Μελέτη για τη χρήση συστήματος αντλίας ινσουλίνης έναντι ενέσεων ινσουλίνης

Βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη θεραπεία δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης της Medtronic, ADAPT που αφορούσε άτομα που χρησιμοποιούν το σύστημα αντλίας ινσουλίνης Medtronic MiniMed™ 780G, σε σύγκριση με τις ενέσεις ινσουλίνης.  Από τη μελέτη προέκυψε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν το σύστημα Medtronic πέτυχαν 1,4% απόλυτη μείωση στην A1c και 27,6% απόλυτη αύξηση στον Χρόνο εντός Στόχου (Time in Range).

Τα στοιχεία της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Diabetes & Endocrinology. Συγκεκριμένα, η μελέτη αξιολογεί την αποτελεσματικότητα του συστήματος MiniMed™ 780G σε σχέση με την συμβατική θεραπεία (θεραπεία με πολλαπλές ενέσεις (MDI) + συνεχή παρακολούθηση γλυκόζης διαλείπουσας σάρωσης (isCGM-intermittently scanned CGM)) σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, τα οποία δυσκολεύονταν να επιτύχουν τους γλυκαιμικούς στόχους.

Ο πληθυσμός ήταν 82 άτομα τα οποία χρησιμοποιούσαν MDI και isCGM (δηλ. πολλαπλό σχήμα ενέσεων και σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης διαλείπουσας σάρωσης) για τη διαχείριση του Διαβήτη τους πριν από την έναρξη της μελέτης. Κατά μέσο όρο, τα άτομα που συμμετείχαν παρακολουθούσαν το isCGM τους συχνά (~9 σαρώσεις/ημέρα), ωστόσο είχαν μη ικανοποιητική HbA1C, >8% στην έναρξη (baseline).Κατά την έναρξη της μελέτης, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία,  οι μισοί από τους συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να παραμείνουν στην συμβατική θεραπεία και οι υπόλοιποι μετέβησαν απευθείας στο σύστημα MiniMed 780G.

Ευρήματα

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν βελτίωση στους γλυκαιμικούς στόχους για εκείνους που μετέβησαν στο σύστημα MiniMed 780G με σημαντική και διατηρούμενη μείωση της HbA1C κατά 1,4% στους έξι μήνες. Ακόμη, καταγράφηκε μια απόλυτη αύξηση 27,6% στον Χρόνο εντός Στόχου (Time in Range) (6,6 περισσότερες ώρες/ημέρα στο εύρος στόχου) σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν στην συμβατική θεραπεία και επιπλέον χωρίς αύξηση του χρόνου στην υπογλυκαιμία. Αυτή η βελτίωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν ο αλγόριθμος είχε τον πλήρη έλεγχος.

Κατά την σύγκριση των αποτελεσμάτων της A1C στους 6 μήνες, το 27,8% των ατόμων που χρησιμοποιούσαν το σύστημα MiniMed 780G κατά τη διάρκεια της μελέτης, πέτυχε HbA1c κάτω από 7%, ενώ κανένας από τους συμμετέχοντες που παρέμεινε σε MDI +isCGM δεν πέτυχε αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Η μελέτη ADAPT δείχνει ότι η θεραπεία με αντλία ινσουλίνης με προηγμένους αλγόριθμους, όπως αυτός του συστήματος MiniMed 780G, μπορεί να προσφέρει σημαντικά βελτιωμένα κλινικά αποτελέσματα σε σχέση με την τρέχουσα συμβατική θεραπεία», δήλωσε ο Ohad Cohen, M.D., Senior Global Medical Affairs Director, Medtronic Diabetes.

 Iκανοποίηση των ατόμων από τη θεραπεία

Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν το σύστημα MiniMed 780G περνούσαν το 95,8% του χρόνου στο Σύστημα Λειτουργίας SmartGuard™ (προηγμένο υβριδικό κλειστό σύστημα) και έμειναν εκτός συστήματος λίγες φορές (μόνο 0,9 φορές εκτός του συστήματος λειτουργίας SmartGuard/εβδομάδα). Επιπλέον, ο αισθητήρας ήταν σε λειτουργία σε ποσοστό 92,2% κατά τη διάρκεια λειτουργίας του συστήματος (έναντι 87,3% στην αντίστοιχη συμβατική θεραπεία). Η μελέτη ADAPT έδειξε, επίσης, ότι όσοι μετέβησαν στο σύστημα MiniMed 780G παρουσίασαν σημαντική αύξηση στην ικανοποίησή τους από τη θεραπεία και μείωση του φόβου για υπογλυκαιμία.

Ακόμη  και όταν συνδυάστηκε με τον αισθητήρα Guardian™ Sensor 3 που απαιτεί δύο μετρήσεις στο δάχτυλο την ημέρα, είχε σημαντική βελτίωση σε όλες τις γλυκαιμικές μετρήσεις σε σύγκριση με την συμβατική θεραπεία και υποστηρίζει τη χρήση του στα πρώιμα στάδια της θεραπείας, δεδομένων των πιθανών πλεονεκτημάτων από την αποφυγή επιπλοκών, τη βελτίωση της ικανοποίησης από τη θεραπεία, και του μειωμένου φόβου υπογλυκαιμίας.

Πηγή: https://virus.com.gr/medtronic-meleti-gia-ti-chrisi-systimatos-antlias-insoylinis-enanti-eneseon-insoylinis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ασπιρίνη: Κάνει τελικά καλό στην καρδιά;

Η ασπιρίνη έχει αδιαμφισβήτητα κάποια αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά. Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, την μείωση του πυρετού και την μείωση...

Διάρκεια αντιαιμοπεταλιακής αγωγής μετά από σύνθετη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση σε ασθενείς υψηλού αιμορραγικού κινδύνου: υπο-ανάλυση της μελέτης MASTER DAPT. 

Στη μελέτη MASTER DAPT, 3.383 ασθενείς υποβλήθηκαν σε απλή διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (percutaneous coronary intervention, PCI) και 1.196 ασθενείς υποβλήθηκαν σε σύνθετη PCI...

Δωρεάν εξετάσεις με SMS για καρδιαγγειακά και 2 τύπους καρκίνου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 24 Νοεμβρίου το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε 321 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου...

Ετικέτες