ECDC: Τετραπλάσια θνητότητα από CoViD στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση 

Απογοήτευση και προβληματισμό προκαλεί η δραματική πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα. Για μία ακόμη φορά, η χώρα…κλέβει την παράσταση, εμφανίζοντας μία τραγική εικόνα σε ό,τι αφορά τους θανάτους ασθενών με CoViD.

Σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε θανάτους τις τελευταίες 14 μέρες. Η σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο μάς…εκθέτει ανεπανόρθωτα, καθώς στην Ελλάδα αναλογούν 26,5 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι μόλις 7 θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, δηλαδή, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες απώλειες!

Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει εύγλωττα την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία των Ελλήνων πολιτών και να δοθούν (επιτέλους) απαντήσεις από τους αρμόδιους για τα αίτια που έχουν οδηγήσει σε αυτή την εκατόμβη.  

Σχετικά με την κατάσταση στη χώρα μας, οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν τα εξής:

Από 10 χώρες που έδωσαν δεδομένα για τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι νέες εισαγωγές στη ΜΕΘ λόγω COVID-19 είχαν αυξηθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα σε 5 (Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λιθουανία και Ουκρανία) και μειώθηκαν σε 4 (Εσθονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ισπανία).

Από 31 χώρες που ανέφεραν δεδομένα για θανατηφόρα κρούσματα την εβδομάδα 48/2022 (σ.σ. 28 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου), 5 (Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο) είχαν ποσοστό θνησιμότητας 7 ημερών από COVID-19 ≥10 ανά εκατομμύριο πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα”.

Αύξηση θνητότητας

Στην έκθεση του ECDC αναφέρεται πως σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, επτά χώρες (Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ελβετία) ανέφεραν αυξήσεις στο ποσοστό θνησιμότητας 7 ημερών από COVID-19, 16 ανέφεραν μειώσεις και 8 σταθεροποίηση (Αυστρία , Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Κιργιστάν, Πολωνία, Ρωσική Ομοσπονδία και Ουζμπεκιστάν).

Βασιζόμενοι σε μαθηματικά μοντέλα, οι ειδικοί του Κέντρου τονίζουν πως έως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένονται στην Ευρώπη αυξητικές τάσεις σε κρούσματα, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σταθεροποίηση στον αριθμό των θανάτων.

Αυξητικές τάσεις στα κρούσματα αναμένονται σε 14 από τις 30 χώρες που παρέχουν στοιχεία (Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία και Σουηδία).

Αύξηση εκτιμάται πως θα υπάρξει και στις εισαγωγές ασθενών με CoViD στα νοσοκομεία σε τρεις από τις χώρες που δίνουν στοιχεία (Γαλλία, Ιρλανδία και Σλοβενία), καθώς και στους θανάτους σε επτά από τις 30 χώρες που παρέχουν δεδομένα (Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Σλοβενία και Σουηδία).

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/113463/ecdc

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες