Νέα αποτελεσματική θεραπεία τετραπλού συνδυασμού σε ένα χάπι για την υπέρταση

Ένα πολυχάπι με συνδυασμό τεσσάρων φαρμάκων εξαιρετικά χαμηλής δόσης μπορεί να βελτιώσει τη ρύθμιση της ΑΠ σε ασθενείς με υπέρταση, χωρίς αυξημένο κίνδυνο ασφάλειας, σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης, σύμφωνα με μια μικρή, πρώτη στις Η.Π.Α. μελέτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης Quadruple Ultra-low-dose Treatment for Hypertension (QUARTET-USA) παρουσιάστηκαν στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η αντικατάσταση της μονοθεραπείας με έναν συνδυασμό τεσσάρων φαρμάκων στο ένα τέταρτο της δόσης, για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης οδήγησε σε 4,8/4,9 mm Hg μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης από την έναρξη σε 12 εβδομάδες σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία τυπικής δόσης με αναστολέα υποδοχέων αγγειοτασίνης σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια υπέρταση. Οι διαφορές στη συστολική αρτηριακή πίεση δεν ήταν στατιστικά σημαντικές, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στην περιορισμένη ισχύ που σχετίζεται με το μέγεθος του δείγματος. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν πιο συχνές στην ομάδα παρέμβασης, αλλά το ποσοστό διακοπής ήταν υψηλότερο στην ομάδα σύγκρισης. Δεν παρουσιάστηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες με το φάρμακο της μελέτης.

Στην αρχική μελέτη QUARTET που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, οι ερευνητές ενέταξαν 591 ασθενείς στην Αυστραλία με υπέρταση, οι μισοί από τους οποίους βρίσκονταν ήδη σε μονοθεραπεία κατά την έναρξη, και τους χορήγησαν ως αντιυπερτασική θεραπεία είτε ένα αρχικό “τετραχάπι” — που περιείχε καντεσαρτάνη 2 mg, αμλοδιπίνη 1,25 mg, ινδαπαμίδη 0,625 mg και βισοπρολόλη 2,5 mg — ή μονοθεραπεία με τον αναστολέα των υποδοχέων της αγγειοτασίνης, ιρβεσαρτάνη 150 mg.

Η στρατηγική του τετραχαπιού προσέφερε μεγαλύτερες μειώσεις της ΑΠ σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία, με παρόμοια ασφάλεια και ανεκτικότητα και παρά την ανοδική τιτλοποίηση της θεραπείας στο σκέλος της μονοθεραπείας.

Η QUARTET-USA ήταν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 62 ασθενείς στο Δίκτυο Υγείας της Κοινότητας Access στο Σικάγο. Ασθενείς με συστολική ΑΠ από 140 mm Hg έως 179 mm Hg και διαστολική ΑΠ από 90 mm Hg έως 109 mm Hg κατατάχθηκαν στο τετραχάπι, ενώ οι ασθενείς ήδη σε μονοθεραπεία με συστολική ΑΠ 130 mm Hg έως 159 mm Hg και διαστολική ΑΠ 85 mm Hg έως 99 mm Hg έλαβαν καντεσαρτάνη 8 mg ημερησίως (μέση ηλικία 52 έτη). Η περίοδος θεραπείας διήρκεσε 12 εβδομάδες και η κύρια έκβαση περιελάμβανε τη μέση αλλαγή στην αυτοματοποιημένη συστολική ΑΠ. Το δευτερεύον αποτέλεσμα που αναφέρθηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες AHA ήταν η μέση αλλαγή στη διαστολική ΑΠ.

Και στις δύο ομάδες, εάν η ΑΠ παρέμενε μεγαλύτερη από 130/80 mm Hg στις 6 εβδομάδες, χορηγήθηκε μια προσθήκη αμλοδιπίνης 5 mg ημερησίως.

Περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της μελέτης ήταν Ισπανόφωνοι και η μισή κοόρτη είχε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 25.000 $.

Η πρόσθετη αμλοδιπίνη συνταγογραφήθηκε στο 18,8% του σκέλους του τετραχαπιού και στο 53,3% της ομάδας σύγκρισης.

Στην ομάδα των τετραχαπιών, η προσαρμοσμένη μέση μεταβολή της συστολικής ΑΠ στις 12 εβδομάδες ήταν -4,8 mm Hg (95% CI, -10,7 έως 1,2) και η μέση αλλαγή στη διαστολική ΑΠ ήταν -4,9 mm Hg (95% CI, -8,6 έως –1,1) σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία.

Οι ερευνητές παρατήρησαν αριθμητικά περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες στο σκέλος του τετραχαπιού από το σκέλος σύγκρισης. Ωστόσο, προσδιορίστηκε από την παρακολούθηση ασφαλείας ότι δεν σχετίζεται με το φάρμακο της μελέτης.

Χρειάζονται επειγόντως νέες προσεγγίσεις για την επίτευξη στόχων χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης, ειδικά για ασθενείς και κοινότητες με υψηλό βάρος υπέρτασης και νοσήματα που σχετίζονται με την υπέρταση. Η QUARTET-USA ήταν η πρώτη μελέτη μιας συνδυαστικής θεραπείας τεσσάρων φαρμάκων, εξαιρετικά χαμηλής δόσης για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατεύθυνση και το μέγεθος του φαινομένου μείωσης της αρτηριακής πίεσης ήταν παρόμοια μεταξύ του QUARTET στην Αυστραλία και του QUARTET-USA, παρά το γεγονός ότι ήταν διαφορετικοί πληθυσμοί μελέτης με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση κατά την έναρξη στην τρέχουσα μελέτη, ενισχύοντας έτσι την υπόθεση αυτής της νέας προσέγγισης.

Βιβλιογραφία

Chow CK, et al. Initial treatment with a single pill containing quadruple combination of quarter doses of blood pressure medicines versus standard dose monotherapy in patients with hypertension (QUARTET): a phase 3, randomised, double-blind, active-controlled trial. Lancet. 2021;doi:10.1016/S0140-6736(21)01922-X.

Huffman M, et al. LBS.04: Mindful Disruption of Chronic Hypertension Management. Presented at: American Heart Association Scientific Sessions; Nov. 5-7, 2022; Chicago (hybrid meeting).

Πηγή: https://www.medweb.gr/2022/11/15/%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%bb/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Προσωπικός γιατρός: Τι εξετάζεται

Προσωπικός γιατρός: Σβήνουν γράφουν για να βρουν νέα κίνητρα στους γιατρούς – Τι εξετάζεται Τα νέα κίνητρα που εξετάζει το υπουργείο Υγείας ώστε ο προσωπικός...

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΗΣ(αντιΑΜΠ) ΑΓΩΓΗΣ (dual antiplatelet therapy DAPT)

Η διάρκεια της DAPT(ασπιρίνη συν P2Y12 inhibitor)  μετά PCI είναι 6 μήνες για τα χρόνια ΣΣ και 12 μήνες για τα οξέα ΣΣ. Πολλές μελέτες...

Ετικέτες