έχει τετραπλασιαστεί από το 1990. Παράλληλα προβλήματα, η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι έχει...

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

Νανοσωματίδια στον καρκίνο, τα καρδιολογικά και την αντιγήρανση

Η νανοτεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου, σε θέματα καρδιολογικά, ακόμη και στην αντιγήρανση Τα εμβόλια για την Covid είναι με...

Ετικέτες