Νέα, μη χειρουργική, μέθοδος για τη θεραπεία της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας!

Με επιτυχία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΜΗΤΕΡΑπρωτοποριακή επεμβατική θεραπεία της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας με τη χρήση ειδικής τεχνικής κατάλυσης του μεσοκοιλιακού διαφράγματος (Alcohol Septal Ablation).

Πρόκειται για τις πρώτες εφαρμογές αυτής της τεχνικής στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον κ. Άγγελο Ρηγόπουλο, ειδικό Επεμβατικό Καρδιολόγο, Συνεργάτη της Καρδιολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ, η οποία τελεί υπό τη Διεύθυνση του κ. Στυλιανού Τζέη, Καρδιολόγου – Ηλεκτροφυσιολόγου.

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια γενετική νόσος του μυοκαρδίου, που προσβάλει 1 στα 500 άτομα του γενικού πληθυσμού. Χαρακτηρίζεται από αύξηση του πάχους του τοιχώματος της αριστερής κοιλίας (υπερτροφία), συνηθέστερα του μεσοκοιλιακού διαφράγματος. Περίπου το 70% των ασθενών με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια παρουσιάζουν δυναμική απόφραξη εντός της αριστερής κοιλίας, η οποία μπορεί να εμφανίσει αυξομειώσεις στο μέγεθος της μετρούμενης διαφοράς πίεσης και κατά κανόνα συνδέεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων δύσπνοιας, εύκολης κόπωσης, πόνου στο στήθος, αισθήματος παλμών και λιποθυμίας ιδιαίτερα κατά τη σωματική προσπάθεια.

Η τεχνική της χημικής κατάλυσης του μεσοκοιλιακού διαφράγματος είναι εναλλακτική της χειρουργικής αντιμετώπισης, η οποία εφαρμόζεται σε πολύ λίγα εξειδικευμένα κέντρα στον κόσμο, με ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο του 90% στους ασθενείς που διενεργείται.

Το ΜΗΤΕΡΑ, σήμερα διαθέτει τόσο την υποδομή όσο και την τεχνογνωσία να εφαρμόζει πρωτοποριακές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ασθενών με καρδιολογικές παθήσεις και να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη χώρα μας.

Πηγή: https://thedailyhealth.gr/nea-mi-heiroyrgiki-methodos-gia-ti-therapeia-tis-ypertrofikis-myokardiopatheias

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πρώτο βραβείο σε έλληνες φοιτητές: Δημιούργησαν με Τεχνητή Νοημοσύνη σύστημα ιατρικών διαγνώσεων

Ερευνητική ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατακτά συνεχείς διακρίσεις σε διεθνή διαγωνισμό Τεχνητής Νοημοσύνης Ομάδα φοιτητών και ερευνητών του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών...

Χρυσοχοΐδης: Εκπαίδευση πολιτών στην παροχή ΚΑΡΠΑ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές

Έμφαση στην εκπαίδευση περισσότερων εθελοντών στην παροχή ΚΑΡΠΑ έδωσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απότο υπουργείο Υγείας και το ελληνικό...

Το σχέδιο για τη δημόσια υγεία: Το ΕΣΥ πόρτα- πόρτα

Eξωστρεφές μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας με κινητές μονάδες ιατρικών υπηρεσιών Στο χωριό Καλογριανά της Καρδίτσας, την περασμένη Κυριακή, μετέβη κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας με μία Κινητή Μονάδα του...

Ετικέτες