Μείζον ζήτημα με τα πλεονάζοντα εμβόλια για την COVID

Το θέμα της αδυναμίας απορρόφησης των εμβολίων από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. επεσήμανε ο  Θάνος Πλεύρης στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας ΕΕ. Τους κινδύνους για την κοινή πολιτική υπογράμμισε στα λεγόμενά του.

Την ζημιά για τα κράτη-μέλη να προβαίνουν σε δαπάνες για την κάλυψη των εμβολίων και στη συνέχεια να τα καταστρέφουν , τόνισε ο Έλληνας υπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για την εμβολιαστική στρατηγική και  για την πίστη των πολιτών στον εμβολιασμό. Μετά τις επιτυχημένες προσπάθειες της Ε.Ε. να διασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες των επικαιροποιημένων από τις φαρμακευτικές εταιρείες  δημιουργήθηκε και ο μηχανισμός κεντρικής αποθήκευσης (central warehouse) που προσφέρει  όμως χρονικά περιορισμένη αποθήκευση εμβολίων.

Συνεπώς , ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι τα κράτη -μέλη «θα πρέπει να είναι έτοιμα να εξετάσουν όλες τις πρόσφορες λύσεις για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, όπως τη χρονική μετάθεση των παραγγελιών συνοδευόμενη όμως με τη δραστική μείωση των ποσοτήτων, ακόμη και ακύρωσή μέρους αυτών. Μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνία με την αρμόδια Επιτροπή πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις των εμβολίων τουλάχιστον για τις αρχές του χρόνου».

Σχετικά με τη δωρεά εμβολίων σε τρίτες χώρες,  ο Έλληνας υπουργός Υγείας ενθάρρυνε την Επιτροπή να συνεχίσει τις συζητήσεις με την GAVI αλλά και με τις γειτονικές χώρες της ΕΕ, ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα πλεονάσματα της ΕΕ, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλει δωρίζοντας εμβόλια στις τρίτες χώρες.

Σε ότι αφορά τις επόμενες κιινήσεις για συμβάσεις προμήθειας, ο κ. Πλεύρης υποστήριξε την αναγκαιότητα αξιολόγησης, από την άποψη της δημόσιας υγείας, της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών, του μοντέλου πληρωμής, των τιμών και των ρητρών των συμβάσεων. Στο πνεύμα αυτό ο κ. Πλεύρης ζήτησε στα μελλοντικά συμβόλαια να υφίσταται μεγαλύτερη ευελιξία  προκειμένου να παραλαμβάνονται από τα κράτη-μέλη  οι ποσότητες που πραγματικά χρειάζονται.

Με δεδομένο ότι η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19  διασφάλισε τις ζωές πολιτών, ο Έλληνας υπουργός Υγείας πρόταξε τη συνέχιση της συνεργασίας των 27  μελών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επί του θέματος ο κ. Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι εάν τα κράτη-μέλη δράσουν μεμονωμένα δεν θα είναι σε θέση να ανακτήσουν την τωρινή διαπραγματευτική τους δύναμη έναντι των εταιριών εμβολίων με ικανοποιητικές λύσεις και για τις δύο πλευρές.

Πηγή: https://virus.com.gr/pleyris-meizon-zitima-me-ta-pleonazonta-emvolia-gia-tin-covid/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες