Λιπώδες ήπαρ: Τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Μια σοβαρή απειλή για την καρδιά κρύβεται στην υπερβολική συγκέντρωση λίπους στο ήπαρ, καθιστώντας τους ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο ιδιαίτερα ευάλωτους

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος θα μπορούσε να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η συγκέντρωση αυτή θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Η επιστημονική κοινότητα ήδη γνωρίζει ότι η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη ηπατική βλάβη και να αυξήσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Υπάρχει, ωστόσο, λιγότερη έρευνα σχετικά με τη σχέση της νόσου με την καρδιακή ανεπάρκεια.

Για να διερευνηθεί λοιπόν περαιτέρω η συσχέτιση, οι ερευνητές εστίασαν σε δεδομένα υγείας για την περίοδο μεταξύ του 2005 και 2018, εντοπίζοντας 3,8 εκατομμύρια ενήλικες με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 400.000 που είχαν επίσης καρδιακή ανεπάρκεια. Οι άνδρες ασθενείς που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας ή που είχαν διαβήτη ή στεφανιαία νόσο διέτρεχαν ιδιαίτερα υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια.

Μάλιστα, διέτρεχαν έως και 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με εκείνους που δεν έπασχαν από τη νόσο.

«Αναμέναμε έναν τέτοιο υψηλότερο κίνδυνο, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό» δηλώνει ο Δρ Vardhmaan Jain, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και υπότροφος καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν αυτό το μήνα στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, θεωρούνται προκαταρκτικά.

«Οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την καρδιακή λειτουργία καθώς και τους βιοδείκτες του ήπατος και να βεβαιώνονται ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια δεν αναπτύσσουν λιπώδη ηπατική νόσο και αντίστροφα» επισημαίνει ο ερευνητής.

Συμπληρώνει, ακόμη, ότι η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη παίζουν συχνά σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναδεικνύουν ότι θα πρέπει να παίρνετε σοβαρά την κατάσταση της υγεία σας όσο νωρίτερα γίνεται, διατηρώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μακροπρόθεσμα» καταλήγει.

Ωστόσο, τονίζει ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει την αιτία και το αποτέλεσμα και δεν ήταν σε θέση να διακρίνει μεταξύ διαφορετικών τύπων καρδιακής ανεπάρκειας. Ως αποτέλεσμα, οι έρευνες σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να συνεχιστούν, για να διαπιστωθεί ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της καρδιακής ανεπάρκειας στους ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο.

Πηγή:https://www.ygeiamou.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82/307052/lipodes-ipar-triplasiazi-ton-kindino-kardiakis-aneparkias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Θεοδώρα Ψαλτοπούλου: Γιατί παραμένει ο βήχας μετά από μία ίωση

Προστατευτική μάσκα στο συνωστισμό και εμβολιασμό με την τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών, για την προστασία της ζωής τους, συνέστησε η καθηγήτρια...

Σπάτε τα χάπια στη μέση – Και άλλα τέσσερα λάθη που βλάπτουν την υγεία

Μερικές από τις πιο διαδεδομένες αντιλήψεις μας για τα φάρμακα, τον τρόπο λήψης και φύλαξής τους, αλλά και την ασφάλειά τους μπορεί να βλάψουν...

Πώς οι ιώσεις επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου ή έχουν συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου Οι ιογενείς ιώσεις που αυτή την...

Ετικέτες