back to top

Νέα μελέτη για την θεραπεία της στένωσης της αορτικής βαλβίδας

Δείχνει τα πλεονεκτήματα της συνδυασμένης διαδικασίας στην βελτιστοποίηση των τεχνικών αγγειακής σύγκλεισης.

Η τυχαιοποιημένη μελέτη “ACCESS-TAVI” με επικεφαλής τον PD Dr. Tobias Rheude και το γερμανικό Κέντρο για την Καρδιολογική Έρευνα (DZHK) – Prof. Michael Joner από το Γερμανικό Καρδιολογικό Κέντρο του Μονάχου και το Γερμανικό Κέντρο Καρδιαγγειακών Ερευνών δείχνει ότι η συνδυασμένη μέθοδος της τεχνικής συρραφής και βύσματος επιτυγχάνει τα καλύτερα αποτελέσματα στη διαδερμική σύγκλειση των οδών αγγειακής πρόσβασης μετά από ελάχιστα επεμβατική διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (TAVI).

Αυτό υπόσχεται σημαντικά πλεονεκτήματα για την ασφάλεια των ασθενών και την αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της στένωσης της αορτικής βαλβίδας υψηλού βαθμού.

Με την αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων ασθενών, ο αριθμός των επεμβάσεων TAVI αυξάνεται συνεχώς. Η συντριπτική πλειονότητα των επεμβάσεων πραγματοποιείται μέσω της μηριαίας αρτηρίας. Η βιολογική καρδιακή βαλβίδα εισάγεται στο σώμα μέσω αυτής της διαθηλαίας πρόσβασης και προωθείται προσεκτικά μέχρι την αορτική βαλβίδα, όπου και εμφυτεύεται.

Στο τέλος της διαδικασίας, αφού η καρδιακή βαλβίδα έχει εμφυτευτεί επιτυχώς, η αρτηρία πρόσβασης πρέπει να κλείσει με ασφάλεια για να αποφευχθεί η αιμορραγία.

Οι αγγειακές επιπλοκές στην περιοχή των οδών πρόσβασης είναι συχνές

Οι επιπλοκές αυτές κυμαίνονται από αιματώματα και μικρές μετεγχειρητικές αιμορραγίες έως σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή αιμορραγίες και αγγειακές κακώσεις που μπορεί να απαιτούν περαιτέρω θεραπεία ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

Καθώς οι επιπλοκές αυτές παρατείνουν τη νοσηλεία, επηρεάζουν την ανάρρωση και είναι ακόμη και προγνωστικά σημαντικές, η βελτίωση των στρατηγικών για το κλείσιμο των οδών πρόσβασης έχει μεγάλη σημασία για τη φροντίδα των ασθενών.

Η μελέτη συνέκρινε δύο διαφορετικές τεχνικές κλεισίματος μετά την TAVI. Στη μέθοδο που βασίζεται σε ράμματα, η αγγειακή πρόσβαση κλείνει αποκλειστικά με δύο συστήματα που βασίζονται σε ράμματα (ProGlideTM/ProStyleTM). Η μέθοδος ράμματος/βύσματος συνδυάζει ένα σύστημα με βάση τα ράμματα (ProGlideTM/ProStyleTM) με ένα πρόσθετο σύστημα κλεισίματος με βάση το βύσμα (Angio-Seal®). Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η συνδυασμένη μέθοδος επιτρέπει ταχύτερη αιμόσταση, συντομεύει τη διάρκεια της χειροκίνητης συμπίεσης και μειώνει τα ποσοστά επιπλοκών.

Η συνδυασμένη μέθοδος μπορεί να μειώσει σημαντικά τις επιπλοκές

Η μελέτη ACCESS-TAVI δείχνει ότι η συνδυασμένη μέθοδος συρραφής/βύσματος προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.

Για παράδειγμα, αγγειακές επιπλοκές εμφανίστηκαν μόνο στο 27% των ασθενών στη συνδυασμένη ομάδα, σε σύγκριση με το 54% των ασθενών στην ομάδα με ράμματα.

Ο χρόνος για την πλήρη αιμόσταση ήταν επίσης σημαντικά μικρότερος με τη συνδυασμένη μέθοδο. Σχετικές αιμορραγικές επιπλοκές εμφανίστηκαν μόνο στο 5,7 % των ασθενών στην ομάδα συνδυασμού, σε σύγκριση με το 11,6 % στην ομάδα συρραφής.

“Τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στο πρότυπο για την αγγειακή σύγκλειση μετά από επεμβάσεις TAVI”, τονίζει ο Dr. Rheude. “Η ασφαλής και αξιόπιστη αιμόσταση δεν σημαίνει μόνο χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών, αλλά και συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο και συνεπώς βελτιστοποιημένη φροντίδα των ασθενών”.

Πηγές:
Γερμανικό Κέντρο Καρδιαγγειακών Ερευνών, https://www.iatronet.gr/article/129715/nea-meleth-gia-thn-therapeia-ths-stenoshs-ths-aortikhs-valvidas

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Καθαριστής αέρα σε θάλαμο CoViD-19 μείωσε κατά 98,1% το ιικό φορτίο

Τι έδειξε καινοτόμος μελέτη του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με δυνατότητα μελλοντικής εφαρμογής και σε άλλα παθογόνα. Εξηγεί στο iatronet.gr ο ερευνητής Η....

H ρύθμιση της υπέρτασης μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας

Η δοκιμή περιέλαβε 34.000 ασθενείς και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Medicine. H μείωση της υπέρτασης περιορίζει ουσιαστικά τον κίνδυνο άνοιας και νοητικής εξασθένησης, αναφέρουν...

Γιατί το υψηλό σάκχαρο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η παρατεταμένη υπεργλυκαιμία και η διαβητική κετοξέωση συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης επειδή προκαλούν ενδοθηλιακή δυσλειτουργία Μια μελέτη που διεξήχθη από...

Ετικέτες