back to top

Νέες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα

Nέοι θεραπευτικοί συνδυασμοί για το πολλαπλούν μυέλωμα, όπως  το belantamab mafodotin, έδειξαν υποσχόμενη και σημαντική αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα καθιερωμένα θεραπευτικά σχήματα, σε συνδυασμό με καλό προφίλ ασφαλείας. Πρόκειται για καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές και εμπλουτίζουν σημαντικά τη φαρέτρα μας εναντίον του πολλαπλού μυελώματος.

Τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτες στις οποίες είχε σημαντική συμμετοχή και η Ελλάδα. ΄Σγημειώνεται πως έως τώρα οι βαριά προθεραπευόμενοι ασθενείς με υποτροπιάζον/ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα έχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.

 Belantamab mafodotinq

aνήκει στην κατηγορία των συζευγμένων μονοκλωνικών αντιστωμάτων με φάρμακα. Είναι ένα ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι του BCMA συζευγμένο με έναν ισχυρό κυτταροτοξικό παράγοντα. Ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει τη στοχευμένη δράση του φαρμάκου απευθείας στα κύτταρα του μυελώματος, ελαχιστοποιώντας έτσι τις βλάβες σε υγιείς ιστούς. Αφού συνδεθεί με το BCMA στην κυτταρική επιφάνεια των κυττάρων του μυελώματος, το φάρμακο δρα απελευθερώνοντας τον κυτταροτοξικό παράγοντα με σκοπό να διαταράξει τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωσή τους.

Mελέτες DREAMM-7 και DREAMM-8

Εξετάζουν τη θεραπευτική ισχύ και αποτελεσματικότητα του belantamab mafodotin, όταν αυτή προστίθεται σε ήδη καθιερωμένα σχήματα θεραπειών σε ασθενείς με υποτροπιάζον/ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα. Αυτές οι κλινικές μελέτες αλλάζουν τη θεραπευτική αντιμετώπιση του μυελώματος και δημοσιεύτηκαν πριν από δυο  ημέρες στο σημαντικότερο ιατρικό περιοδικό του κόσμου, το New England Journal of Medicine. Και στις δύο μελέτες υπήρξε σημαντική συμμετοχή από ελληνικά κέντρα και μετείχε στην ομάδα των συγγραφέων ο καθηγητής Θεραπευτικής – Αιματολογίας – Ογκολογίας Θάνος Δημόπουλος (Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα). Ιδιαιτέρως στη δημοσίευση της μελέτης DREAMM-8 είναι ο πρώτος συγγραφέας. (Belantamab Mafodotin, Pomalidomide, and Dexamethasone in Multiple Myeloma Authors: Meletios Athanasios Dimopoulos, M.D., Meral Beksac, M.D., Ludek Pour, M.D., Sosana Delimpasi, M.D., Vladimir Vorobyev, M.D., Hang Quach, M.D., Ivan Spicka, C.Sc., +15, for the DREAMM-8 Investigators*Author Info & Affiliations Published June 2, 2024 DOI: 10.1056/NEJMoa2403407).

DREAMM-7

Μελέτη φάσης 3 που διερεύνησε την αποτελεσματικότητα της μαφοντοτινικής μπελανταμάμπης σε συνδυασμό με τη βορτεζομίμπη και τη δεξαμεθαζόνη (BVd), σε σύγκριση με το καθιερωμένο σχήμα της δαρατουμάμπης με βορτεζομίμπη και δεξαμεθαζόνη (DVd), σε ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα που έχουν πρόοδο νόσου μετά από μία ή περισσότερες προηγούμενες γραμμές θεραπείας. Τα αποτελέσματα που αναλύθηκαν από 492 ασθενείς έδειξαν πως εκείνοι που έλαβαν BVd είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για πρόοδο νόσου ή θανάτο, σε σχέση με αυτούς που έλαβαν DVd. Επιπρόσθετα, το ποσοστό των ασθενών με πλήρη ανταπόκριση και αρνητικά ευρήματα ελάχιστης υπολειπόμενης νόσου ήταν κατά 15% υψηλότερο.

DREAMM-8

Μελέτη φάσης 3, η οποία διερεύνησε την αποτελεσματικότητα της μαφοντοτινικής μπελανταμάμπης σε συνδυασμό με την πομαλιδομίδη και τη δεξαμεθαζόνη (BPd), σε σύγκριση με αυτήν του καθιερωμένου σχήματος της πομαλιδομίδης μαζί με βορτεζομίμπη και δεξαμεθαζόνη (PVd). Τα αποτελέσματα που αναλύθηκαν από 302 ασθενείς με υποτροπιάζον/ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα που είχαν λάβει μία ή περισσότερες προηγούμενες γραμμές θεραπείας και είχαν εκτεθεί σε λεναλιδομίδη, ήταν και πάλι αξιοσημείωτα. Συγκεκριμένα, έδειξαν πως εκείνοι που έλαβαν τον νέο συνδυασμό BPd είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για πρόοδο νόσου ή θάνατο, σε σχέση με αυτούς που έλαβαν PVd και τα ποσοστά ολικής και πλήρης ανταπόκρισης τους ήταν κατά 5% και 24% υψηλότερα, αντίστοιχα.

Πηγή: https://virus.com.gr/nees-therapeftikes-epiloges-gia-astheneis-me-pollaploun-myeloma/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαβήτης: Νέο προϊόν για συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο στην Ελλάδα

 Νέο προϊόν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά για τον διαβήτη από την DexCom και τηνHemoglobe. Στόχος είναι η συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο (CGM) για άτομα με διαβήτη. Το...

Ποιά είναι η συσχέτιση των αυτοάνοσων νοσημάτων με την αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών και την εμφάνιση οξέων καρδιαγγειακών επεισοδίων?

Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα (ΑΝ) σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο χωρίς να έχει αποσαφηνισθεί ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός. Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε η σχέση ανάμεσα στα...

Πολλαπλά τα οφέλη της αυτοφροντίδας για το ΕΣΥ και τους πολίτες

 Ιάκωβος Μιχαλίτσης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ): «Αναγνωρίζοντας ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού ως συμβούλου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αναμένεται να ενισχυθεί...

Ετικέτες