Μαστογραφία με ακτινολόγο ή από Τεχνητή Νοημοσύνη;

Μια νέα μελέτη αναδεικνύει τα οφέλη της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης στη μαστογραφία και τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Μπορεί όμως να αντικαταστήσει τον ακτινολόγο στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη βελτιώνει κατά 20% τις διαγνώσεις στον καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με τον κλασικό έλεγχο της μαστογραφίας από ακτινολόγο. Αυτό αναφέρουν τα πρώτα αποτελέσματα μιας σουηδικής μελέτης που υποστηρίζει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να κάνει τη δουλειά δύο ακτινολόγων μαζί!

Η έρευνα δημοσιεύεται στο πασίγνωστο επιστημονικό περιοδικό Lancet Oncology και είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που εξετάζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού. Είναι επίσης μια από τις πρώτες που αξιολογούν τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ακτινολογίας.

Οπως γράφει το Politico, στα ενδιάμεσα αποτελέσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανάλυση μαστογραφιών με υποστήριξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, μαζί με έναν ακτινολόγο ήταν εξίσου καλή με τη γνωμάτευση δύο ακτινολόγων χωρίς τεχνητή νοημοσύνη και οδήγησε σε 20% περισσότερες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, μείωσε το χρόνο της γνωμάτευσης των μαστογραφιών κατά 44%.

Η μελέτη είναι ακόμη σε εξέλιξη. Διεξάγεται στη Σουηδία με συμμετοχή 80.000 γυναικών. Οι μισές συμμετέχουσες έκαναν μαστογραφία την οποία γνωμάτευσαν δύο ακτινολόγοι και οι άλλες μισές έκαναν μαστογραφία την οποία γνωμάτευσε ένας ακτινολόγος με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα του Politico, τα αποτελέσματα που αφορούν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης έρχονται την ώρα που έτσι κι αλλιώς αυξάνεται το ενδιαφέρον (αλλά και ο προβληματισμός) για τη χρήση τέτοιων τεχνολογιών στην Ιατρική, τόσο στην έρευνα όσο και στην κλινική πράξη. «Είναι φανερή η ανησυχία για την αξιοπιστία των αλγορίθμων και τον κίνδυνο υπερδιάγνωσης», αναφέρει το δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εργάζεται για την αξιολόγηση κινδύνου – οφέλους.

Πρέπει να γίνουν περισσότερα

Παρά τα θετικά ευρήματα, η επικεφαλής της μελέτης Kristina Lång από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία δήλωσε ότι τα ενδιάμεσα αποτελέσματα ασφάλειας «δεν αρκούν από μόνα τους για να επιβεβαιώσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να εφαρμοστεί στον μαστογραφικό έλεγχο».

Η Lång και οι συνάδελφοί της περιμένουν περαιτέρω αναλύσεις που θα δείξουν εάν η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μειώνει τον αριθμό των καρκίνων που «διαφεύγουν» στο μαστογραφικό έλεγχο.

«Η μεγαλύτερη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης αυτή τη στιγμή είναι ότι θα μπορούσε να ανακουφίσει τους ακτινολόγους από τον υπερβολικά μεγάλο φόρτο γνωματεύσεων», λέει στο Politico η Lång. Και προσθέτει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για δεύτερο ακτινολόγο την ανάγκη δηλαδή μιας δεύτερης γνώμης επί των ευρημάτων (ή επί της απουσίας ευρημάτων) σε μια μαστογραφία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Stephen Duffy, καθηγητής προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, είπε ότι πράγματι η μείωση του φόρτου εργασίας για τους ακτινολόγους «είναι πολύ σημαντική σε πολλά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού». Ο ίδιος ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: «να οδηγηθούμε σε υπερβολικές διαγνώσεις αλλοιώσεων που δεν είναι επικίνδυνες…».

Το δημοσίευμα του Politico κλείνει με μια αναφορά του περιοδικού European Radiology στο οποίο επισημαίνεται ότι οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες είναι σημαντικές για την παρακολούθηση της ασφάλειας των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία μπορούν να παράγουν «απρόβλεπτα και μη ανιχνεύσιμα σφάλματα, μη εξηγήσιμα από την ανθρώπινη λογική»…

Πηγή: Protagon.gr

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Δαπάνες πρόληψης: Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις η Ελλάδα

Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις βρίσκεται η Ελλάδα σε δαπάνες πρόληψης. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έκθεση της Eurostat η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα και αφορά στοιχεία του 2021. Σύμφωνα...

750.000 θάνατοι που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο

Αν δεν δοθεί προτεραιότητα στη δράση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής θα υπάρξει μια σταθερή αύξηση του παγκόσμιου αριθμού των θανάτων, που σήμερα...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 24.5.2024 – Μείωση αρτηριακής πίεσης στα ΑΕΕ

Xρόνια πολλά στις Ελένες και Κωστήδες Λαός και Κολωνάκι: Aπο τη μια εικόνα από τα ΤΕΠ του Γεννηματας! Ούτε στις μέρες του Ρυθμιστικού(φοιτητής τότε) και από...

Ετικέτες