Μετφορμίνη: Νέα Θετικά Δεδομένα για το Φάρμακο στην Αντιμετώπιση της COVID-19

Τη σύνδεση ανάμεσα στη μετφορμίνη και τα συμπτώματα της COVID-19 εξέτασε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η επιστημονική ομάδα της μελέτης, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που έπαιρναν μετφορμίνη παρουσίαζαν συνήθως ηπιότερα συμπτώματα όταν νοσούσαν από τον ιό SARS-CoV-2.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν ηλεκτρονικά αρχεία ασθενών που έπαιρναν διάφορα αντιδιαβητικά φάρμακα, όπως η μετφορμίνη, οι σουλφονυλουρίες και οι αναστολείς του DPP-4.

«Η έρευνά μας προσφέρει δεδομένα που δείχνουν ότι η μετφορμίνη θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω ως προς τη χρησιμότητά της στην αντιμετώπιση της COVID-19. Η ομάδα μας είναι ιδιαίτερα τυχερή καθώς συνεργαζόμαστε με ειδικούς της βιοστατιστικής και αναλυτές δεδομένων που μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στις μελέτες παρατήρησης», υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έρευνας, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που έπαιρναν μετφορμίνη είχαν 45% μειωμένο κίνδυνο διασωλήνωσης ή θανάτου σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα. Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε μία ιδιαίτερα μεγάλη βάση δεδομένων προκειμένου να καταλήξει τελικά στις παραπάνω παρατηρήσεις, γεγονός που ισχυροποιεί σημαντικά τα αποτελέσματα της μελέτης. Επίσης, στην έρευνα συμμετείχαν και αρκετοί ειδικοί φαρμακο-επιδημιολόγοι οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις παρατηρήσεις.

Οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης πρακτικά επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα προηγουμένων ερευνών που είχαν εξετάσει το ρόλο της μετφορμίνης στην αντιμετώπιση της COVID-19. Οι μελέτες αυτές είχαν δείξει επίσης ότι οι ασθενείς που παίρνουν μετφορμίνη έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα από τον ιό.

Για παράδειγμα, η μελέτη COVID-OUT, η οποία δημοσιεύτηκε στις αρχές του έτους, έδειξε ότι η μετφορμίνη συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο νοσηλειών και θανάτων από την COVID-19.

Άλλες μελέτες στο εργαστήριο έδειξαν ότι η μετφορμίνη μπορεί να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό του ιού SARS-CoV-2 σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα της νέας έρευνας υποστήριξε ότι η μετφορμίνη είναι ένα φάρμακο που έχει εξεταστεί εκτενώς σε κλινικές δοκιμές και γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλές, ενώ και η τιμή του είναι σχετικά χαμηλή. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί σε νέες κλινικές δοκιμές έτσι ώστε να μπορούμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα αν έχει χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/metformini-nea-thetika-dedomena-gia-to-farmako-stin-antimetopisi-tis-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες