Νέα Έρευνα: Η Αποφρακτική Υπνική Άπνοια Αυξάνει τον Κίνδυνο Long COVID

Οι ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα long COVID συγκριτικά με αυτούς που δεν πάσχουν από την παραπάνω νόσο, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης ανάλυσης από το National Institutes of Health των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό SLEEP, οι ασθενείς με υπνική άπνοια έχουν έως και 75% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με long COVID μετά από μία COVID-19 λοίμωξη σε σχέση με άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο.

Για τις αναλύσεις τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία βάση δεδομένων στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 2.2 εκατομμύρια εθελοντές με COVID-19. Από τα αποτελέσματα της έρευνα φαίνεται ότι όσοι πάσχουν από υπνική άπνοια θα πρέπει ίσως να παρακολουθούνται πιο στενά από τον γιατρό τους για το ενδεχόμενο long COVID μετά από μία COVID-19 λοίμωξη.

«Αν και ακόμα υπάρχουν αρκετά που δεν γνωρίζουμε για τη long COVID, η έρευνά μας αποκάλυψε μία ευπαθή ομάδα που διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει τη νόσο. Οι ασθενείς που πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια θα πρέπει σίγουρα να κάνουν τα εμβόλια της COVID-19 αν θέλουν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης long COVID», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Όλοι οι εθελοντές που εξετάστηκαν στην ανάλυση είχαν θετικές εξετάσεις για την COVID-19 στο διάστημα από το Μάρτιο του 2020 μέχρι το Φεβρουάριο του 2022. Συνολικά, το 5% των ενηλίκων και το 2% των παιδιών στη βάση δεδομένων που εξετάστηκε είχαν διαγνωστεί με αποφρακτική υπνική άπνοια.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η σοβαρότητα της COVID-19, η ηλικία, το φύλο, η φυλή και τα υποκείμενα νοσήματα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές με αποφρακτική υπνική άπνοια είχαν περίπου 75% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με long COVID. Για τα παιδιά δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος long COVID από τη διάγνωση υπνικής άπνοιας.

Τα αποτελέσματα της αρχικής ανάλυσης επιβεβαιώθηκαν σε μία νέα μελέτη η οποία επιβεβαίωσε ότι πράγματι οι ενήλικες με αποφρακτική υπνική άπνοια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο long COVID.

Εξετάζοντας ξεχωριστά τα αποτελέσματα για τα δύο φύλα, οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι οι γυναίκες με υπνική άπνοια είχαν 89% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν long COVID, ενώ οι άνδρες είχαν 59% αυξημένο κίνδυνο. Προς το παρόν, η ομάδα υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει σε ποιους παράγοντες αποδίδεται αυτή η διαφοροποίηση.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/nea-erevna-i-apofraktiki-ypniki-apnoia-afxanei-ton-kindyno-long-covid/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Παθήσεις και ανευρύσματα αορτής: Εξελιγμένες τεχνικές χειρουργικής αντιμετώπισης που θωρακίζουν την καρδιά

Τις νέες μεθόδους στη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της αορτής,ιδιαίτερα των ανευρυσμάτων, αναλύει ο Δημήτριος Χ. Ηλιόπουλος, Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής της Δ' Καρδιοχειρουργικής Κλινικής...

Σύμβαση ΟΔΙΠΥ για το πρόγραμμα Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι «ΝΟΣΠΙ»

Σε τροχιά υλοποίησης έχει τεθεί το πρόγραμμα «Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι» (ΝΟΣΠΙ)από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.ΠΥ. ΑΕ). Σύμβαση υπογράφτηκε για την...

Γιατροί Πρωτοβάθμιας: Τι ζήτησαν στη συνάντησή τους με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Την 19η Φεβρουαρίου 2024 έγινε συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Οι γιατροί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συναντήθηκαν, χθες...

Ετικέτες