ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19; ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα, καθώς έρχονται στο φως όλο και περισσότερα δεδομένα για την COVID-19, γνωρίζουμε πλέον ποια είναι η τυπική πορεία εμφάνισης των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα αυτή τη στιγμή, το 40% των ασθενών που μολύνονται με τον SARS-CoV-2 παραμένουν ασυμπτωματικοί. Από τους υπολοίπους, το 20% παρουσιάζει σοβαρά ή δυνητικά απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα.

Τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως είναι ο πυρετός και ο βήχας. Συχνά, τα παραπάνω συμπτώματα ακολουθούνται από πονόλαιμο, κεφαλαλγία, μυαλγίες, ναυτία ή διάρροια (στα σοβαρά περιστατικά, τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό εμφανίζονται νωρίτερα στην πορεία της νόσου).

Οι ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη παρουσιάζουν επίσης δύσπνοια (ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του ιού) σχεδόν 5 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη μόλυνση με τον ιό. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, η περίοδος επώασης του τελευταίου είναι 4-5 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτή, ο ασθενής δεν γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί, αλλά μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Ποια είναι η Σειρά Εμφάνισης των Συμπτωμάτων;

Εξετάζοντας χιλιάδες ασθενείς από την Κίνα που νόσησαν με τον ιό στις αρχές του έτους, οι επιστήμονες κατάφεραν να προσδιορίσουν τη σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων στους ασθενείς με COVID-19:

 • Ημέρα 1: Τα συμπτώματα ξεκινούν ήπια. Εμφανίζεται πυρετός και βήχας. Ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να παρουσιάσει διάρροια ή ναυτία 1-2 ημέρες πριν τον πυρετό, κάτι που αποτελεί προγνωστικό παράγοντα σοβαρότερης νόσησης.
 • Ημέρα 3: Οι περισσότεροι ασθενείς από την Κίνα προσήλθαν στο νοσοκομείο την 3η ημέρα. Μία έρευνα που εξέτασε δεδομένα από 550 νοσοκομεία της Κίνας παρατήρησε ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν πνευμονία 3 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
 • Ημέρα 5: Στα σοβαρά περιστατικά της νόσου, τα συμπτώματα αρχίζουν να επιδεινώνονται. Εμφανίζεται δύσπνοια, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και σε ασθενείς με προϋπάρχουσες παθήσεις.
 • Ημέρα 7: Ορισμένοι ασθενείς από τη Wuhan εισήχθησαν στο νοσοκομείο την 7η ημέρα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Άλλοι ασθενείς παρουσίασαν για πρώτη φορά δύσπνοια την 7η ημέρα.
 • Ημέρα 8: Στο σημείο αυτό, τα σοβαρά περιστατικά έχουν παρουσιάσει ήδη δύσπνοια, πνευμονία ή σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) με αποτέλεσμα να χρειαστούν διασωλήνωση. Το ARDS συχνά οδηγεί στο θάνατο.
 • Ημέρα 9: Ορισμένοι ασθενείς από τη Wuhan παρουσίασαν σήψη, μία λοίμωξη που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανοσιακή απόκριση.
 • Ημέρες 10-11: Αν τα συμπτώματα των ασθενών συνεχίσουν να επιδεινώνονται, στο στάδιο αυτό εισάγονται συνήθως στη ΜΕΘ. Οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν επίσης κοιλιακό άλγος και απώλεια της όρεξης.
 • Ημέρα 12: Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ARDS εμφανίζεται περίπου 2 εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Μία έρευνα από τη Wuhan διαπίστωσε ότι χρειάζονται περίπου 12 ημέρες μέχρι την εισαγωγή των ασθενών στη ΜΕΘ. Σε αρκετούς ασθενείς που νοσούν ηπιότερα, ο πυρετός υποχωρεί τη 12η ημέρα.
 • Ημέρα 16: Οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν υποχώρηση του βήχα αυτή την ημέρα.
 • Ημέρες 17-21: Μετά από 2.5-3 εβδομάδες το συντριπτικό ποσοστό των ασθενών είτε έχει πάρει εξιτήριο είτε έχει καταλήξει από τη λοίμωξη.
 • Ημέρα 27: Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν περισσότερο στο νοσοκομείο. Η μέση διάρκεια νοσηλείας ασθενών στην επαρχία Wenzhou της Κίνας ήταν οι 27 ημέρες.

Παρά το γεγονός ότι παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, αρκετοί ασθενείς συνεχίζουν να παρουσιάζουν συμπτώματα για αρκετούς μήνες, όπως για παράδειγμα θωρακικό άλγος, δύσπνοια, ναυτία, αίσθημα παλμών και ανοσμία ή αγευσία.

Οι ασθενείς που νόσησαν ηπιότερα και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία μπορεί επίσης να παρουσιάσουν χρόνια συμπτώματα.

Η COVID-19 Επηρεάζει και το Καρδιαγγειακό Σύστημα

Αν και το πρώτο όργανο που στοχεύει ο SARS-CoV-2 είναι οι πνεύμονες, ο ιός μπορεί να επηρεάσει επίσης την καρδιά, τους νεφρούς, το ήπαρ, τον εγκέφαλο και το έντερο. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα με αποτέλεσμα να εμφανιστούν επιπλοκές όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια είναι τα αίτια που ενοχοποιούνται για τη σοβαρή νόσηση που παρουσιάζουν ορισμένοι ασθενείς, ωστόσο μία θεωρία που έχει ξεχωρίσει είναι αυτή της «καταιγίδας κυτταροκινών», σύμφωνα με την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα υπερλειτουργεί με αποτέλεσμα να στοχεύει υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Πηγή: http://pathologia.eu/koronaios/me-poia-seira-emfanizontai-ta-symptwmata-ths-covid-19-ti-gnwrizoume-simera/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες