Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι ένα smartphone μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο θανάτου!

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η παθητική παρακολούθηση της δραστηριότητας του περπατήματος μέσω ενός smartphone μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για την υγεία και τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Η νέα μελέτη διεξήχθη από τον Bruce Schatz του Πανεπιστημίου του Illinois στην Urbana-Champaign και τους συνεργάτες του.

Διαπιστώθηκε ότι οι αισθητήρες ενός smartphone θα μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια τον 5ετή κίνδυνο θνησιμότητας ενός ατόμου.

Προηγούμενη έρευνα είχε χρησιμοποιήσει τεστ φυσικής κατάστασης και αυτοαναφερόμενες ταχύτητες βαδίσματος για να εκτιμήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας για συγκεκριμένα άτομα. Αυτά τα μέτρα επικεντρώνονται στην ποιότητα κίνησης και όχι στην ποσότητα. Για παράδειγμα, η αξιολόγηση της ταχύτητας βάδισης ενός ατόμου έχει γίνει πρακτική ρουτίνας σε ορισμένα κλινικά περιβάλλοντα. Η άνοδος της παθητικής παρακολούθησης δραστηριότητας μέσω smartphone καθιστά δυνατή την ανάλυση σε επίπεδο πληθυσμού χρησιμοποιώντας παρόμοιες μετρήσεις.

Πώς έγινε η νέα έρευνα

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν 100.000 συμμετέχοντες στην εθνική κοόρτη της UK Biobank, οι οποίοι φορούσαν αισθητήρες καταγραφής κίνησης για 1 εβδομάδα. Αν και ο αισθητήρας καρπού φοριέται διαφορετικά από τον τρόπο μεταφοράς των αισθητήρων smartphone, οι αισθητήρες κίνησης μπορούν και οι δύο να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή πληροφοριών σχετικά με την ένταση του περπατήματος μέσα από τις σύντομες περιόδους περπατήματος, μια καθημερινή εκδοχή ενός τεστ βάδισης.

Η ομάδα μπόρεσε να επικυρώσει με επιτυχία προγνωστικά μοντέλα κινδύνου θνησιμότητας χρησιμοποιώντας μόνο 6 λεπτά σταθερού περπατήματος την ημέρα σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά δημογραφικά χαρακτηριστικά. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συνελέχθησαν παθητικά, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν το ισοδύναμο της ταχύτητας βάδισης.

Αυτή η τιμή ήταν ένας προγνωστικός παράγοντας 5ετούς θνησιμότητας ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο με ακρίβεια περίπου 70%.

Τα προγνωστικά μοντέλα χρησιμοποιούσαν μόνο την ένταση βάδισης με σκοπό την βέλτιστη αντιστοίχιση με τις πληροφορίες που μπορούν να εξαχθούν από τους αισθητήρες ενός smartphone.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα παθητικά μέτρα με αισθητήρες κίνησης μπορούν να επιτύχουν παρόμοια ακρίβεια με τα ενεργά μέτρα ταχύτητας βάδισης και βηματισμού. Οι μετρήσιμες μέθοδοι μας προσφέρουν μια εφικτή πορεία προς τον εθνικό έλεγχο για κινδύνους για την υγεία”, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ο Schatz προσθέτει: “Έχω περάσει μια δεκαετία χρησιμοποιώντας φθηνά τηλέφωνα για κλινικά μοντέλα κατάστασης υγείας. Αυτά δοκιμάστηκαν τώρα στην μεγαλύτερη εθνική κοόρτη για την πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής σε πληθυσμιακή κλίμακα”.

Πηγή: https://scitechdaily.com, https://www.iatropedia.gr/ygeia/nea-erevna-apodeiknyei-oti-ena-smartphone-mporei-na-provlepsei-me-akriveia-ton-kindyno-thanatou/160977/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

COVID-19: Ο ιός μπορεί να παραμείνει στο σώμα περισσότερο από 1 χρόνο μετά τη λοίμωξη

Ερευνητές εντόπισαν αντιγόνα COVID στο αίμα έως 14 μήνες μετά τη λοίμωξη και για περισσότερο από 2 χρόνια σε δείγματα ιστών από ανθρώπους που...

Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα

Είναι μία χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από επίμονη φλεγμονή των αρθρώσεων. Σύμφωνα με έρευνες, τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα στη χώρα μας επηρεάζουν περίπου 1.000 παιδιά...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 15.3.2024 – Καρδιαγγειακή αποκατάσταση

Τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες αναγνώρισαν το επίτευγμα του 57χρονου  Μπερτ Γιάνσεν να ζήσει 39 χρόνια και 100 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση καρδιάς(για μυοκαρδιοπάθεια) στην...

Ετικέτες