Νέα Μελέτη: Η Καλή Καρδιαγγειακή Υγεία Μειώνει τον Κίνδυνο για 9 Μορφές Καρκίνου στους Άνδρες

Η καλή καρδιαγγειακή υγεία στη νεαρή ενήλικη ζωή μπορεί να προστατεύσει από 9 μορφές καρκίνου αργότερα, τουλάχιστον στους άνδρες, όπως υποστηρίζει μία νέα μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine.

Η επιστημονική ομάδα της παραπάνω μελέτης εξέτασε δεδομένα από διάφορες βάσεις δεδομένων της Σουηδίας και παρατήρησε ότι αυτοί που έκαναν τακτικά αεροβική άσκηση, όπως τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμπι για μεγάλη διάρκεια είχαν περίπου 40% μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του στομάχου, της κεφαλής και τραχήλου, του οισοφάγου, του παγκρέατος, του ήπατος, του εντέρου, των νεφρών και του πνεύμονα.

Κατά την εγγραφή τους στη βάση δεδομένων οι εθελοντές είχαν ηλικίες 15-25 ετών και έκαναν μία σειρά εξετάσεις από τις οποίες μετρήθηκαν δεδομένα όπως το βάρος, το ύψος, ο δείκτης μάζας σώματος, η μυϊκή δύναμη και η καρδιαγγειακή υγεία.

Οι εθελοντές με τη χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία συνήθως ήταν παχύσαρκοι, είχαν ιστορικό αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και το οικογενειακό τους περιβάλλον είχε χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης σε σχέση με αυτούς που είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Συνολικά από τους περίπου 1 εκατομμύρια εθελοντές που εξετάστηκαν, οι 365.874 είχαν κακή καρδιαγγειακή υγεία, οι 519.652 είχαν μέτρια ενώ οι υπόλοιποι 340.952 είχαν καλή.

Στο διάστημα των 33 ετών που εξέτασε η έρευνα, το 7% των παραπάνω εθελοντών διαγνώστηκαν τελικά με κάποια μορφή καρκίνου.

Συγκριτικά με αυτούς που είχαν κακή καρδιαγγειακή υγεία στην αρχή της μελέτης, αυτοί που είχαν καλή καρδιαγγειακή υγεία είχαν επίσης μειωμένο κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου. Συγκεκριμένα, οι εθελοντές με την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία είχαν:

  • 5% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ορθού
  • 12% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος
  • 18% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
  • 19% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου της κεφαλής και τραχήλου
  • 20% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών
  • 21% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου
  • 39% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου
  • 40% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
  • 42% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Μία παρατήρηση που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι η καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία συνδέθηκε με 7% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτου και 31% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, η παρατήρηση αυτή μπορεί ίσως να εξηγηθεί από την αυξημένη έκθεση των εθελοντών στον ήλιο κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Προφανώς, καθώς η παρούσα έρευνα ήταν μία μελέτη παρατήρησης δεν είναι δυνατό να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην καρδιαγγειακή υγεία και τον κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον, οι επιστήμονες δεν είχαν δεδομένα για διάφορους παράγοντες που ενδεχομένως επηρέασαν τα τελικά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα το ιστορικό καπνίσματος και τη διατροφή των εθελοντών.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι η καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία στους άνδρες νεαρής ηλικίας μπορεί να προστατεύσει από 9 διαφορετικά είδη καρκίνου. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική καθώς μπορεί να βοηθήσει τους φορείς υγείας να ορίσουν κατάλληλες οδηγίες για αυτές τις ηλικίες», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/nea-meleti-i-kali-kardiangeiaki-ygeia-meionei-ton-kindyno-gia-9-morfes-karkinou-stous-andres/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες