Νέα Έρευνα: Οι Προληπτικές Εξετάσεις για το Διαβήτη θα Πρέπει να Ξεκινούν στα 35 Ανεξαρτήτως ΔΜΣ

Οι προληπτικές εξετάσεις για το σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να γίνονται με βάση την ηλικία και όχι με βάση το σωματικό βάρος, όπως υποστηρίζει μία νέα έρευνα από τις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Preventive Medicine.

Σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες, εξετάσεις για το διαβήτη θα πρέπει να γίνονται σε όλους τους ενήλικες 35-70 ετών που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αρκετοί ασθενείς μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, χωρίς να έχουν σωματικό βάρος που τους κατατάσσει στις παραπάνω δύο κατηγορίες.

«Κάνοντας εξετάσεις σε όλους τους ενήλικες άνω των 35 ετών ανεξαρτήτως δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) θα καταφέρουμε τελικά να διαγνώσουμε περισσότερα περιστατικά διαβήτη», αναφέρει η ομάδα της μελέτης.

Προσφάτως, το US Preventive Services Task Force των μείωσε το ηλικιακό όριο από το οποίο θα πρέπει να ξεκινούν οι εξετάσεις για το διαβήτη από τα 40 στα 35 χρόνια.

Εξετάζοντας μία βάση δεδομένων στην οποία είχαν καταγραφεί και τα επίπεδα γλυκόζης αίματος των εθελοντών, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης παρατήρησαν ότι μετά την παραπάνω αλλαγή των οδηγιών, ο αριθμός των ασθενών που διαγνώστηκαν με διαβήτη ή προδιαβήτη αυξήθηκε σημαντικά. Ωστόσο, στα άτομα ασιατικής καταγωγής, οι διαγνώσεις ήταν πολύ λιγότερες σε σχέση με τις άλλες φυλές της ανάλυσης.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες εκτίμησαν τον αριθμό των ασθενών που θα είχαν διαγνωστεί αν όλοι οι ενήλικες 35-70 ετών έκαναν εξετάσεις για το διαβήτη, ανεξαρτήτως ΔΜΣ. Όπως διαπίστωσαν, με αυτή την προσέγγιση θα είχαμε περισσότερες διαγνώσεις σε όλες τις φυλετικές ομάδες.

Η επιστημονική ομάδα δοκίμασε επίσης να εξετάσει τι θα συνέβαινε αν ξεκινούσαμε τις προληπτικές εξετάσεις για το διαβήτη από την ηλικία των 18 ετών. Στο ενδεχόμενο αυτό ναι μεν θα είχαμε ακόμα περισσότερες διαγνώσεις διαβήτη, ωστόσο θα αυξανόταν σημαντικά και το ποσοστό των αρνητικών εξετάσεων.

Τα τελευταία χρόνια, οι μηχανισμοί διάγνωσης του διαβήτη και του προδιαβήτη βελτιστοποιούνται συνεχώς. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρσι διαπίστωσε ότι αυτή τη στιγμή λιγότερο από το 1-2% των περιστατικών διαβήτη στις ΗΠΑ δεν έχουν διαγνωστεί.

«Πιστεύουμε ότι ιδανικά ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η διάγνωση του διαβήτη όσο νωρίτερα γίνεται σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. Σήμερα είναι γνωστό ότι αν ο διαβήτης ανιχνευθεί εγκαίρως, είναι ευκολότερο να ρυθμιστεί, ενώ μπορούμε να αποφύγουμε ευκολότερα και τις επιπλοκές της νόσου», καταλήγει η επιστημονική ομάδα της μελέτης.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/nea-erevna-oi-proliptikes-exetaseis-gia-to-diaviti-tha-prepei-na-xekinoun-sta-35-anexartitos-dms/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Οι καρδιακές προσβολές συνδέονται με ταχύτερη γνωστική έκπτωση με την πάροδο των ετών

Η πρόληψη των καρδιακών προσβολών μπορεί να είναι μια στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ένας ερευνητής...

Νοσοκομεία: Ξεκινούν συνεργασίες με τους ιδιώτες μετά τις εκλογές – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Πώς θα γίνει η συνεργασία του ΕΣΥ με τους ιδιώτες μετά τις δεύτερες κάλπες Ξεκινούν μετά τις εκλογές οι συνεργασίες των νοσοκομείων με τους ιδιώτες μετά τις εκλογές. Ήδη το σχέδιο...

Αντίσταση στην Ινσουλίνη: 8 κοινά προβλήματα που δημιουργεί

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες νόσου παγκοσμίως. Πολλά άτομα έχουν τη συγκεκριμένη μεταβολική διαταραχή και δεν το γνωρίζουν. Πολλοί...

Ετικέτες