Μελέτες από το ESC 2023

ECMO for Shock in Acute MI Won’t Help, May Harm: ECLS-SHOCK
Οι μισοι ασθενεις της μελέτης κατέληξαν είτε είχαν ECMO, είτε όχι. Η ολική θνητότητα των 30 ημερών ήταν περίπου η ίδια (47.8% και 49.0% για ECMO και συνήθη αγωγή) Στην παρούσα μελέτη ασθενείς σε καταπληξία με ΟΕΜ δεν φάνηκε να ευεργετούνται από την χρήση ECMO, ενώ υπήρξε αύξηση του αιμορραγικου κινδύνου όπως και των αγγειακών επιπολοκών. Σίγουρα μια μικρή υποκατηγορία ασθενών θα έχει καλύτερη σχέση οφέλους/επιπλοκών αλλά πρέπει να αναγνωριστεί.

Pulsed Field Ablation Challenges Conventional Devices in AF
 Η τεχνική αυτή που έχει λαβει εγκριση στην Ευρώπη φαίνεται να μην υπολείπεται σε αποτελεσματικότητα με την κλασσική θερμική κατάλυση όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τις υποτροπές σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή , ενώ έχει λιγότερες επιπλοκές σε ευαίσθητα όργανα όπως ο οισοφάγος και το φρενικό νεύρο.

Cardiac Arrest Centers No Benefit in OHCA Without STEMI
H μελέτη ARREST σε 800 ασθενείς με καρδιακή ανακοπή χωρίς STΕΜΙ , η μεταφορά τους σε ειδικό καρδιολογικό κέντρο ή στο πιο κοντινό τμήμα επειγόντων δεν έδειξε διαφορά στην κλινική τους πορεία.  Οπότε το μήνυμα της μελέτης έγκειται ότι αν δεν εχετε STEMI , μην χανετε χρόνο για μεταφορά στο ειδικό καρδιολογικό Κέντρο, μεταφερετε τον ασθενή στο κοντινότερο τμήμα Επειγόντων περιστατικών.

No Reduction in AF After Noncardiac Surgery With Colchicine: COP-AF
 Η χαμηλή δόση  colchicine  έχει λάβει ένδειξη στις ΗΠΑ για μείωση κινδύνου ΟΕΜ, ΑΕΕ, στεφανιαίας επαναιμάτωσης ή θανάτου σε ασθενείς με εδραιωμένη αθηροσκληρυντική νόσο ή πολλαπλούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Η μελέτη COP-AF συμπεριέλαβε στο τυχαιοποιημένο σχεδιασμό της 45 κέντρα από 11 χώρες με 3209 ασθενείς άνω των 55 ετών που υποβλήθηκαν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση, με ελεύθερο ιστορικό για κολπική μαρμαρυγή. Χορηγήθηκε 0,5 mg colchicine δυο φορές την ημέρα με έναρξη 4 ώρες μετά την επέμβαση έως 10 ημερες. Στο χρονικό διάστημα των 14 ημερών παρακολούθησης, δεν φάνηκε όφελος στη εμφάνιση επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση ανοικτής καρδιάς, ενώ παρατηρήθηκε άυξηση διαρροϊκών επεισοδίων μη λοιμώδους αιτιολογίας. Στην υποομάδα των ασθενών που υποβλήθηκαν σε επέμβαση θωρακοσκόπισης παρατηρήθηκε όφελος .

Traditional Chinese Medicine Improves Outcomes in HFrEF
Ένα παραδοσιακό Κινέζικο φυτικό φάρμακο φάνηκε να μειώνει κατά 20% τα επίπεδα του NtproBNP και κατά 24% τα καρδιαγγειακά συμβάντα σε ασθενείς με HFrEF, κυρίως ισχαιμικής αιτιολογίας και αδυναμίας πλήρους λήψης της καθιερωμένης τριπλής αγωγής για την καρδιακή ανεπάρκεια. Το φυτικό αυτό συνδυαστικό φάρμακο 11 εκχυλισμάτων με καρδιοτονωτικές, διουρητικές και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες μπορεί να αποτελεί μια επιλογή σε ΄όσους δεν μπορούν να λάβουν την κλασσική καθιερωμένη αγγειοδιασταλτική θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας (SGLT2i, ARNI/ACE, MRA)

FIRE a Win for Physiology-Guided MI Complete Revascularization in Older Patients
 Στους ηλικιωμενους ασθενείς (>75 ετών ) με STEMI, η ολική επαναιμάτωση έναντι της αγγειοπλαστικής της υπέυθυνης βλάβης, φαίνεται να υπερτερεί στα καρδιαγγεικά συμβάματα και την ολική θνητότητα του έτους.

IV Iron Shows Only Modest Benefit in HF: HEART-FID
Η ενδοφλέβια έγχυση ferric carboxymaltose  σε ασθενείς πρόσφατα νοσηλευόμενους με καρδιακή ανεπάρκεια και ανεπάρκεια σιδήρου έδειξε ήπια οφέλη αλλά καμία επίδραση σε θάνατο, νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια ή 6-λεπτά βάδιση. Αντίστοιχα δεν πέτυχε και στα δευτερογενή καταληκτικά σημεία τον χρόνο για νοσηλεία ή θανατο.
Παράλληλα παρουσιάστηκε και μια μετανάλυση που περιελάμβανε και την συγκεκριμένη μελέτη , η οποία έδειξε θετικό όφελος στην μείωση των καρδιαγγειακών νοσηλειών/ θανάτου αλλά όχι στην μείωση νοσηλειών για καρδιακή ανεπάρκεια/θανάτου.

Anticoagulation No Benefit in Presumed AF Detected by Cardiac Devices
Η χορήγηση αντιπηκτική αγωγής με edoxaban για επεισόδια υψηλής συχνότητας κολπικής αρρυθμίας που ανιχνεύτηκαν από τις εμφυτευμένες συσκευές (βηματοδόρες/ απινιδωτές), δεν προσέφερε όφελος στην μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων ή ΑΕΕ, αλλά συνδέθηκε με αύξηση του αιμορραγικού κινδύνου. Ενώ σε ποσοστό 20% των ασθενών μπορεί να καταγραφεί από την συσκευή επεισόδια ταχείας κολπικής δραστηριότητας, ομοιάζοντα με κολπική μαρμαρυγή, δεν  φαίνεται αυτά σχετίζονται με αύξηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου ακόμα και σε ασθενείς με CHADVaSc  score>4, καθιστώντας την διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής από το ΗΚΓ ή το Holter αναγκαία για την έναρξη αντιπηκτικής αγωγής.

Επιμέλεια: Χρυσοχόου Χριστίνα, Διευθύντρια ΕΣΥ Α’ Καρδιολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες