Ο κίνδυνος για καρκίνο μειώνεται 10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου για καρκίνο στον πνεύμονα φάνηκε σε σχέση με τη διακοπή πριν την ηλικία των 50 ετών σε σύγκριση με την ηλικία των 50 και άνω.

H παρατεταμένη διακοπή του καπνίσματος συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου 10 χρόνια μετά τη διακοπή, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

Ο Eunjung Park, του National Cancer Center Graduate School of Cancer Science and Policy στη Goyang, της Νότιας Κορέας, εξέτασε τη χρονική πορεία όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου σύμφωνα με τον χρόνο που πέρασε από τη διακοπή του καπνίσματος, σε αναδρομική μελέτη κοόρτης 2.974.820 Κορεατών, 30 ετών και άνω.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν 196.829 περιστατικά καρκίνου σε διάστημα 13,4 ετών κατά μέσον όρο. Οσοι διέκοψαν εντελώς είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο σε σύγκριση με όσους συνέχιζαν να καπνίζουν, με αναλογία κινδύνου 0,83 για όλες τις περιοχές καρκίνου και 0,58, 0,73, 0,86, και 0,80 για τον πνεύμονα, ήπαρ, στομάχι και παχύ έντερο, αντίστοιχα.

Ο κίνδυνος καρκίνου ήταν ελαφρώς αυξημένος τα 10 χρόνια μετά τη διακοπή έναντι του συνεχιζόμενου καπνίσματος και στη συνέχεια μειώθηκε με τον καιρό. Μετά από 15 ή περισσότερα χρόνια, ο κίνδυνος έφτασε στο 50% αυτού που συνδεόταν με το συνεχιζόμενο κάπνισμα.

Ο κίνδυνος καρκίνου στον πνεύμονα μειώθηκε 3 χρόνια νωρίτερα από αυτόν άλλων ειδών καρκίνου και φάνηκε μεγαλύτερη σχετική μείωση.

Μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου για καρκίνο στον πνεύμονα φάνηκε σε σχέση με τη διακοπή πριν την ηλικία των 50 ετών σε σύγκριση με την ηλικία των 50 και άνω (αναλογία κινδύνου, 0,43 και 0,61, αντίστοιχα).

Οι ερευνητές σημειώνουν τη σημασία της προαγωγής της διακοπής του καπνίσματος προσφέροντας κατάλληλη στήριξη και πηγές για συνεχιζόμενη διακοπή και ενθάρρυνσή τους σε μικρή ηλικία για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Πηγές:
JAMA Network Open, https://www.iatronet.gr/article/122676/meiomenos-einai-o-kindynos-gia-karkino-10-hronia-meta-th-diakoph-toy-kapnismatos-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια για διάγνωση και θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου

Η αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικους προβληματίζει την Ευρώπη και όλα τα κράτη μέλη και φυσικά την Ελλάδα...

Τα υψηλά επίπεδα νιασίνης συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου

Εδώ και δεκαετίες, περισσότερες από 50 χώρες, έχουν επιβάλλει τον εμπλουτισμό βασικών τροφίμων όπως το αλεύρι, τα δημητριακά και η βρόμη, με νιασίνη. Στον εντοπισμό...

Πανεπιστήμια: η διαιώνιση της ανοχής στη βία

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ανέχονται αδιάφορα επί...

Ετικέτες