Καρδιοπάθεια λόγω παχυσαρκίας – Στο επίκεντρο η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη

Εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι η βήτα αμυλοειδής εκκρίνεται από τον λιπώδη ιστό στο κυκλοφορικό.

Η καρδιοπάθεια λόγω παχυσαρκίας θεωρείται μη αντιμετωπίσιμη κατάσταση και το 75% των ανθρώπων δεν επιζούν πέρα από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Όμως, ερευνητές του Deakin University, ανακάλυψαν σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης (αμυλοειδές βήτα), η οποία έχει εμπλακεί στην ανάπτυξη της νόσου Alzheimer.

Ο καθηγητής Sean McGee, δήλωσε ότι ως μέρος αυτής της πρώτης παγκοσμίως έρευνας, εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι η βήτα αμυλοειδής εκκρίνεται από τον λιπώδη ιστό στο κυκλοφορικό.

Η ερευνητική ομάδα εστίασε σε αδύνατα ποντίκια και σε ποντίκια που σιτίστηκαν με διατροφή υψηλή σε λιπαρά, η οποία οδηγεί σε παχυσαρκία. Ήταν σαφές ότι τα παχύσαρκα είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς στο αίμα.

Αυτό τους οδήγησε να αναρωτηθούν αν η βήτα αμυλοειδής ήταν αιτιατός παράγοντας στην καρδιακή νόσο.

Αντιμετώπισαν τα αδύνατα ποντίκια με βήτα αμυλοειδή και στη συνέχεια παρακολούθησαν την καρδιακή λειτουργία και μεταβολισμό.

Φάνηκε ότι αυτό προκάλεσε καρδιακή νόσο-όπως η παχυσαρκία.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η βήτα αμυλοειδής συσσωρευόταν στα μιτοχόνδρια της καρδιάς και ότι εμπόδιζε τη δημιουργία ενέργειας στα καρδιακά κύτταρα.

Επειδή η καρδιά χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια για την άντληση αίματος αυτό είναι αρκετό για την πρόκληση καρδιακής νόσου.

Από όσο γνωρίζει ο ερευνητής, είναι η πρώτη φορά που η βήτα αμυλοειδής εμπλέκεται σε νόσο που δεν είναι το Alzheimer.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι τα πρώτα που περιγράφουν την παραγωγή και έκκριση της αμυλοειδούς βήτα από τον λιπώδη ιστό ως αίτιο καρδιοπάθειας.

Η ανακάλυψη εντόπισε πιθανή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας που συνδέεται με την παχυσαρκία.

Ο καθηγητής είπε ότι πολλές από τις θεραπείες που έχουν αναπτυχθεί  είναι πολύ αποτελεσματικές στο μπλοκάρισμα της επίδρασης της βήτα αμυλοειδούς και ήταν ασφαλείς, αλλά απέτυχαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά  το Alzheimer για διάφορους λόγους.

Ετσι, οι ερευνητές  χορήγησαν σε παχύσαρκους ποντικούς ένα από αυτά τα φάρμακα για το Alzheimer και επιβεβαιώθηκε ότι πράγματι εμπόδιζε την εξέλιξη της καρδιακής νόσου.

Αυτό μας λέει ότι αυτά τα φάρμακα που μπλοκάρουν τη βήτα αμυλοειδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην καρδιοπάθεια λόγω παχυσαρκίας, σημείωσε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι δεδομένου ότι αυτές οι θεραπείες ήδη υπάρχουν και έχουν δοκιμαστεί με ασφάλεια σε ανθρώπους, θα ήταν εφικτό να προχωρήσουμε άμεσα σε κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με καρδιοπάθεια. Αυτό θα μείωνε τη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκου κατά περίπου 10 χρόνια, κατέληξε.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/122049/nea-elpida-gia-thn-kardiopatheia-logo-pahysarkias-sto-epikentro-h-vhta-amyloeidhs-proteinh

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όλες οι υποομάδες του CHA2DS2-VASc 1 συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με ασθενείς με CHA2DS2-VASc...

Σε αυτήν τη μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 64.141 ασθενείς χωρίς από του στόματος αντιπηκτική αγωγή από το National Patient Registry και το Prescription Registry της...

Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι

Για να προστατευτείτε από ασθένειες όταν το ανοσοποιητικό σας είναι επιβαρυμένο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα...

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και  GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο –...

Ετικέτες