Μάσκα FFP2: Πιο Αποτελεσματική από τη Χειρουργική στην Πρόληψη των Μολύνσεων Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Οι γιατροί και νοσηλευτές που φορούσαν μάσκες FFP2 είχαν μειωμένη πιθανότητα να μολυνθούν με τον ιό SARS-CoV-2 συγκριτικά με αυτούς που φορούσαν χειρουργικές μάσκες, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης παρατήρησης από την Ελβετία.

Συγκεκριμένα, εξετάζοντας μόνο επαγγελματίες υγείας που είχαν έρθει σε επαφή με νοσηλευτές, οι επιστήμονες της μελέτης διαπίστωσαν ότι αυτοί που χρησιμοποιούσαν μάσκες FFP2 είχαν 21% πιθανότητα να μολυνθούν με τον ιό, ενώ σε αυτούς που χρησιμοποιούσαν χειρουργικές μάσκες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 35%.

Η διαφορά αυτή ήταν μάλιστα ανεξάρτητη από τη διάρκεια της επαφής με τους ασθενείς, όπως υποστηρίζει η ομάδα στο περιοδικό JAMA Network Open.

Ένα σημείο στο οποίο στάθηκαν οι συγγραφείς είναι ότι ορισμένοι παράγοντες ενδεχομένως επηρέασαν τα αποτελέσματα της μελέτης. Για παράδειγμα, αυτοί που χρησιμοποιούσαν μάσκες FFP2 ενδέχεται να τηρούν περισσότερο τα μέτρα πρόληψης για την COVID-19.

Η έρευνα παρατήρησε επίσης ότι, ανεξαρτήτως μάσκας, η παράταση του διαστήματος έκθεσης σε ασθενείς με COVID-19, αύξανε τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό. Συγκεκριμένα:

Στις 2-4 ώρες έκθεσης η πιθανότητα μόλυνσης ήταν 25%
Στις 8-16 ώρες η πιθανότητα ήταν 32.9%
Στις 64 ώρες ή περισσότερο η πιθανότητα ήταν 42.7%
Η εργασία στο νοσοκομείο συνδέθηκε με 39% αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό, ωστόσο τον υψηλότερο κίνδυνο είχαν οι γιατροί και νοσηλευτές που είχαν περιστατικό COVID-19 στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον (679% αυξημένος κίνδυνος).

Ένας άλλος παράγοντας που μείωνε τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό ήταν ο εμβολιασμός, καθώς όπως διαπιστώθηκε οι γιατροί και νοσηλευτές με ιστορικό εμβολιασμού για την COVID-19 είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό.

Μία παρατήρηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν ότι οι καπνιστές είχαν 32% μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης με τον SARS-CoV-2.

«Η παρατήρηση αυτή μάς προκάλεσε έκπληξη. Πρακτικά δείχνει ότι οι καπνιστές έχουν μειωμένο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό, ωστόσο όταν μολυνθούν έχουν τελικά χειρότερη πρόγνωση από τους μη καπνιστές», εξήγησαν οι συγγραφείς.

Προφανώς, η παρούσα μελέτη δεν συνιστά ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας FFP2 στους εργαζόμενους σε νοσοκομεία. Ωστόσο, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, ιδιαίτερα οι γιατροί που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς που πάσχουν από COVID-19 θα πρέπει ίσως να προτιμούν τις συγκεκριμένες μάσκες.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 2.919 γιατρούς και νοσηλευτές από το Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021 σε 7 νοσοκομεία της Ελβετίας.

Οι εθελοντές έκαναν εξετάσεις αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2 στην αρχή της μελέτης, τον Ιανουάριο του 2021 και το Σεπτέμβριο του 2021. 749 εθελοντές μολύνθηκαν τελικά με τον ιό (26%). Θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 είχε επίσης το 13% των επαγγελματιών υγείας που δεν είχαν έρθει σε επαφή με ασθενείς.

Οι εθελοντές ανέφεραν εβδομαδιαίως τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έκαναν (rapid test ή PCR), τον αριθμό των ασθενών με COVID-19 που είχαν εξετάσει (καθώς και τη διάρκεια της έκθεσης) και το είδος της μάσκας που χρησιμοποιούσαν.

Επιμέλεια:Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/maska-ffp2-pio-apotelesmatiki-apo-ti-cheirourgiki-stin-prolipsi-ton-molynseon-symfona-me-nea-meleti/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ασπιρίνη: Κάνει τελικά καλό στην καρδιά;

Η ασπιρίνη έχει αδιαμφισβήτητα κάποια αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά. Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, την μείωση του πυρετού και την μείωση...

Διάρκεια αντιαιμοπεταλιακής αγωγής μετά από σύνθετη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση σε ασθενείς υψηλού αιμορραγικού κινδύνου: υπο-ανάλυση της μελέτης MASTER DAPT. 

Στη μελέτη MASTER DAPT, 3.383 ασθενείς υποβλήθηκαν σε απλή διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (percutaneous coronary intervention, PCI) και 1.196 ασθενείς υποβλήθηκαν σε σύνθετη PCI...

Δωρεάν εξετάσεις με SMS για καρδιαγγειακά και 2 τύπους καρκίνου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 24 Νοεμβρίου το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε 321 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου...

Ετικέτες