Μετάλλαξη Αρκτούρος: Το νέο σύμπτωμα που παρατηρείται σε παιδιά

Γιατροί αναφέρουν αύξηση των περιστατικών που εμφανίζουν συμπτώματα στα μάτια.

Το στέλεχος «Αρκτούρος» του κοροναϊού, το οποίο αναμένεται να επικρατήσει σε όλο τον κόσμο τους επόμενους μήνες, είναι πιθανότερο να προκαλέσει συμπτώματα επιπεφυκίτιδας στα παιδιά, σύμφωνα τουλάχιστον με ανεκδοτολογικές αναφορές γιατρών σε ΗΠΑ και Ινδία.

Επιπεφυκίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή της εσωτερικής πλευράς των βλεφάρων και του άσπρου τμήματος του ματιού και προκαλεί συνήθως κοκκίνισμα των ματιών, φαγούρα, πόνο και δακρύρροια.

«Μέχρι στιγμής η ασθένεια που βλέπουμε είναι η ίδια» με τις προηγούμενες παραλλαγές της Covid-19 δήλωσε στο local10.com η δρ Αϊλίν Μάρτι, λοιμωξιολόγος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα. «Η διαφορά είναι ότι έχουμε αυξημένο κίνδυνο επιπεφυκίτιδας σε παιδιά».

Αύξηση των κρουσμάτων επιπεφυκίτιδας σε παιδιά με Covid-19 αναφέρει ότι παρατήρησε και ο δρ Μάρκος Μέστρε του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Νίκλαους στο Μαϊάμι.

Στην Ινδία, τη χώρα όπου πρωτοεμφανίστηκε το στέλεχος «Αρκτούρος», ο παιδίατρος Βίπιν Βασίστα, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών της Ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρική, ανέφερε ότι η συμπτωματολογία της νέας παραλλαγής στα νήπια περιλαμβάνει κνησμώδη επιπεφυκίτιδα με τσίμπλες, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί με προηγούμενες παραλλαγές του ιού.

Το στέλεχος «Αρκτούρος», επισήμως γνωστό ως XBB.1.16, είναι μια παραλλαγή του στελέχους Όμικρον που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε όλο τον πλανήτη.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί πιο σοβαρή ή πιο ήπια νόσο σε σχέση με προηγούμενα στελέχη.

Ο «Αρκτούρος» εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη όμως τα κρούσματα είναι ακόμα σχετικά περιορισμένα, πιθανώς λόγω του πρόσφατου κύματος λοιμώξεων από το συγγενικό στέλεχος  XBB.1.5 «Kraken».

Πηγή: https://www.in.gr/2023/05/03/health/health-news/metallaksi-arktouros-neo-symptoma-pou-anaferetai-se-paidia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Οι καρδιακές προσβολές συνδέονται με ταχύτερη γνωστική έκπτωση με την πάροδο των ετών

Η πρόληψη των καρδιακών προσβολών μπορεί να είναι μια στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ένας ερευνητής...

Νοσοκομεία: Ξεκινούν συνεργασίες με τους ιδιώτες μετά τις εκλογές – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Πώς θα γίνει η συνεργασία του ΕΣΥ με τους ιδιώτες μετά τις δεύτερες κάλπες Ξεκινούν μετά τις εκλογές οι συνεργασίες των νοσοκομείων με τους ιδιώτες μετά τις εκλογές. Ήδη το σχέδιο...

Αντίσταση στην Ινσουλίνη: 8 κοινά προβλήματα που δημιουργεί

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες νόσου παγκοσμίως. Πολλά άτομα έχουν τη συγκεκριμένη μεταβολική διαταραχή και δεν το γνωρίζουν. Πολλοί...

Ετικέτες