Μελέτη: Ο εμβολιασμός με mRNA εμβόλια ασφαλής για γυναίκες σε εξωσωματική γονιμοποίηση

Καμία δυσμενή επίδραση των mRNA εμβολίων έναντι της covid-19 σε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση κατέγραψε μελέτη. Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για την ασφάλεια του εμβολιασμού σε γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη.

Αναλυτικά,  γυναίκες που εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια Pfizer ή Moderna είχαν παρόμοιες ανταποκρίσεις στη διέγερση των ωοθηκών και παρόμοια αποτελέσματα εγκυμοσύνης σε σύγκριση με μη εμβολιασμένες γυναίκες κατά την ίδια χρονική περίοδο και στο ίδιο κέντρο μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.  Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology. Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής και της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Μαριάννα Θεοδωρά (Επίκουρη Καθηγήτρια Μαιευτικής Γυναικολογίας—Εμβρυομητρικής και Περιγεννητικής Ιατρικής), Γεώργιος Δασκαλάκης (Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας—Εμβρυομητρικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 1.678 γυναίκες σε ελεγχόμενη υπερδιέγερση ωοθηκών ή 1.271 με  εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων μετά από απόψυξη σε στο ακαδημαϊκό κέντρο στο Icahn School of Medicine at Mount Sinai στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Πλήρως εμβολιασμένοι ασθενείς, που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech ή Moderna 14 ή περισσότερες ημέρες πριν από την έναρξη των φαρμάκων για την ελεγχόμενη υπερδιέγερση των ωοθηκών ή τον κύκλο εμβρυομεταφοράς συγκρίθηκαν με μη εμβολιασμένες γυναίκες που υποβλήθηκαν στις ίδιες διαδικασίες, κατά την ίδια χρονική περίοδο, στο ίδιο κέντρο.

Πορίσματα

Οι επιστήμονες δεν διαπιστώσαν σύνδεση  μεταξύ του εμβολιασμού έναντι COVID-19 και του ποσοστού γονιμοποίησης 222 εμβολιασμένων γυναικών και 983 μη εμβολιασμένων που υποβλήθηκαν σε κύκλους ελεγχόμενης υπερδιέγερσης των ωοθηκών μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου 2021,.Επίδραση δεν διαπιστώθηκε ούτε στα δευτερογενή αποτελέσματα  σχετικά με τα ωάρια που ανακτήθηκαν, τα ώριμα ωάρια που ανακτήθηκαν και την αναλογία ώριμων ωαρίων (σε όλες τις συγκρίσεις p>0,05). Μεταξύ  119 ασθενών που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer  ή 103 εμβολίων με Moderna , σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αντίστοιχα, καθώς και σε σύγκριση με τις δύο ομάδες εμβολίων μεταξύ τους δεν εντοπίστηκαν διαφορές στον κύκλο υπερδιέγερσης.

Μεταξύ 214 εμβολιασμένων γυναικών και 733 μη εμβολιασμένων γυναικών που υποβλήθηκαν σε απλή εμβρυομεταφορά μετά από απόψυξη,  δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού και των πιθανοτήτων κύησης. Δεν αναδείχτηκε καμιά συσχέτιση και με οποιοδήποτε από τα δευτερεύοντα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού αρχικής επίτευξης εγκυμοσύνης, του ποσοστού συνεχιζόμενης εγκυμοσύνης, της βιοχημικής απώλειας εγκυμοσύνης ή της κλινικής απώλειας εγκυμοσύνης (σε όλες τις συγκρίσεις p>0,05). Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στα αποτελέσματα της εμβρυομεταφοράς και μεταξύ ασθενών που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer (119) ή Moderna (95) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αντίστοιχα, ή σε σύγκριση μεταξύ τους.

Πηγή: https://virus.com.gr/meleti-o-emvoliasmos-me-mrna-emvolia-asfalis-gia-gynaikes-se-exosomatiki-gonimopoiisi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 29.4.2024 – Γυναίκες και Κολπική Μαρμαρυγή

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες Παραλειπόμενα από το ACC 24. H οικονομική κρίση έχει περιορίσει-εξαφανίσει- τις υποψηφιότητες για fel-lows(FACC). Τα ελληνικά ονόματα που εντοπίσαμε εργά-ζονται στις ΗΠΑ: Konstantinos N....

Η αναβάθμιση των συστημάτων Υγείας «περνά» μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη

Πλησιάζει το ολοκληρωμένο σύστημα ris pacs (απομαγνητοφώνηση ιατρικών πράξεων) στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε πως η κυβέρνηση «σκανάρει» μέσω...

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 19%

Οι ειδικοί είπαν ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τα ιατρικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν αφορούν μόνο την...

Ετικέτες