back to top

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 3.10.2023 – Διαφοροδιάγνωση μεταξύ αιφνίδιου καρδιακού θανάτου (AKΘ) και αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής (ΑΚΑ)

29 Σεπτεμβρίου:  παγκόσμια ημέρα καρδιάς. Σωστά έκανε ο Πρύτανης Γ Σιάσος του ΕΚΠΑ και έδωσε συμβουλές. Όπως έκανε ο προκατοχός του  για το COVID 19.  Όπως και οι πολιτικοί!  πρώτα απ όλα το image!

30 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών. Μακάρι να αποτελέσουν παράδειγμα για τους συναδέλφους της διασποράς με κάθε τρόπο

Εχει συμβεί  στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης

Κτηνοτρόφος επισκέφτηκε τον γιατρό της πόλης για πόνο στη μέση και αυτός του συνταγογράφησε ενέσιμη αγωγή. Όταν ο ασθενής του υπενθύμισε ότι εκεί που βοσκάει τα πρόβατα δεν υπάρχει άνθρωπος να  κάνει  ενέσεις ο γιατρός εξανέστει: “κοίταξε ρε ο άνθρωπος και ψηφίζει  ΝΔ”. Ο ασθενής τότε του απάντησε “ Γιατί βρε γιατρέ  αν ψηφίσω  ΠΑΣΟΚ θα μου στείλει νοσοκόμα στο βουνό;”  Κάγκελο  ο μετέπειτα υφυπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ. Να όμως που ήρθε η ώρα  ένα από τα ατελείωτα οράματα να πραγματοποιηθεί. 

Καθημερινή 30 1 1976: Οι ασθενείς ακόμη και της Γ θέσεως (ΙΚΑ ,ΟΓΑ,ΤΕΒΕ), για να εξασφαλίσουν το περιπόθητο κρεβάτι δεν περνάνε από τα ΕΙ των νοσοκομείων αλλά από τα ιδιωτικά ιατρεία των διευθυντών των κλινικών. Σε ορισμένα μάλιστα νοσοκομεία υπάρχουν “ Δαλαιλάμηδες” που πρέπει να λαδωθούν και να σου εξασφαλίσουν  εισιτήριο  και ότι διευθυνταί αρνούνται να χειρουργήσουν ασθενείς Γ θέσεως και τους παραπέμπουν στους βοηθούς τους.

Καθημερινή 9 2023:  Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Θα καταργήσει το φαινόμενο που  ασθενείς εισάγονται επειγόντως με έτοιμες τις βαλίτσες από το σπίτι.

Στην αναμέτρηση της Βάαλβαϊκ με τον Άγιαξ, ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων Φάεσεν συγκρούστηκε(? στο κεφάλι) με τον Μπρόμπεϊ και κατέρρευσε στο χορτάρι. Έγινε χρήση απινιδωτή < 3 λεπτά. Είχε τις αισθήσεις του και μπορούσε να επικοινωνήσει μετά την ανάνηψη.

Διαφοροδιάγνωση μεταξύ αιφνίδιου καρδιακού θανάτου(AKΘ) και αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής(ΑΚΑ). sudden cardiac death(SCD),sudden cardiac arrest(SCA)

Οι αιτίες της ΑΚΑ διακρίνονται σε  καρδιακές και μη καρδιακές.

Η διάγνωση του ΑΚΘ εναπόκειται  αποκλειστικά στη κλινική κρίση  και μπορεί να  υποτίθεται(presumed) ΑΚΘ  λόγω  εσφαλμένης ταξινόμησης των μη καρδιακών(πνευμονική εμβολή, εγκεφαλική αιμορραγία ή τραύμα, υπερδοσολογία ουσιών) και μη αρρυθμιακών (επιπωματισμός, οξεία  καρδιακή ανεπάρκεια) παθήσεων που μπορούν να συμβούν. Λεπτομερής νεκροτομική έρευνα(ιστολογική, τοξικολογική, μοριακες εξετάσεις)  προτείνονται για πιο ακριβή προσδιορισμό του ΑΚΘ  αποκλείοντας  μη καρδιακές και μη αρρυθμιακές παθήσεις. Τα περισσότερα όμως από αυτά δεν είναι εφικτά στα περισσότερα σημεία του κόσμου.

Το περιστατικό του τερματοφύλακα κατατάσσεται στους επιβιώσαντες  ΑΚΑ μη καρδιακής αιτιολογίας. Ενδιαφέρον είναι να γνωρίζαμε τι ρυθμό  κατέγραψε ο απινιδωτής. Αν το τραύμα ήταν στον θώρακα η πιθανότερη αιτία θα ήταν commotio cordis, μια κατάσταση όπου μηχανική δύναμη προκαλεί ηλεκτρική αστάθεια στο μυοκάρδιο και ΑΚΘ. 

Συνεχίζουν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της etripamil(spray από τη μύτη) στις υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες. J Am Heart Assoc. 2023;12:e028227.

ECG quiz

 Ανδρας ηλικίας 73-ετών με ιστορικό παροξυσμικής ΚΜ και  συχνές ΕΚΣ για τις οποίες παίρνει αμιωδαρόνη  παρουσιάζεται στα ΤΕΠ παραπονούμενος για αίσθημα παλμών και ζάλη από 2 ώρου. Ο σφυγμός ήτα γρήγορος και το ΗΚΓ είναι το παρακάτω

Τι δείχνει to ΗΚΓ;

Κολπική Ταχυκαρδία με αλλοδρομία(abberant)

Κολπική Μαρμαρυγή

AVNRT με αλλοδρομία

Κοιλιακή Ταχυκαρδία(ΚΤ)

 ΦΒΚ ταχυκαρδία με αλλοδρομία

Η απάντηση στο τέλος

Eνδιαφέρουσες ανασκοπήσεις για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο Lancet 2023; 402: 883–936, τη διατατική μυοκαρδιοπάθεια Lancet 2023; 402; 998–1011(έχουμε και τις 23 ESC οδηγίες) και μια ενδιαφέρουσα εργασία. Wilkoff BL, Filippatos G, Leclercq  C et al. Adaptive versus conventional cardiac resynchronisation therapy in patients with heart failure (AdaptResponse) Lancet 2023; 402: 1147–57       Πως είναι η καρδιολογική εκπαίδευση στις ΗΠΑ

http://dx.doi.org/10.1136/heartjnl-2022-321401

Απάντηση στο Quiz

Ο ρυθμός είναι ρυθμικός(συχνότητα  120 beats/min).  Το εύρος  του QRS complex είναι 0.20 sec, που είναι ευρύτερο του κλασσικού αποκλεισμού που δεν έχει όμως τυπική μορφολογία ούτε αριστ ούτε δεξιού σκελικού  αποκλεισμού.  Ο άξονας  είναι μεταξύ +90° και +180° (αρνητικά  QRS στην απαγωγή  I και θετικά  QRS στην aVF).  Ξεκάθαρα κύματα P  δεν φαίνονται αλλά τα  ST-T  κύματα ποικίλουν στη  V1 (μαύρα ↑). Μερικές απ αυτές τις ανωμαλίες φαίνεται να είναι κύματα P διαχωρισμένα(dissociated) από τα  QRS complexes.

Eν κατακλείδι ταχυκαρδία με ευρέα συμπλέγματα και κολποκοιλιακό διαχωρισμό είναι συμβατή με ΚΤ. The QT/QTc intervals are prolonged (440/620 msec). However, when adjusting for the prolonged QRS complex of 0.20 sec and subtracting 100 msec (the QRS width beyond the normal value) from the measured QT interval, the QT interval is actually 340 msec. The QTc is 480 msec when the prolonged QRS complex duration is considered.

Breaking News

Σε δεύτερη μεταμόσχευση(η πρώτη έγινε το Ιανουάριο 22 και πέθανε σε 2 μήνες) καρδιάς χοίρου προχώρησαν οι γιατροί στο Maryland της Βαλτιμόρης(Bartley P Griffith). Ο λήπτης είναι 58 χρονος και είχε αντενδείξεις για μεταμόσχευση από άνθρωπο(αγγειακές παθήσεις, αιμορραγία). Εvery day we take as a victory τόνισαν οι ερευνητές. Η επέμβαση έχει FDA approval. Mε την ορολογία όταν δανείζονται ελληνικές λέξεις πάλι πρόβλημα.  Αllotrasplant  από άνθρωπο και Xenotrasplant   όχι από άνθρωπο

Παρεμπιπτόντως σε νοσοκομείο της Νεας Υόρκης Laguna πραγματοποιήθηκε και μεταμόσχευση νεφρού πάλι από χοίρο. Τι σύμπτωση; ο χοίρος γενετικά,είναι το πιο συγγενές στον άνθρωπο.

 Τρεις στις δέκα γυναίκες χειρουργούς στη Βρετανία έχουν υποστεί σεξουαλική βία Τα στοιχεία της έρευνας αφορούν την τελευταία πενταετία και δείχνουν ότι η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο στους βρετανικούς χειρουργικούς κύκλους. Αναδεικνύεται επίσης, το πρόβλημα της κουλτούρας της σιωπής, η οποία φαίνεται να επιτρέπει στους θύτες, συνήθως ανώτερους ιεραρχικά γιατρούς, να συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους. Θύμα και θύτης βρίσκονταν στο μέσον μιας επέμβασης, όταν συνέβησαν όσα κατέθεσε: «Εκείνος απλά γύρισε και έβαλε το κεφάλι του ακριβώς στο στήθος μου. Συνειδητοποίησα ότι σκούπιζε το μέτωπό του (από τον ιδρώτα) πάνω μου. Παγώνεις, σωστά; (Σκέφτεσαι) “γιατί είναι το πρόσωπό του στο στήθος μου;”». Οταν το έκανε για δεύτερη φορά, η Τζούντιθ προσφέρθηκε να του δώσει μια πετσέτα. Η απάντηση που της έδωσε χαμογελώντας ήταν αρνητική: «Οχι, έτσι είναι καλύτερα».

Eεπιβεβαιώνεται ότι οι χειρουργοί είναι πιο επιθετικοί αλλά έχουν και μια δικαιολογία ότι εργάζονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο

Συναδελφικά Γιάννης Γουδέβενος Γιάννινα igoudev@gmail.com

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ένωση Παθολόγων: 3+2 παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ

«Έκδηλη η ανάγκη παρεμβάσεων προκειμένου να ανακοπεί η πτωτική πορεία του ΕΣΥ» Θετικό βήμα θεωρεί τη νομοθέτηση ενιαίου νομικού πλαισίου για τη συνεργασία των ιδιωτών...

ECDC: Πόσο κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι από τη γρίπη των πτηνών

Ποιες ομάδες πληθυσμού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και τι πρέπει να πράξουν οι εθνικές αρχές Δημόσιας Υγείας. Δεν έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη κρούσμα γρίπης πτηνών σε...

Είτε με βήματα είτε με χρόνο το αποτέλεσμα της άσκησης στην υγεία είναι το ίδιο

Ποιες οι διαφορές μεταξύ των δύο προσεγγίσεων Μερικοί άνθρωποι, σε ό,τι αφορά την άσκηση, θέλουν να μετρούν τα βήματα που κάνουν καθημερινά, ενώ άλλοι προτιμούν να...

Ετικέτες