Μείζον ζήτημα με τα πλεονάζοντα εμβόλια για την COVID

Το θέμα της αδυναμίας απορρόφησης των εμβολίων από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. επεσήμανε ο  Θάνος Πλεύρης στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας ΕΕ. Τους κινδύνους για την κοινή πολιτική υπογράμμισε στα λεγόμενά του.

Την ζημιά για τα κράτη-μέλη να προβαίνουν σε δαπάνες για την κάλυψη των εμβολίων και στη συνέχεια να τα καταστρέφουν , τόνισε ο Έλληνας υπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για την εμβολιαστική στρατηγική και  για την πίστη των πολιτών στον εμβολιασμό. Μετά τις επιτυχημένες προσπάθειες της Ε.Ε. να διασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες των επικαιροποιημένων από τις φαρμακευτικές εταιρείες  δημιουργήθηκε και ο μηχανισμός κεντρικής αποθήκευσης (central warehouse) που προσφέρει  όμως χρονικά περιορισμένη αποθήκευση εμβολίων.

Συνεπώς , ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι τα κράτη -μέλη «θα πρέπει να είναι έτοιμα να εξετάσουν όλες τις πρόσφορες λύσεις για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, όπως τη χρονική μετάθεση των παραγγελιών συνοδευόμενη όμως με τη δραστική μείωση των ποσοτήτων, ακόμη και ακύρωσή μέρους αυτών. Μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνία με την αρμόδια Επιτροπή πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις των εμβολίων τουλάχιστον για τις αρχές του χρόνου».

Σχετικά με τη δωρεά εμβολίων σε τρίτες χώρες,  ο Έλληνας υπουργός Υγείας ενθάρρυνε την Επιτροπή να συνεχίσει τις συζητήσεις με την GAVI αλλά και με τις γειτονικές χώρες της ΕΕ, ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα πλεονάσματα της ΕΕ, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλει δωρίζοντας εμβόλια στις τρίτες χώρες.

Σε ότι αφορά τις επόμενες κιινήσεις για συμβάσεις προμήθειας, ο κ. Πλεύρης υποστήριξε την αναγκαιότητα αξιολόγησης, από την άποψη της δημόσιας υγείας, της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών, του μοντέλου πληρωμής, των τιμών και των ρητρών των συμβάσεων. Στο πνεύμα αυτό ο κ. Πλεύρης ζήτησε στα μελλοντικά συμβόλαια να υφίσταται μεγαλύτερη ευελιξία  προκειμένου να παραλαμβάνονται από τα κράτη-μέλη  οι ποσότητες που πραγματικά χρειάζονται.

Με δεδομένο ότι η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19  διασφάλισε τις ζωές πολιτών, ο Έλληνας υπουργός Υγείας πρόταξε τη συνέχιση της συνεργασίας των 27  μελών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επί του θέματος ο κ. Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι εάν τα κράτη-μέλη δράσουν μεμονωμένα δεν θα είναι σε θέση να ανακτήσουν την τωρινή διαπραγματευτική τους δύναμη έναντι των εταιριών εμβολίων με ικανοποιητικές λύσεις και για τις δύο πλευρές.

Πηγή: https://virus.com.gr/pleyris-meizon-zitima-me-ta-pleonazonta-emvolia-gia-tin-covid/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ανεπιθύμητες Ενέργειες των Εμβολίων της COVID-19: Μπορεί να Αποδίδονται στο Φαινόμενο Nocebo;

Οι αρνητικές ιδέες και προκαταλήψεις για τα εμβόλια της COVID-19 συνδέθηκαν ισχυρά με την πιθανότητα του εμβολιασμένου ατόμου να παρουσιάσει τις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες...

Τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα και πώς επηρεάζουν τον χώρο της Υγείας

Παρόλο που κυκλοφορούν αρκετά χρόνια, τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν «άγνωστα» στο κοινό. Πλέον, στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου της φαρμακοβιομηχανίας DEMO, που...

Τα «εργαλεία» που μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος

Εκπαίδευση, έρευνα και στοχευμένες πολιτικές. Αυτό είναι το τρίπτυχο που εγγυάται τη δημιουργία μιας smoke-free κοινωνίας, στα πρότυπα χωρών όπως η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία...

Ετικέτες