Με ποιο πρωτόκολλο επιστρέφουν από σήμερα στις θέσεις τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Στις θέσεις τους γυρίζουν από σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, μετά από 16 μήνες τος καθεστώς της αναστολής εργασίας. Ωστόσο, οι εν λόγω υγειονομικοί θα πρέπει να τηρούν πρωτόκολλο, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση με στόχο την προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19.

Συγκεκριμένα, κατά τη ΚΥΑ η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 31 Δεκεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, περιλαμβανόμενου του ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και υποστηρικτικού προσωπικού που επιστρέφει στις υγειονομικές δομές, μετά τη λήξη ισχύος του άρθρου 206 του ν.4820/2021 (Α’ 130), θα πρέπει να εφαρμόζουν τα εξής μέτρα:

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95)
  2. Να υποβάλλεται σε διαγνωστικό έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενημερώνουν για το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου στον προϊστάμενο της δομής που εργάζεται.
  3. Ειδικώς το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δομών που επιστρέφει μετά την αναστολή δεν παρέχει τις υπηρεσίες του σε κλινικές κλειστής νοσηλείας όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Ογκολογικές και Μονάδες Νεογνών.
  4. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε δομής υγείας να εξειδικεύει τις κλινικές κλειστής νοσηλείας και να αποφασίζει σε ποιες επιπλέον Μονάδες της δομής το εν λόγω προσωπικό δεν παρέχει τις υπηρεσίες του.

Κατόπιν της λήψης των παραπάνω μέτρων, ο προϊστάμενος κάθε δομής υγείας οφείλει να υποβάλει στη διοίκηση της δομής που προΐσταται σε εβδομαδιαία βάση έκθεση περί τήρησης ή μη των ως άνω μέτρων για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τα ίδια μέτρα για τηνν υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα με rapid test υποχρεούται και το προσωπικό των νοσοκομείων που έχει λάβει ειδική εξαίρεση από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σύμφωνα με το ίδιο ΦΕΚ.

Πηγή: https://virus.com.gr/me-poio-protokollo-epistrefoyn-apo-simera-stis-theseis-toys-oi-anemvoliastoi-ygeionomikoi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Θεοδώρα Ψαλτοπούλου: Γιατί παραμένει ο βήχας μετά από μία ίωση

Προστατευτική μάσκα στο συνωστισμό και εμβολιασμό με την τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών, για την προστασία της ζωής τους, συνέστησε η καθηγήτρια...

Σπάτε τα χάπια στη μέση – Και άλλα τέσσερα λάθη που βλάπτουν την υγεία

Μερικές από τις πιο διαδεδομένες αντιλήψεις μας για τα φάρμακα, τον τρόπο λήψης και φύλαξής τους, αλλά και την ασφάλειά τους μπορεί να βλάψουν...

Πώς οι ιώσεις επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου ή έχουν συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου Οι ιογενείς ιώσεις που αυτή την...

Ετικέτες