Μελέτη δείχνει καρδιακή βλάβη από COVID-19

 Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λοίμωξη COVID-19 αύξησε τον συνολικό αριθμό μακροφάγων στον ανθρώπινο ιστό της καρδιάς και τα οδήγησε να μετατοπιστούν από τη φυσιολογική τους ρουτίνα και να γίνουν φλεγμονώδη.

Η COVID-19 μπορεί να βλάψει την καρδιά ενός ανθρώπου, ακόμα και αν ο κορωνοϊός δεν μολύνει άμεσα τον καρδιακό ιστό, έδειξε νέα έρευνα.

Η σοβαρή φλεγμονή που η COVID-19 προκαλεί σε άλλα όργανα, όπως πνεύμονες, φαίνεται έμμεσα να προκαλεί καρδιακή βλάβη που συνδέεται με τη λοίμωξη.

Ο Dr. Matthais Nahrendorf, του Harvard Medical School, δήλωσε ότι μετά από λοίμωξη COVID, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει απομακρυσμένη βλάβη σε άλλα όργανα προκαλώντας σοβαρή φλεγμονή στο σώμα-και αυτό επιπλέον της βλάβης του ιού που άμεσα επηρεάζει τον πνευμονικό ιστό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα καρδιακού ιστού από 21 ασθενείς που πέθαναν από πνευμονική ανεπάρκεια η οποία συνδεόταν με την COVID. Τα δείγματα συγκρίθηκαν με αυτά 33 ασθενών που πέθαναν από άλλα αίτια που δεν συνδέονταν με την COVID-19.

Οι ερευνητές εστίασαν στα καρδιακά μακροφάγα.

Αυτά τα κύτταρα φυσιολογικά συμβάλλουν στο να κρατούν υγιή τον καρδιακό ιστό, να διατηρούν τον μεταβολισμό και να καθαρίζουν από τα βλαβερά βακτήρια, αλλά μπορούν να προκαλέσουν βλαπτική φλεγμονή ως απόκριση στην καρδιακή προβολή ή στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λοίμωξη COVID-19 αύξησε τον συνολικό αριθμό μακροφάγων στον ανθρώπινο ιστό της καρδιάς και τα οδήγησε να μετατοπιστούν από τη φυσιολογική τους ρουτίνα και να γίνουν φλεγμονώδη.

Αυτή η φλεγμονή μπορεί να εξασθενήσει την καρδιά, είπε ο Nahrendorf.

Μελέτη σε ποντικούς επιβεβαίωσε αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές σε ανθρώπινα δείγματα ιστών.

Ποντικοί με λοίμωξη COVID-19 είχαν αρκετά ισχυρή ανοσιακή απόκριση ώστε να οδηγήσει τα ίδια μακροφάγα, από βοηθητικά να μετατραπούν  σε βλαπτικά.

Τα ευρήματα μπορούν επίσης να εφαρμοστούν πιο γενικά, δήλωσε ο ερευνητής, καθώς υποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε σοβαρή λοίμωξη μπορεί να φέρει αναταραχή σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι το μπλοκάρισμα της ανοσιακής απόκρισης σε ποντικούς με αγωγή αντισωμάτων σταμάτησε τη ροή φλεγμονωδών μακροφάγων και εμπόδισε την καρδιακή βλάβη.

Η Michelle Olive, του National Heart, Lung, and Blood Institute, δήλωσε ότι αυτό υποδεικνύει ότι η καταστολή της φλεγμονής μέσω αγωγών θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει αυτές τις επιπλοκές.

Ωστόσο, προληπτικά μέτρα που θα βοηθούν τους ασθενείς να αποφύγουν την καρδιακή βλάβη πρέπει να δοκιμαστούν σε ανθρώπους.

H μελέτη δημοσιεύτηκε στο Circulation.

Πηγές:
Circulation, https://www.iatronet.gr/amp/article/123718/meleth-deihnei-kardiakh-vlavh-apo-covid19

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ηπατίτιδα Β και C σε άνοδο στην Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

Για πολλά αδιάγνωστα περιστατικά ηπατίτιδας Β και C κάνει λόγο έκθεση του ECDC, επισημαίνοντας ότι διαγιγνώσκονται όταν είναι ήδη αργά και έχει παρουσιαστεί κίρρωση...

Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση

Ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης συμβάντων καρδιαγγειακής νόσου εκτός εμφράγματος παρατηρήθηκε σε επιζώντες από καρκίνο που έλαβαν χημειοθεραπεία σε σύγκριση με όσους δεν έλαβαν ή...

Αδυνάτισμα: Με διαλειμματική νηστεία ή μέτρηση θερμίδων;

Νέα μελέτη αμφισβητεί τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας και παρέχει μια διαφορετική διάσταση από αυτή που γνωρίζαμε έως τώρα Ο συνολικός αριθμός των θερμίδων που...

Ετικέτες