Long COVID: Περισσότερα τα Συμπτώματα της Νόσου στις Γυναίκες

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, οι γυναίκες ασθενείς με long COVID παρουσιάζουν περισσότερα συμπτώματα σε σχέση με τους άνδρες που πάσχουν από την ίδια νόσο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, συμπτώματα όπως η δυσκολία στην κατάποση, το αίσθημα κόπωσης, η στηθάγχη και το αίσθημα παλμών εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα στις γυναίκες που νόσησαν από COVID-19 με τη σύνδεση αυτή να είναι στατιστικώς σημαντική.

Σήμερα, με τον όρο long COVID περιγράφουμε τα συμπτώματα της COVID-19 που παραμένουν για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος της οξείας λοίμωξης από τον SARS-CoV-2. Η παρούσα μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Women’s Health και προέρχεται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάρμα, στην Ιταλία.

Η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε μία ομάδα ασθενών που είχαν νοσήσει από COVID-19. Οι ασθενείς αυτοί προσήλθαν ξανά στο νοσοκομείο μετά από 12 εβδομάδες (5 μήνες) και έκαναν εκ νέου εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν ακόμα συμπτώματα από τον ιό. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης, το 91% των ασθενών είχε ακόμα κάποιο σύμπτωμα.

Εξετάζοντας τα δεδομένα ξεχωριστά για το κάθε φύλο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το 97% των γυναικών είχε συμπτώματα long COVID, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν 84%.

Το συχνότερο σύμπτωμα που ανέφεραν οι ασθενείς ήταν οι δύσπνοια, ενώ δεύτερο σε συχνότητα ήταν το αίσθημα κόπωσης.

«Είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να γίνουν μελέτες μεγαλύτερης διάρκειας προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα ποιοι μηχανισμοί που σχετίζονται με το φύλο ενοχοποιούνται για την εμφάνιση των συμπτωμάτων της long COVID. Οι έρευνες αυτές θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μία πιο σαφή εικόνα σχετικά με την πορεία της long COVID, ενώ θα ανοίξουν και το δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών οι οποίες πιθανώς θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο των ασθενών», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Αν και οι γυναίκες έχουν γενικά μειωμένο κίνδυνο να καταλήξουν από COVID-19 σε σχέση με τους άνδρες κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης, η έρευνά μας έδειξε ότι εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα που σχετίζονται με τη long COVID», καταλήγει η μελέτη.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/long-covid-perissotera-ta-sybtomata-tis-nosou-stis-gynaikes/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΣΦΕΕ: Οι 7 απαντήσεις της Φαρμακοβιομηχανίας στις Φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Απάντηση σε όσα καταλογίζουν οι Φαρμακαποθηκάριοι στην ξένη Φαρμακοβιομηχανία για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, δίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών...

Εμβόλια κατά της COVID: Έρχονται νέες οδηγίες για απλοποίηση του εμβολιασμού – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Ξεκίνησε νέος κύκλος επιστημονικών συνεδριάσεων από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού FDA, για την πορεία των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Οδηγό και για τις υπόλοιπες...

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ‘Η ΟΥΤΟΠΙΑ; 

O χρόνος ζωής   έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία εκατόν πενήντα με διακόσια χρόνια. Η αύξηση όμως του προσδόκιμου της επιβίωσης σήμερα, οφείλεται κυρίως στην πρόληψη καθώς...

Ετικέτες