Νέα Παραλλαγή του Στελέχους Όμικρον στην Ινδία: Τι Δείχνουν τα Πρώτα Δεδομένα;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι έχει ανιχνεύσει μία νέα παραλλαγή του στελέχους Όμικρον, η οποία αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται στην Ινδία. Η παραλλαγή αυτή λέγεται ΒΑ.2.75 και προέρχεται από την ΒΑ.2. Αυτή τη στιγμή, η νέα παραλλαγή έχει ανιχνευθεί ήδη σε 8 χώρες, ωστόσο σύμφωνα με τον WHO δεν αποτελεί στέλεχος αυξημένης ανησυχίας.

«Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται εξάπλωση της παραλλαγής αυτής, η οποία ονομάστηκε ΒΑ.2.75. Ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει αν στην παραλλαγή αυτή θα ανατεθεί κάποιο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου», ανέφερε η Soumya Swaminathan, επιστήμονας του WHO.

Η νέα αυτή παραλλαγή έχει αρκετές παραλλαγές που έχουν ανιχνευθεί στο παρελθόν και σε άλλα στελέχη με αυξημένη μολυσματικότητα, αν και αυτή τη στιγμή έχουν αναλυθεί ελάχιστα δείγματα από ασθενείς. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η παραλλαγή έχει υψηλή μολυσματικότητα, αν προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα ή αν μπορεί να αποφύγει την εξουδετέρωση από άλλα στελέχη.

«Ο WHO παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία της παραλλαγής αυτής», τόνισε η Swaminathan.

Η επιτροπή του WHO που παρακολουθεί την πορεία της COVID-19 θα συνεχίσει να αναλύει δεδομένα για τη νέα παραλλαγή και θα δημοσιεύσει νέες πληροφορίες το ταχύτερο δυνατό, υποστήριξε.

Μία άλλη παραλλαγή η οποία έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ορισμένων επιστημόνων τελευταία έχει ονομαστεί προσωρινά «Κένταυρος».  Η παραλλαγή ΒΑ.2.75 ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία το Μάιο και σήμερα ανταγωνίζεται την ΒΑ.5, η οποία έχει επικρατήσει σήμερα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η ΒΑ.2.75 έχει 8 επιπλέον μεταλλάξεις σε σχέση με αυτές που παρατηρούνται στην ΒΑ.5, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του παθογόνου να αποφεύγει την εξουδετέρωση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ξεχωριστά, οι μεταλλάξεις αυτές δεν είναι πολύ ανησυχητικές, ωστόσο όταν ένα στέλεχος φέρει πολλές διαφορετικές μεταλλάξεις τα χαρακτηριστικά του μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά.

Περιστατικά της ΒΑ.2.75 έχουν ανιχνευθεί αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Στην Ινδία, η παραλλαγή αυτή ανιχνεύεται στο 23% περίπου των δειγμάτων.

Προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η παραλλαγή ΒΑ.2.75 θα καταφέρει να επικρατήσει εις βάρος άλλων παραλλαγών όπως οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Καταλήγοντας, ο WHO υποστήριξε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την επαγρύπνηση, καθώς τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών COVID-19 κατά 30% παγκοσμίως. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στις παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/nea-parallagi-tou-stelechous-omikron-stin-india-ti-deichnoun-ta-prota-dedomena/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες