Νέα, μη χειρουργική, μέθοδος για τη θεραπεία της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας!

Με επιτυχία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΜΗΤΕΡΑπρωτοποριακή επεμβατική θεραπεία της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας με τη χρήση ειδικής τεχνικής κατάλυσης του μεσοκοιλιακού διαφράγματος (Alcohol Septal Ablation).

Πρόκειται για τις πρώτες εφαρμογές αυτής της τεχνικής στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον κ. Άγγελο Ρηγόπουλο, ειδικό Επεμβατικό Καρδιολόγο, Συνεργάτη της Καρδιολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ, η οποία τελεί υπό τη Διεύθυνση του κ. Στυλιανού Τζέη, Καρδιολόγου – Ηλεκτροφυσιολόγου.

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια γενετική νόσος του μυοκαρδίου, που προσβάλει 1 στα 500 άτομα του γενικού πληθυσμού. Χαρακτηρίζεται από αύξηση του πάχους του τοιχώματος της αριστερής κοιλίας (υπερτροφία), συνηθέστερα του μεσοκοιλιακού διαφράγματος. Περίπου το 70% των ασθενών με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια παρουσιάζουν δυναμική απόφραξη εντός της αριστερής κοιλίας, η οποία μπορεί να εμφανίσει αυξομειώσεις στο μέγεθος της μετρούμενης διαφοράς πίεσης και κατά κανόνα συνδέεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων δύσπνοιας, εύκολης κόπωσης, πόνου στο στήθος, αισθήματος παλμών και λιποθυμίας ιδιαίτερα κατά τη σωματική προσπάθεια.

Η τεχνική της χημικής κατάλυσης του μεσοκοιλιακού διαφράγματος είναι εναλλακτική της χειρουργικής αντιμετώπισης, η οποία εφαρμόζεται σε πολύ λίγα εξειδικευμένα κέντρα στον κόσμο, με ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο του 90% στους ασθενείς που διενεργείται.

Το ΜΗΤΕΡΑ, σήμερα διαθέτει τόσο την υποδομή όσο και την τεχνογνωσία να εφαρμόζει πρωτοποριακές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ασθενών με καρδιολογικές παθήσεις και να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη χώρα μας.

Πηγή: https://thedailyhealth.gr/nea-mi-heiroyrgiki-methodos-gia-ti-therapeia-tis-ypertrofikis-myokardiopatheias

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες