back to top

Μετα-ιατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη

Με τους σημερινούς ρυθμούς αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης , προβλέπεται ότι μέχρι το 2050, ο αριθμός των ατόμων που θα είναι μεγαλύτερα των 60 ετών , θα έχει πενταπλασιαστεί και το σημαντικότερο, θα είναι τριπλάσιος σε άτομα μεγαλύτερα των 80 ετών, με σημαντικές επιπτώσεις για τα οικονομικά της υγείας

Με τα δεδομένα αυτά, είναι επόμενο η έρευνα σε κλινικό και πειραματικό επίπεδο, να εστιαστεί στην ανίχνευση μεθόδων εξάλειψης ή επιβράδυνσης των νόσων που σχετίζονται με την ηλικία και που δημιουργούν πρόβλημα τόσο στα άτομα, όσο και στα συστήματα υγείας.

Για τον καλύτερο έλεγχο του πληθυσμού από πλευράς υγείας, προβλέπεται ότι στο άμεσο μέλλον , με την βοήθεια των ηλεκτρονικών υπερ-υπολογιστών, θα δημιουργηθεί μια παγκόσμια βάση δεδομένων, με τεράστιο αριθμό στοιχείων για κάθε άτομο . Τα δεδομένα αυτά , θα προέρχονται από μια σταγόνα αίματος σε ένα chip , και θα αφορούν ανθρωπομετρικά, κλινικά, εργαστηριακά και γενετικά στοιχεία του ατόμου. Τα στοιχεία αυτά, θα αποταμιεύονται σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων, και θα υπάρχει η δυνατότητα και θα εξάγονται συμπεράσματα, μέσα από συγκρίσεις, για κάθε άτομο.

Αυτή θα είναι η εποχή της προσωποποιημένης ιατρικής, δηλαδή της Μετα-ιατρικής….

Σήμερα, η ιατρική θεραπεύει ομάδες ατόμων που πάσχουν από ένα συγκεκριμένο νόσημα , χορηγώντας ένα φάρμακο για όλους τους ασθενείς της ομάδας, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χορηγούνται φάρμακα που δεν χρειάζονται ή να μην χορηγείται το κατάλληλο φάρμακο για κάθε συγκεκριμένο ασθενή.

Το πρόβλημα αυτό γίνεται με την πάροδο του χρόνου οξύτερο, γιατί νέα, υψηλού κόστους αλλά και με υψηλό ποσοστό παρενεργειών φάρμακα, προωθούνται στην αγορά. Ενώ στο επίπεδο της πρόληψης, πάλι οι οδηγίες αφορούν ομάδα ατόμων που κατατάσσονται αδρά σε συγκεκριμένη ομάδα κινδύνου, ενώ πολλές φορές, ο ατομικός κίνδυνος του κάθε ατόμου διαφέρει.

Στην ιατρική του μέλλοντος, οι ιατρικές παρεμβάσεις θα αφορούν αποκλειστικά το κάθε άτομο και θα βασίζονται στον τεράστιο αριθμό δεδομένων που θα προκύπτει με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία είναι ένα από τα πλέον συναρπαστικά επιστημονικά πεδία της εποχής μας. Τα δεδομένα από κάθε άτομο, θα παραβάλλονται με δεδομένα από την παγκόσμια βάση πολλών εκατομμυρίων ατόμων και θα εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα για τις ιατρικές παρεμβάσεις. Όλα αυτά, θα γίνουν εφικτά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η προσπάθεια ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης με την τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών ξεκίνησε την δεκαετία του ΄70
Αλλά τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη; Είναι ο τομέας της Επιστήμης των Υπολογιστών, που ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση προγραμμάτων, τα οποία είναι ικανά να βοηθούν τις ανθρώπινες γνωσιακές και γνωστικές ικανότητες.

Σήμερα, η πρόοδος στον τομέα αυτό, οφείλεται στην αλματώδη εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι του 1997, που ένας ηλεκτρονικός υπερ-υπολογιστής, νίκησε τον Ρώσο παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι, Κασπάρωφ.

Αλλά εκτός από το σκάκι, η τεχνητή νοημοσύνη, προσπαθεί να δώσει λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα, που ο εγκέφαλος του σύγχρονου ανθρώπου δεν μπορεί να επιλύσει. Με τους ρυθμούς εξέλιξης σε αυτό τον τομέα, σίγουρα στο ορατό μέλλον, ηλεκτρονικοί υπολογιστές με απίστευτες δυνατότητες θα βρίσκονται σε καθημερινή χρήση, βοηθώντας τους γιατρούς να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις στον τομέα της άσκησης της κλινικής ιατρικής της προληπτικής ιατρικής και της πρόγνωσης ,σχετικά με το προσδόκιμο ζωής κάθε ατόμου.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η ανθρώπινη μνήμη είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία, είναι πεπερασμένη και επηρεάζεται από τα βιώματα του ατόμου. Η μνήμη εξ άλλου, επηρεάζει και την κρίση και επομένως τις αποφάσεις του κάθε ανθρώπου. Ειδικότερα , όταν πρόκειται για ένα γιατρό που καλείται να χειρισθεί ένα υγειές άτομο ή ένα ασθενή, πέρα από την επιστημονική του κατάρτιση, οι προσωπικές του εμπειρίες που έχουν αποτυπωθεί στην μνήμη του, επηρεάζουν τις αποφάσεις του.

Στο απώτερο μέλλον, τα όρια της ανθρώπινης μνήμης, πιθανόν να επεκταθούν . Η σύγχρονη επιστήμη, πειραματίζεται στην προσπάθεια εμφύτευσης τεχνητής μνήμης σε εγκεφάλους πειραματόζωων. Τα πειράματα όμως αυτά, ευρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια. Η τεχνητή νοημοσύνη όμως σήμερα, καλύπτει αυτό το πεδίο με ρυθμούς , όπως προανέφερα, εκπληκτικά εξελισσόμενους.

Επιμέλεια: Χρ. Ι. Στεφανάδης

Πηγή: https://www.protothema.gr/blogs/xr-i-stefanadis/article/1562673/meta-iatriki-kai-tehniti-noimosuni/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Είτε φέτος, είτε σε 15 χρόνια η επόμενη πανδημία – Συνεχής επιτήρηση των ιών

Στο ερώτημα ποιος ιός θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία, κλήθηκε να απαντήσει σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ κ. Σωτήρης Τσιόδρας,...

Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία

Η κολπική μαρμαρυγή δεν είναι απλά μια ακόμα αρρυθμία της καρδιάς, αλλά μια αρκετά συχνή πάθηση που αφορά πάνω από το 3% του πληθυσμού. Ο Δρ....

Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Τι είναι το ανεύρυσμα αορτής; Η αορτή αποτελεί την μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος η οποία μεταφέρει το αίμα και το οξυγόνο στα διάφορα όργανα,...

Ετικέτες