Νεφρική απονεύρωση: Επεμβατική αντιμετώπιση τής ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης

Ασθενείς που μπορούν να ωφεληθούν από την επεμβατική θεραπεία είναι όσοι παρουσιάζουν αρτηριακή υπέρταση ανθεκτική σε λήψη τουλάχιστον τριών φαρμάκων ή όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή λόγω παρενεργειών.

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί τον κυριότερο προδιαθεσικό παράγοντα για κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων (εμφράγματα και εγκεφαλικά) στο δυτικό κόσμο.

Παρά όμως τις εξελίξεις στη σύγχρονη φαρμακολογία, περίπου 12-18% των υπερτασικών ασθενών πάσχουν από ανθεκτική υπέρταση, δηλαδή δεν ανταποκρίνονται στη  φαρμακευτική  θεραπεία, ακόμη και με τη χρήση τουλάχιστον τριών αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Την τελευταία  10ετία  αναπτύσσονται  μέθοδοι  για τη θεραπευτική  αντιμετώπιση  των  ασθενών  αυτών μέσω νεφρικής απονευρώσεως, η οποία καταστρέφει μέρος του νεφρικού πλέγματος γύρω από τις νεφρικές αρτηρίες. Το πλέγμα αυτό θεωρείται υπεύθυνο για την πυροδότηση νευρικών ανακλαστικών μηχανισμών  που  συντελούν  στην  αύξηση της  αρτηριακής  πίεσης.  Οι  αρχικές  προσπάθειες για την αντιμετώπιση ασθενών με ανθεκτική υπέρταση ήταν ενθαρρυντικές, ενώ η μέθοδος αυτή δοκιμάζεται και σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή.

Ασθενείς που μπορούν να ωφεληθούν από την επεμβατική θεραπεία είναι όσοι παρουσιάζουν αρτηριακή υπέρταση ανθεκτική σε λήψη τουλάχιστον τριών φαρμάκων ή όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή λόγω παρενεργειών.

Πρόσφατα, νέες μελέτες επιβεβαίωσαν τη χρησιμότητα και την ασφάλεια της μεθόδου με ικανοποιητικά μακροχρόνια αποτελέσματα και σε πρόσφατη δημοσίευση η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει την επέμβαση σε ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση [Renal  denervation  in  the  management of hypertension in adults. A clinical consensus statement of the ESC Council on  Hypertension and the European Association of Percutaneous Cardiovascular Interventions (EAPCI). EurHeartJ. 2023].

Η ομάδα της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ έχει μακρόχρονη εμπειρία στη διενέργεια της νεφρικής απονευρώσεως. Ήταν μία από τις πρώτες ομάδες  που  πραγματοποίησε  αυτές  τις  επεμβάσεις στην Ελλάδα και συνεχίζει να εφαρμόζει αυτή τη μέθοδο με επιτυχία.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/120752/nefrikh-aponeyrosh-epemvatikh-antimetopish-ths-anthektikhs-arthriakhs-ypertashs

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Δαπάνες πρόληψης: Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις η Ελλάδα

Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις βρίσκεται η Ελλάδα σε δαπάνες πρόληψης. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έκθεση της Eurostat η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα και αφορά στοιχεία του 2021. Σύμφωνα...

750.000 θάνατοι που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο

Αν δεν δοθεί προτεραιότητα στη δράση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής θα υπάρξει μια σταθερή αύξηση του παγκόσμιου αριθμού των θανάτων, που σήμερα...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 24.5.2024 – Μείωση αρτηριακής πίεσης στα ΑΕΕ

Xρόνια πολλά στις Ελένες και Κωστήδες Λαός και Κολωνάκι: Aπο τη μια εικόνα από τα ΤΕΠ του Γεννηματας! Ούτε στις μέρες του Ρυθμιστικού(φοιτητής τότε) και από...

Ετικέτες