Η πλαστική μεμβράνη που βρίσκεται τυλιγμένη γύρω από τα τρόφιμα που τρώτε κάθε άλλο παρά ασφαλής είναι…
Νέα μελέτη δείχνει ότι περισσότερες από 3.600 χημικές ουσίες περνούν στα τρόφιμα κατά τη διαδικασία της συσκευασίας. Από αυτές, 79 χημικές ουσίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, γενετικές μεταλλάξεις και ενδοκρινικά και αναπαραγωγικά προβλήματα, ανέφερε την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, ομάδα διεθνών ερευνητών στην επιθεώρηση Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.
Οι ειδικοί έμειναν έκπληκτοι από το μέγεθος των ευρημάτων.
«Πρόκειται για έναν συγκλονιστικό αριθμό και δείχνει ότι τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα αποτελούν σημαντική πηγή για τις χημικές ουσίες που περνούν στον άνθρωπο», δήλωσε στο CNN ο Martin Wagner, καθηγητής βιολογίας στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τρόντχαϊμ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που συνδέει συστηματικά τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούμε στα υλικά συσκευασίας και επεξεργασίας τροφίμων με την έκθεση του ανθρώπου σε αυτές.
Μολονότι τα υλικά συσκευασίας τροφίμων μπορεί να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, η μελέτη δείχνει ότι οι χημικές αυτές ουσίες μπορεί να μην είναι απολύτως ασφαλείς, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jane Muncke, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής επιστημονική υπεύθυνος στο Food Packaging Forum.
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές συνέκριναν 14.000 χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα κατά τη διαδικασία της συσκευασίας με διεθνείς βάσεις δεδομένων που παρακολουθούν την έκθεση του ανθρώπου σε χημικές τοξίνες.
Για να συγκρίνουν τι έχει βρεθεί στους ανθρώπους και τις χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι περνούν στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους, η ομάδα της Muncke εξέτασε εθνικές και περιφερειακές βάσεις δεδομένων που παρακολουθούν χημικές ουσίες σε δείγματα ανθρώπινου αίματος, ούρων, μητρικού γάλακτος και ιστών.
«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι η ποσότητα που έχει χρησιμοποιηθεί στις συσκευασίες τροφίμων ή σε άλλα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα σε σχέση με την ποσότητα που χρησιμοποιείται για καλλυντικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, υφάσματα και ούτω καθεξής, σωστά; Θα ήθελα να έχω αυτές τις πληροφορίες», δήλωσε στο CNN. «Νομίζω ότι θα ήταν φανταστικό να υποχρεωθούν οι εταιρείες να δηλώνουν πόσα και τι είδους χημικά βάζουν στο φαγητό ή στο πλαστικό μπουκάλι του νερού», πρόσθεσε.
Αναλαμβάνει δράση ο FDA
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για πρώτη φορά, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση στις 25 Σεπτεμβρίου, η οποία θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της αξιολόγησης των χημικών ουσιών που βρίσκονται στα τρόφιμα.