back to top

Μονάδες εγκεφαλικών: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας 

Στόχος του η δημιουργία εθνικού δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών, που θα καλύπτουν όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα και για δύο εβδομάδες τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για τις μονάδες φροντίδας ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια.

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ)». Θα παραμείνει στην ιστοσελίδα opengov.gr έως τις 20 Οκτωβρίου 2023, οπότε και θα λήξει η διαβούλευση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση των ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) που βρίσκονται στην οξεία φάση και την αποφυγή σημαντικού βαθμού αναπηρίας, καθώς και στη μείωση των ποσοστών θνητότητας μετά από ΑΕΕ.

Tα εγκεφαλικά αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι καταγράφονται 57.000 επεισόδια κάθε χρόνο.

Ένας στους έξι ανθρώπους κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικό κάποια στιγμή στη ζωή του. Η χώρα μας παρουσιάζει υψηλά ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά από εγκεφαλικό. Ετησίως καταγράφονται 11.300 θανατηφόρα εγκεφαλικά και 14.000 επεισόδια με υπολειμματική αναπηρία.

Το ετήσιο κόστος που σχετίζεται με τα εγκεφαλικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν αύξηση της επίπτωσης (κατά 34%) και του κόστους των εγκεφαλικών (κατά 44%) έως το 2040 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Τι προσφέρουν οι Μονάδες Εγκεφαλικών

Μεγάλο μέρος αυτών των επιπτώσεων μπορεί να ελαττωθεί με τις κατάλληλες επενδύσεις και την οργάνωση των υπηρεσιών υγείας, ώστε να βελτιωθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η πρόληψη, η θεραπεία, η υποστήριξη και η φροντίδα των ασθενών.

«Οι μονάδες εγκεφαλικών αποτελούν Τμήματα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου», σημειώνει το Υπουργείο Υγείας. «Νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με εγκεφαλικό και παρέχουν 24ώρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης (monitoring), διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικής παρέμβασης».

Όπου εφαρμόστηκαν, οι μονάδες εγκεφαλικών απέδειξε ότι μπορούν:

  • Να ελαττώνουν τη θνησιμότητα
  • Να αυξάνουν την ανεξαρτησία μετά το εγκεφαλικό
  • Να μετριάζουν το συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους

Με βάση το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα Εγκεφαλικά, το οποίο έχει υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνιστάται το 90% των ασθενών με εγκεφαλικό να λαμβάνουν περίθαλψη σε ειδικές μονάδες εγκεφαλικών.

«Πρωταρχικός στόχος για τη δημιουργία ενός συγχρόνου συστήματος υγείας είναι η ίδρυση αυτών των μονάδων πανελλαδικά μέσω του παρόντος σχεδίου νόμου», προσθέτει το υπουργείο.

Με τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών με 6 κλίνες ανά μονάδα το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, τουλάχιστον 7.500 ασθενείς θα νοσηλεύονται ετησίως. Το προσδοκώμενο θα είναι πολύ λιγότεροι θάνατοι από εγκεφαλικά ετησίως, λιγότεροι ασθενείς με αναπηρία και λιγότερες νοσηλείες ασθενών σε κέντρα αποκατάστασης.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/monades-egkefalikon-se-dimosia-diavoulefsi-to-schedio-nomou-tou-ypourgeiou-ygeias/172835/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η άνοιξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η εταιρεία που συμπαρασύρει θετικά τον κλάδο

Μέχρι το τέλος του 2025 η Ελλάδα θα μετρά 107 μονάδες παραγωγής και 41 ερευνητικά κέντρα, με το αποτύπωμα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας να αυξάνεται...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 30.5.2024 – Ti είναι η Impella  και τι το ΕCMO(ECLS) 

EΠΤΑΣΤΕΡΟΣ!!! Στα μπουζούκια Από το θεωρείο. Πάει και η Δραπετσώνα! Oι συνδικαλιστές αντέδρασαν και πάλι. Μεταξύ τους και ο παλιός καλός συνάδελφος Η. Σιώρας(… ο λύκος...

1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων

Οι συνθήκες εργασίας γίνονται όλο και πιο δύσκολες, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές...

Ετικέτες