Μεθυλίωση του DNA: Ένας Προγνωστικός Δείκτης για το Διαβήτη Τύπου 2

Η ανάλυση των αλλαγών στο DNA του αίματος μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στα επόμενα 10 χρόνια, όπως υποστηρίζει μία νέα μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Aging.

Οι επιστήμονες της παραπάνω μελέτης θέλησαν να εξετάσουν την επίδραση της μεθυλίωσης του DNA σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου σε 15.000 εθελοντές με σκοπό να εκτιμήσουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη στα επόμενα 10 χρόνια.

Η μεθυλίωση είναι μία χημική διαδικασία του οργανισμού κατά την οποία ένα μικρό μόριο (μεθυλομάδα) προστίθεται στο DNA.

Οι προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος διαβήτη χρησιμοποιούν διάφορους δείκτες, μεταξύ των οποίων η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος και το οικογενειακό ιστορικό των ασθενών.

Σύμφωνα με την ομάδα της μελέτης, η προσθήκη της μεθυλίωσης του DNA στους παραπάνω δείκτες μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια των παραπάνω προγνωστικών μοντέλων.

Στα μοντέλα που ανέπτυξαν οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 10.000 εθελοντές, εκ των οποίων περίπου το 30% παρουσίασε διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα 10 χρόνια.

Το μοντέλο που χρησιμοποίησε και τη μεθυλίωση του DNA στους προγνωστικούς δείκτες κατάφερε να προβλέψει σωστά 449 περισσότερα περιστατικά σε σχέση με τα μοντέλα που χρησιμοποιούσαν μόνο τους συνήθεις προγνωστικούς δείκτες.

Η προσθήκη μεθυλομάδων στο DNA μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία διαφόρων μορίων του οργανισμού. Εξετάζοντας τη μεθυλίωση του DNA, επομένως, μπορούμε να παρακολουθήσουμε τόσο τη διαδικασία της γήρανσης όσο και την εμφάνιση αρκετών χρονίων νόσων.

Τα δεδομένα που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη προέρχονται από τη βάση Generation Scotland στην οποία συμμετέχουν 14.613 εθελοντές.

Η επιστημονική ομάδα επανέλαβε τα πειράματά της και σε μία βάση δεδομένων με 1.451 εθελοντές από τη Γερμανία προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης αφορούν και άλλους πληθυσμούς.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μία σοβαρή νόσος που χαρακτηρίζεται είτε από μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας είτε από μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Και οι δύο παραπάνω καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος του μυοκαρδίου, νευρικές βλάβες ή συμπτώματα στα πόδια.

Σήμερα, εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη, εκ των οποίων το 90% έχει διαβήτη τύπου 2.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/methyliosi-tou-dna-enas-prognostikos-deiktis-gia-to-diaviti-typou-2/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Οι καρδιακές προσβολές συνδέονται με ταχύτερη γνωστική έκπτωση με την πάροδο των ετών

Η πρόληψη των καρδιακών προσβολών μπορεί να είναι μια στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ένας ερευνητής...

Νοσοκομεία: Ξεκινούν συνεργασίες με τους ιδιώτες μετά τις εκλογές – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Πώς θα γίνει η συνεργασία του ΕΣΥ με τους ιδιώτες μετά τις δεύτερες κάλπες Ξεκινούν μετά τις εκλογές οι συνεργασίες των νοσοκομείων με τους ιδιώτες μετά τις εκλογές. Ήδη το σχέδιο...

Αντίσταση στην Ινσουλίνη: 8 κοινά προβλήματα που δημιουργεί

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες νόσου παγκοσμίως. Πολλά άτομα έχουν τη συγκεκριμένη μεταβολική διαταραχή και δεν το γνωρίζουν. Πολλοί...

Ετικέτες